2009. augusztus 12., szerda

Kedvenceim II


Emelem virtuális kalapomat blogom olvasói előtt! Ha már így belefnetem a favágó eszközöm, ebbe a nagy fába, akkor gyorsan tovább is kanyarítom a történetet. Maradjunk hát a gyerekkoromnál.
A televizió ekkor még nagyon vonzó volt számomra, azt hiszem a Pampers reklámok hatására kezdtem el tv-zni, imádtam togyogós koromba az ilyen pelusreklámos babákat, velük együtt tipegtem a Videoton full HD nagyképernyős tv-nk előtt. De azért ennyire nem mennék vissza az időben :)

A rendszeres olvasóim tudják hogy nagyon imádom a hajókat, főleg a vitorlásokat, de mindenféle hajót nagy örömmel, s ámúlattal figyelek. A freudi filozófiát alapul véve minden az ember gyerekkorban keresendő.. Így hát talán ide, illetve az Onedin családra vezethetem vissza ezt a nagy szerelmet. Imádtam ezt a sorozatot. Ízig vérig angol sorozat, és ízig vérig arisztokratikus főcím jellemezte. A film a hajók, bozontos pofaszakállak és a hajók, kereskedelem és a kapitalizmus minhalálig, korba repítette vissza a nézőket.
A sorozat eredeti címe az Onedin Line-t viselte.Ez a cím mást, s valahogy többet jelent mint a magyar fordítása. Valami olyasmit hogy az Onedin hajótársaság. Angliában 1971-től 1980-ig futott, kemény 9 évig élvezhették a vadkapitilazmust, s James Onedin kalandjait.
Hazánkban ez a sorozat is késve jelentkezett, és az m2 tűzte műsorra. Hazánkban elősőz 1979-ben azaz jó sok év csúszással érkezett meg James Onedin szkúnere :)
Én ekkor még tervben sem voltam, így csak azokról az időkről tudok krónikálni amikor már megértem a feladathoz. Ez akkortájt volt amikor az m2 ismét műsorra tűzte, illetve az m2 csatornát műholdas adásra tették.
A magyar televizió végül a 8 éves csúszásra való tekintettel nem is vette meg a sorozat összes évadját, s a siker is váratott magára, valahogy nem tudtuk élvezni ezt a vadkapitális világot :) Persze én gyerekkoromba nagyon élveztem a hajós kalandokat :)
Kezdjük itt is a zenével, ha már egyszer szisztematikusan haladunk. A zenét nem nevesebb művész alkotta mint Hacsaturján. Az ő Spartacusából származik a főcím. S ha már ennyit beszélek róla be is linkelem nektek :)



Minden bizonnyal már akkor is élveztem a hatalmas hajó belibbenését a képre :)
A hatáso főcim után, ami már akkor is képes volt a fotelhez láncolni, illetve ekkor még tv-néző szivacsom volt :) Olyan kutyás pozició a fotel előtt :) De én nagyon szerettem onnan bámulni a kedd esti műsort.
A sorozat valójában egy családregény, amolyan echte kosztumüs film. A kalandos törénet valahol ott indul hogy meghal a családfő és a két fiú megpróbál valamit kezdeni az örökséggel. A fiatalabb fiú nevezetesen James Onedin "a tenger ördöge" aki tekintélyes oldalszakálláról, ambiciózus, néha kegyetlen, s olykor modortalan modoráról ismert köt egy érdekházasságot Anna Websterrel, mivel a hozományhoz jár egy hajó. Ezzel meg is van a történet fő szála, figyelemmel kisérhetjük ahogy az érdekházzasság szerelemmé iperedik, ahogy az egyhajós vállalat, céggé sarjad, mindehez az a különlegesség társul hogy a történet java része egy hajón játszódik.

Ahogy a történet szálai egymásnak feszülnek, kiderül hogy a mi Jamesünk nem is olyan mogorva, mint ahogy megtudtuk, s újdonsült mátkája sem olyan vénlányos mint első ránézésre. Ez a sorozat is évadokra tagolódik. Az első évadban a kezdeti bonyodalmakat követhetjük nyomon, ahogy elindul a hajótársaság, a főhősnek nem csak gazdasági gondjai, hanem házasságával is akadnak problémák. Megtudhatjuk hogy kerül alkalmazásra Banes az elsőtiszt, aki folyton azt kiabálta hogy "fővitorlát felhúzni" . Róla kezdetben szintén rossz véleménnyel van a mi Onedinünnk.
Az első évad végén aztán James felesége a szülés közben meghal, így James nem csak azért útálja a születendő gyermeket mert lány, hanem azért is mert elvesztette feleségét. Körülbelül az m2-őn eddig követhettem az eseményeket :)
A második évadban James túlteszi magát a sokkon, és újra megnősül. Második felesége Letty diftériában hal meg.
A harmadik asszonyság idején pedig már nagypapa korban van főhősünk. S talán a tengeri levegő miatt még ekkor is fitt :)

A törénethez hozzátartozik James húga Elisabeth élete is, talán ezért helytálló az Oniden család fordítás, szóval az ő életébe is bepillanthatunk, ahogy teherbe esik, ahogy férjhez megy a gőzhajótechnikával foglalkozó Albert Fraser-hez, kiválltva ezzel Jamesünk nagy "elismerést" Persz a főhős ezt is a maga hasznára forditja, s hajójin elkezdi alakalmazni a gőztechnikát.
A film a kalandos, romantikus, idilli vagy épp szenvedélyes epizódok melett bővelkedik a rémisztő jelenetekben is. Ilyen például a hajó rakterébe búzába fulladó ember, aki az út elejétől kezdve riogatja a többieket azzal hogy ő már látot embert belefulladni. Ezt a képsort aztán részletesen végigkisérhetjük. Ahogy kezdetben csak derégig, majd a fejéig végül pedig a újja hegyéig elsúllyed, s közben kétségbeesetten próbálkozik szabadulni.
Hasonló volt amikor hajótörés áldozataira bukkantak. Itt az egyik áldozát már szinte múmiva volt, a másik, egy nő még élt, s később a lelkes hajóskapitány megpróbálta felszedni, azonban a nő kikosarazta :) Talán zavarta a pofaszakáll :)
A harmadik évadban aztán ismét nagy tragédia éri a családod, a háromárbócos hajójuk a Charlotte Rhodes viharba kerül és elsüllyed, legénysége pedig odaveszik. Azonbn főhőünk nem arról híres hogy feladná, elvégre meg van áldva azzal a szemlélettel hogy ha kivágnak az ajtón mássz vissza az ablakon, így Baines, aki ekkor már Kapitány, te még mindig harsányan kiabálja hogy fővitorlát felhúzni.. szóval új legénységet toboroznak. S feladatuknak tekintik annyi profitot termelni hogy hőn szeretett hajójukat újjáépítsék. A feladat nem egyszerű, s rengeteg veszély, kaland és megpróbáltatás vár rájuk, a végén azonban kitartásuknak köszönhetően célt érnek, s az Onedin Hajózási Társaság virágzásnak indul.

S hogy engem miért is vonzott ez a történet? Talán azért mert már akkor is imádtam a hajókat. A veszélyes élet, harc az elemekkel bátorság és kockázatvállalás, megfűszerezve szerelemmel. Mindezt kiegészítve vagy fokozva a gyönyörű vitorlások látványa, amelyek ekkor betöltötték a képzeletemet, s máig nagy hatást gyakorol rám egy vitorláshajó látványa. A hajó ami egy kis társadalom is. A hajón – bár mindenki utas – nincs, nem lehet demokrácia. A matróz nem lehet kapitány, mindenkinek pontosan kell értenie a feladatát. A sorozatra ma leginkább a szomszéd udvarában álló fa emlékeztet. Ugyanis egy átbeszélgetett este folyamán, valamikro a 90-es években nővéremmel rádöbbentünk hogy az az akácfa mennyire hasonlít sziluettjében a Charlotte Rhodes-ra. Így hát meg is kapta tőlünk a Charlotte Rhodes nevet.

A nagy népszerűségre való tekintettel aztán a Miramax felkarolta ezt a sorozatot is, s a lelkes rajongók kedvéért fogta s dvd-n publikálta. Ez különösen áldásos, mivel a magyar szinkronos verzió megsérült, de így a rajongók, vagy nosztalgiázni vágyók, imsét bepillanthatnak a hajózás hőskorába.

Ismét köszönöm a türelmet s hogy végolvastátok írásomat. Remélem tetszett, és tudtam valmi újat hozni a szobátok falai közé.
A legközelebbi irásomig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymást és a nyarat, a mihamarabbi viszontolvasásig sziasztok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése