2009. augusztus 12., szerda

Kedvencek III (A legnagyobb..)

"Melyik lépcsőház?" - kérdi a fekete műbőrdzsekiben feszítő, fülbevalós, fiatal Vágási Feri Jutkától, miközben az új lakótelep már építéskor is szürke házai közt lépdelnek. Vegetációnak nyoma sincs, építkezési maradék még az utcákon, de új a lakás, még ha panel is. Energikus, tettre kész munkásemberek ugranak le egy teherautóról, bent pedig Bőhm bácsi állítja meg menten az első emeletre igyekvő, lelkes fiatalokat. "Hová, hová?" - kérdi, majd kéri a bordó személyit. "Az öreg azt hitte, hogy csövezni jövünk, kiszúrta a fülkarikát!" - ezt már Feri mondja a vadonatúj kégliben, vígan pöfékelve a szofit.


Emelem virtuális kalapomat blogom olvasói előtt! Remélem tetszettek az intró képek, mert bizony most következik a legnagyobb kedvencem a Szomszédok :) S ezzel a grandiózus magyar sorozzattal egyenlőre be is fejezném a kedvencek témát. No nem azért mert kifogytam, csak nem akarok egysíkú lenni, meg hát nem is tudom hogy mennyire érdekel ez titeket. Szóval a többi kedvencemet még érlelem egy esztendeig, mert hát nem jóó minden poént egyszerre lelőlni, kell még valami azokra a zord téli időkre :)
Szóval vágjunk is bele a Gazdagrét életébe. A Szomszédok kultikus magyar teleregény, az 1990-es évek egyik legnépszerűbb televíziós sorozata volt.
Az emberek imádtak, nem csak azért mert ez volt csak, hanem mert jóó volt. Jóó volt nézni a ház életét, amelyet milliók éltek át, s hogy aktuális mindennapi problémákat dolgoztak fel. A Szomszédok, szerintem minden idők legjobb magyar sorozata, messze felülmúlja mai társait. S hogy miért?
Mert minőségi különbség van. Hát igen a régi jóó dolgok :) Szóval a Szomszédokba a lakótelep lakói nem gáncsolják egymást hanem segítik. Aktualitásokkal foglalkoztak, s a szereplők is igazi színészek elég csak Zenthe Ferencre, Komlós Jucira, Kulka Jánosra gondolnunk.



A sorozat próbafelvétele 1987 februárjában zajlottak, s mintegy 331 epuzódra azaz fejezetet élt meg 1999.-ig. A fejezetek során 30 percben követhettük végig a főszereplő három család Vágásiék, Takácsék, és Mágenheimék életét, munkáját és napi gondjait.
A történetbe a rendszerváltozás környékén kapcsolódunk be, amikor is megkezdődik az M0 építése s Takácséknak el kell adni vidéki házukat, s hátrahagyni Lenke néni Morzsi nevű tacskóját. Eközben Vágásiék is elköltöznek Janka nénitől, aki egy remek kis rusztikus bútort hagyományoz rájuk, érdekes hogy ekkor Feri még a rocker korszakában tombol :)
Míg Magenheimék Nemcsák nénitől költöznek el Juli nagy örömére, meg is ünneplik hát az új lakást méltóan :)
Folyamatosan figyelhetjük a szereplők fejlődősét, ahogy Julcsi felnő, vagy ahogy Sümeghy öregszik :)
A sorozat csütörtökönként ültette a tv- nézőket, köztük a Kis családod is a tv elé. Imádtam ezeket az esti tv-zeket, csütörtökön Szomszédok, Pénteken Dallas ;) Régi széép idők.. Persze akkor még nem sokat fogtam fel a sorozatból, értékeiből, poénjaiból, s általában a vége előtt elszenderedtem :) De akkor is nagy élményt nyújtott. S most hogy az m1 újra a műsorára tűzte, így újra átélhetem a jeleneteket, ezúttal felnőtt fejjel, s értem az aktuális mondanivalóját :) Szerencsére szemléletemmel Bandit is megfertőztem aki szintén fan lett, s a víztorony utcában kimaradhatatlan program a Szomszédok nézés, s Etus hódolóinak osztása :) Bár azt hiszem Bandi csak Julcsiért nézi :P
Érdekességmég a sorozattal kapcsolatban a film a filmben jelenség. A sorozatban is mindig csütörtök van, és ezt többször hangsúlyozzák is a szereplők.
Ezen felül direkt utalások is vannak a sorozatra, például a 8.fejezetben Julcsi Takácséknál nézi a Szomszédokot :) Lehet hogy akkor olvasta ki hogy szakítania kell Kristóffal :P
Utólag persze már nagyon vicces ez a rendszerváltás körüli világ, amikor a számítógéphez még csak Vágási Feri konyított, s be is szállt egy internetbe, amikor 10 ezer forint volt a Windows 95, amikor a rendőrautók még Ladák voltak, s a Peugeot csúcsautónak számított.
A három család tagjain kívül persze vannak más mellékszereplők is. S lássuk is a szereplőket:

Kezdjük is a bemutatást a Takács családdal:

Az idős, ám rendkívül szeretni való Takács házaspár képviseli mindazt, amilyennek az ember a szüleit, nagyszüleit szeretné. Talán ezért is váltak hamar a nézők kedvencévé. Megértőek, kedvesek, humorosak, őszinték, becsületesek, és mindig képesek rengeteg humorral átvészelni a mindennapokat. Nem azok a kevés a nyugdíjért sopánkodók. Taki bácsi taxisként dolgozik, míg Lenke néni amolyan békebeli kereskedőként dolgozik.


Takács István: ( Zenthe Ferenc) Bizony mindenki Taki bácsija, egy szeretni való nyugdíjas, aki mindig pozitívan áll a dolgokhoz. Ha ellopják Ladája kerekét, vagy ha emelik a benzin árát, ő akkor sem morog, mindig próbál valami új ötlettel előállni, amire több vállalkozó fel is figyel.
A háztartásban persze Lenke nénivel nem mer vitába szállni, szóval amolyan szeretnivaló papucs figura :)
Naívsága miatt többször bajba kerül, például amikor cigarettacsempészeket fuvaroz.
A színészóriás remekül alakította a szeretni való öregurat. S talán az ő játékától is Taki bácsi épp olyan lett mint amilyennek megálmodták.

Lenke néni:(Komlós Juci) Ő amolyan békebeli kereskedő. Mindent a lelkére vesz, s nem annyira optimista mint Taki bácsi. A boltban pótolhatatlan személyiség, Madarasi Bandi bizony csődbe menne mindenki Lenke nénije nélkül. Sokat segít a házban, bár eleinte nagyon óckodott a panellakástól és az összkomforttól.

Niski Alma: (Fehér Anna) Takácsék unokája, akikről ők gondoskodtak. Néha kiegészül a családjuk Alma férjével Jánossal. Az ő viszontagságos útjukat is az öregek egyengetik. Alma a sorozat elején mint utaskísérő tevékenykedik, aztán később a sok állásinterjús bukta után a presszóban helyezkedik el Lacinál, volt barátjánál. Állandó lakásgondjaik vannak, s magánéletük sem épp harmonikus az erdőkerülő Jánossal, hol boldog párként jelennek meg, hol pedig válófélben vannak.

Szelényi János: (Trokán Péter) Alma férje. Erdőmérnökként tevékenykedik, és gyakran viszi haza a munkát. Szerintem idegesítő karakter volt :) Valahogy zavart az állandó konfliktusuk almával, meg hogy nem voltak képesek egy normális házat kibizniszelni. Ő a lelkes környezetvédő, így a sorozat végén lévő monológjában gyakran beszél az erdőgazdaságról.



Mágeneheim család:

Az átalagpanellakókat képviselik Mágenheimék. Ádám mentőorvosként dolgozik, mellette sebész képesítése is van, Juli pedig kozmetikus- vállalkozóként próbálja fenntartani a famílát és távolt tartani rámenős főnőkét Gábor Gábort.
Lányuk Julcsi pedig a nézők előtt nő akaratos csitriből felelősségteljes nővé, akinek sorra végigizgulhatjuk szerelmi próbálkozásait. A család gondjai, a tinilány élethalál- problémái gyakran Etusnál a kereamikus nagyinál csapódnak le, aki minden alkalomra tud bölcs tanáccsal szolgálni.

Mágenheim Ádám:(Kulka János) Elfoglalt mentőorvos mellette sebész. Nem szereti új dolgokba vágni a fejszéjét, s hatalomvágy sem fűti. Talán ezért lépdel előre olyan lassan a ranglétrán.
A sorozat során románcba keveredik egy gyakornokkal, amit aztán meg is sínyli kicsit a családi béke. Alapvetően szerethető és bölcs karakter a Nagy Fehér.



Mágenheim Juli:(Frajt Edit) A kozmetikus, féltékeny feleség, aki minden nőtől félti Ádámot :) S a legjisebb gyanú is elég a féltékenységi jelenetre. Ha kell a levéltitkot sem tiszteli, s próbálja távoltartani rámenős főnőkét Gábor Gábort, akivel azért a sorozat elején (16 rész) félreérthetelen szituációa keveredik.

Mágenheim Julcsi:(Ábel Anita) A nézők előtt cseperedik fel. Nyomonkövethetjük szerelmi próbálkozásait, vagy a pályaválasztás dilemmáját, s a felnőtté válás útját, ahogy felelősségteljes újságiróvá cseperedik. Néha nagyon idegesítő bölcs monológat tart.



Etus:(Csűrös Karola) A bölcs nagyanyó, akihez mindig lehet menni ha tanács vagy épp kalács kell :) Gyakorta látja el a családod ajándékaival, a Józsítol megrendelt féldisznóval. A hétköznapba amikor épp nem udvaroltat magának számtalan hódolójával (Virágh doktor, Józsi, Gyula, és az épitészmérnök) akkor keramikusként dolgozik.
Mint ahogy Jánosé a környezetmérnöki monológok voltak, Etus a bölcs közhelyeivel tud a sírba jutattni :)

A Vágási család

A gyermekothonból származó nyomdászfiú és a jómódú család leáygyermeke közötti házaságot eleinte nem nézik jó szemmel Judit szülei, ám ahogy az lenni szokott, Ferinek sikerül bebizonyítania hogy becsületesebb és gerincesebb ember mint az átlag. A szegénységből aztán hamar jobb móduvá lesznek, hála Feri lelkes tanulásának.

Vágási Ferenc:(Nemcsák Károly) Kezdetben a ház szerelője szerepben tündököl, de szakmáját tekintve nyomdász. Intézetis gyerek, erre többször is utalás történik, illetve nagyon ideges tud lenni ha multjára hivatkozva elitélik. Lelkes nyomdász, családapa, és a helyi csetepatékból is kiveszi a részét. Ő is egy naív karakter, ezért ráfázik, például Samu barátjának devizaügylete miatt. Szorgalmasan tanulja a számítógépes ismereket, s másodállásban Góliáttal bútorokat szállít vagy költöztet.

Vágási Jutka:( Ivancsics Ilona) Foglalkozását tekintve pedagúgus. Az iskola mindenese, gyakra and ötleteket az igazgatónak Hável úrnak. Kedves figura, az ő nevéhez fűződik a sorozat egyik káromkodása is. Munkája után családanyaként tevékenykedik, szerelmük Ferivel tökéletesnek mondható, csak néha akadnak buktatók.
A rokonsága elég idegesítő, főleg a jó Janka néni, aki kicsit szenvedélybeteg.

S msot jöjjenek a mellékszereplők, mert hát abban is bővelkedik a sorozat. Kezdjük talán Gábor Gáborral, mivel a neve neki a legérdekesebb.
Szóval Gábor Gábor( Koltay János) Az örök kapitalista, aki még a szerves trágyából is pénzt csinál.. Persze sose tudjuk meg hogy grandiózus ötletei bevállnak-e. Alapvetően a szépségstudió az élete, emelett lelkes don juan és kapitalista. Az útjába kerülő nőket igyekszik meghódítani, szíve egyetlen királynője Juli :)

Böhm József(Máriáss József) A közös képviselő. Mindenki szereti, s gyakran csak úgy emlegetik hogy a közös Böhm. Mindent megtesz a házlakók boldogságáért. Olvasószobát rendez be, vagy épp gyermekruha kiárusítást rendez.
Az ő sorozatvégi monológjai mindig valamely latin mondásra épültek, ezért nagyon szerettem.
A 105 fejezetben sajnos elhunyt Máriáss József, így kiirták a sorozatból. Emlékére két extra részt is készítettek ami a Bhöm naplója I és II címet viseli. Ezek a sorozat egyetlen címezett fejezetei.

Hegyi Bernát "Kutya úr" :(Raksányi Gellért) Egy rövid Rozsomákos időszak után, ő menti ki a házat, s ő lesz a közös képviselő. Nagyon szerethető karakter, játékszenvedélye páratlan, s ő is igyekszik feldobni a ház életét. Szintén jó barátságba kerül Sümeghyvel. Egyetlen társa németjuhásza Jágó, késöbbiekben egy nő is bekerül az életébe Mimi személyében.

Sümeghy Oszkár: A morgós öregúr, az örök aglegény megtestesítője. Kezdetben sokan ki nem állhatják a házban, aztán az idő múlásával jelleme is szelidül, s rájönnek hogy végüli szerethető ez a morgós medve. Nincs sok barátja, csak Bhöm úrral és Kutyával ápol jó viszonyt. Az ő életében is megjelenik a gyengébbik nem az idegesitő Lillácska kegyeiért harcol.

Dr. Virágh György (Kézdy György): A morgós főorvos. Alapvető filozófiája az irónia, egyfaja védelmi humora van, mint Chandlernek a jóbarátokba. Alapvetően nagyon magányos karakter, de lelkesen udvarol Etusnak, s gyakori vendég a Szikszay házban. Alapvetően nagyon jó arc szerintem, s vicces beszólásaival igazán megkoronázzák a sorozatot.



Dénes, a fõerdész( Kun Vilmos) János nagy barátja, igazi erdőkerülő öregúr. Ő is a környezetvédő szálat képviseli. Szegény öreget minden hülyeségre rá lehet venni, az emlékezetes szemét reklámra és hasonló marhaságakra. Hatalmas szíve van.

Oli úr( Bajor Imre) A sorozatban 1990-től 93-ig van jelen. Ő alakította hazánkban az első homoszexuális karaktert. Persze a sorozatban senki nem mondta ki hogy meleg, de folyamatosan célozgattak rá, furcsa beszédével és öltözködésével. Akkor még nem volt ekkora szám ez a homoszexualitás..
Vicces, humoros, jól megalkotott figura, és szeretnivaló. Bajor ennek a figura lévén lett országosan ismert. A Gábor-Juli szalon oszlopos tagja. Végül kalandosan a Vica cicával történt románc során kerül kiirásba a sorozatból.



Persze itt még nem ér véget a sorozat sztárdömpingje, rengeteg mellékszereplővel színesítették az epizódokat olyan nagy nevekkel mint pl Bujtor István, Gáti Oszkár,Borbély László.
A sorozatban szereplő Lantos utca 8. a valóságban a Csíki-hegyek utca 1. számú ház. A stáb az 1. emeletet bérelte ki, három lakásban a három család lakott, a 3-as számú lakásban pedig a Gábor-Juli stúdió volt berendezve. Julcsi általános iskolája és Jutka munkahelye a lakótelepen található Csíki-hegyek Utcai Általános Iskola volt. Etus lakása a Gazdagréttől északra lévő Sasad városrészben, az Ugron Gábor és a Pannonhalmi utca sarkán található, Alma presszóa a kreatív néven Alkotás a Tartsay Vilmos u. sarkán helyezkedik el. Egyedül annak nem leltem nyomát hogy Feri fröccsőzős helye a Tamponáló hol található. Pedig ez nagyon kreatív név valljuk be :)

A sorozatból nem hiányozhatnak a bakik sem, de ennek ellenére nagyon szerethető az egész, valami nagyon családias légkr lengi át, olyan amiért érdemes rászánni azt a fél órát. Többek között azért is nézem mert bepillanthatok abba a korba amikor gyermekkorom játszódott, s amikor Harlekin csokit majszolva elégedetten homokoztam.
S ha már bakikat igértem akkor nézzünk párat:

  • A 81. epizódban Etus és egy kereskedő ismerőse (Gyula) a nála megszállt erdélyi asszonyt kísérik ki a Nyugati pályudvarra. Az első jelenetben egy 2. osztályú kocsi előtt folyik a búcsúzkodás (Gyula be is pakolta az asszony poggyászait a kupéba), majd egy pár perccel későbbi jelenetben egy 1. osztályú vasúti kocsi van az előző 2. osztályú helyén és az erdélyi asszony abban az 1. osztályúban utazik el.
  • Szerémi Jánost miután lábonlőtték lábadozni kezd, és eleinte (75. epizód) a bal lábát teszi fel (pihenteti), majd a következő epizódban (76. epizód) a jobb lábát, a 77. epizódban peidg újra a balt.
  • Amikor Bőhm bácsi gyűjtési estet szervezett akkor Sümeghy is fellépett azonban Palócz Lászlóként jelentik be, hogy ő jön
  • A 77. epizódban Bőhm felmegy Szerémihez sakkozni. Eleve két feles-pohár van az asztalon, pedig "Takibácsi" előtte ment el és nem ivott, csak odaadta a pálinkás üveget.
Gyakori bakik
  • Az iskolai vagy más olyan jeleneteknél, ahol a környékbeli gyerekeket alkalmazták statisztának, a gyerekek közül néhányan olykor belenéznek a kamerába.
  • Több közeli jelenetnél is észrevehető a "belógó mikrofon" jelenség


A sorozatot vetítése óta eddig háromszor ismételték meg. A harmadik ismétlés jelenleg is tart (2009 Április 14.-én volt az első epizód). A főműsoridőben vetített második ismétlés aratta mindezidáig a legnagyobb sikert, amikor is az első pár résznél a készítők egy új formátummal próbálkoztak. Az epizódok vetítésekor a képernyőn szövegbuborékok formájában információk jelentek meg, amik a jobb megértést szolgálták azok számára, akik akkor még nem éltek, vagy nagyon fiatalok voltak. A rendező kérésére azonban ezt pár hét után levették a filmről, mert más hatása volt, mint amire eredetileg számítottak.

Összegezve írásomat, s utolsó legnagyobb kedvencemet, szerintem páratlan alkotás, azt hiszem nem túlzok ha azt mondom a magyar sorozatgyártás alfája és omegája. Olyan helyet követel magának a filmgyártásban amit mindenkinek el kell ismerni.
A gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt ez is a családi sorozatnézések között. Nagyon izgalmas volt, s csak ajánlani tudom mindenkinek.

Köszönöm hogy végigolvastátok írásomat. Remélem tetszett, s nem csak becsuktátok az ablakot :) Ha igen akkor ejnye és bejgye :) A következőkben a frontjelentéssel fogok jelentkezni, addig is legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek a nyarat és egymást.
A mihamarabbi viszontolvasásig sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése