2009. augusztus 11., kedd

Kedvenceim

Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt! Továbbra is hangot adnék blogomon a különféle alternatív témáknak. Most a már régóta érlelődő kedvencek sorozatomat folytatnám, ami csak kevés epízódot élt meg, nevezetesen hármat négyet :) Kitárgyaltam a kedvenc alkoholjaimat, köztük kitérve a gépészek nem hivatalos kenőanyagára, a kedvenc hazai sörömre.
Elmésebb több managger diplomával rendelkező olvasóim már rájöttek hogy ezt a krónikát fogom most tovább kanyarítani.
Előszőr azt tisztáznám hogy miért is váratott ennyi ideig ez az érdekes témavonal. Egyrészt mert akadtak s bizonyára akadni fognak bizonyos szerzői jogviták nővéremmel. Nem vitás hogy az ő inspirációjára is boncolgatom ezt a kérdést, s lehet hogy lesznek hasonló epizódok, de igyekszem egyedi látásmódot adni az olykor közös kedvencekről, hát igen ha az ember együtt nő fel a nővérérevel akkor ez törvényszerű azt hiszem :)


Eléggé nagy fába vágtam fejszémet, mert hát a kedvencem téma, ugyebár bőséggel tartogat írni valót. Így első nekirugaszkodásra a kedvenc sorozatomat dolgozom fel. Ez pedig nem más mint:Jóbarátok.
Gondolom sokaknak ismerősen cseng a sorozat neve, s sokaknak a hátukon feláll a szó az elcsépelt poénoktól és a röhögögép olykor a poént megszakító nevetéseitől. Számomra azért kiskorom óta nagyon kedves ez a sorozat, elsőre nem igazán tudom mi fogot meg benne, talán a szituáció vagy az esetlen szereplők, akiknek mind van valami flúgjuk. S nem is tudom hogy hányszor láttam a sorozat epizódjait, s most sem múlnak el baráti csevejek amikor egy egy komikus jelenet szövegét ne idéznénk.
A sorozat közel egy évtizedig futott Amerikában, az első epizódot pedig 1994 szeptember 22-én vetítették. Kis hazánkba két évvel később 1996-ban érkezett meg a sorozat, előszőr a HBO ahogy kiskoromba mondtam helyesen hábéó :) tűzte műsorára.
Ekkor valószínűleg még én sem voltam rajongója a sorozatnak, talán 1999 körül kezdtem el nézni, azt hiszem legjobban ekkor fogtam fel a jeleneteket.
A törénet végtelen egyszerű hat a huszas éveik közepében járó fiatalról szól. A fiatalok között három fiú és három nő található. A helyzetkomikumokra épülő sorozatot a Warner Brothers megrendelésére készült.
A sorozat hatalmas sikert aratott Amerikában, majd később kis hazánkban is. Tehát kezdjük is a részletes boncolgatást

Szerintem a zene nagyon találó, és az ezalatt látható képsorok, a szereplők különféle komikus, olykor estelen idétlenkedésük is nagyon megragadó volt számomra. Talán épp ezé nőtte magát kedvencé :)
S hogy miért is gyakorolt akkora hatást, és miért tartom jó sorozatnak a Jóbarátokat? Nem tudnám konkrétan megmondani, de elég sok szempont van, ami miatt azt lehet mondani hogy az egyik legjobb. A remek főcimdal például szerintem az egyik ok. Az angol változat temészetesen. Az I'll Be There for You c szám, ami a lehető legjobban leírta hogy mi is az a bartság. Én keményvonalas Jóbarátok fan még emlékszem ennek a számnak a magyar fordítására, közel sem volt ilyen sikeres, de azért megosztom veletek :)



Aztán ott vannak még a vicces sztorrik az esetlen karakterek, akik talán épp ezért nagyon szeretnivalók, a láv, a szokásos komoly helyzetek, amik aztán, így vagy amúgy ismét vicces sztorik lesznek. Olyan történetekké amik könnyen idézhetők, egy egy hasonló baráti helyzetben. Például felejthetetlen a "Joey nem ad a kajájából" mondat, vagy a Bumm szívtál játék :)
Ráadásul ha ilyen sokáig néz az ember egy soroztot, gondoljunk bele, tíz év, 238 epizód, majdnem száz óra teljes műsorídő, ekközben teljesen megismerheti a kaaktereket, s már előre tudja hogy milyen helyzetek fognak születni, talán pont ez az ami miatt igazából nevet. Mintha egy ismerőst látna, aki folyton elbaltáz valamit, vagy épp saját magát látja egy egy helyzetben.
A karakterek alapvetően nagyon szerethetők, s azt isem mindeki megtalálhatja magát, vagy ismerősét. A törénet alapvetően 6 fiatalra épül, akik a 20-as éveik közepén járnak, s mindegyikük rendelkezik valamilyen flúgos tulajdonsággal.
Monica Eutrice Geller a kényszeresen rend- és tisztaságmániás séf aki nem tud veszíteni. Minden játékban nyerni akar, s kiskorában dagi kislány volt. Chandler Muriel Bing viccelődő okostojás, a szerelemben szerencsétlen irodakukac. Joseph Frances Tribbiani i szexmániás, gyerekded színész akinek mint tudjuk nem szabad a kajájához nyúlni :) Dr./Prof Ross Geller akinek a hobbija az elválás. Emelett stréber paleontológus, de alapvetően egy nagyon szeretnivaló karakter. Phoebe Buffay pedig a szórakozott hippi, aki kiskorában az utcán élt s bűnőzésből tartotta fenn magát, de igazi polihisztor ő is, masszőz, énekesnő és dalszövegíró.


A történet ott indul hogy Rachel faképnél hagyja az esküvőn a vőlegényét, Barryt, és beköltözik gyermekkori barátnőjéhez, Monicához. A páros egy épületben lakik Chandlerrel és Joey-val akik pedig együtt laknak csibével és kacsával, amik Joey egyik tévedése során kerülnek hozzájuk. Illetve a sokat ott legyeskedő Rossal, aki többet tölt húga lakásában mint otthon. Ross épp válni készül feleségétől (akiről kiderült, hogy leszbikus).
A két nehéz sorsú fiatal, tehát ahogy lenni szokott egymásba szeret, amolyan szerelem első látásra dolog révén. A 10 évad során a sok sok vicces jelenet mellett gyakorlatilag az ő se veled se nélküled kapocslatukon alapszik. A jelenetek során hol a legnagyobb egyetértésben boldog párként vannka, hol pedig szakításban. De a nézők mégis szurkolnak nekik, a szerencsétlen lovagnak Rossnak hogy megszerezze az álomnőt. A szemfüles néző persze azt is tudja hogy cívódásaik ellenére ők egynek vannak rendelve. A sorozat végén össze is jönnek.
A másik fonalon pedig Chandler és Monica között bimbóznak lágy érzelmek, s a
10 évad végén össze is házasodnak, majd a sorozat végén örökbefogadónak egy ikerpárt.
A sorozat rengeteg vicces jelenetet tartalmaz, s rengeteg olykor tanulságos dolgot. Talán ezért is érhetette el hogy az egyik kedvenc sorozatom lett. Imádtam a szereplőket, a vicces jeleneteket, nem is tudnék kedvencet kiemelni, Joey egyszerűen imádni való, de Ross a maga kis esetlenségével a legjobban hasonlít rám, így ő ezért volt a kedvencem.
A sorozat végén aztán Monica és Chandler kalandos körülmények között összeházasodnak, s egy vidéki házba költöznek ahol van Joey szoba is. Végül sejthető módon Ross és Rachel is összejönnek, míg Phoebe összeházasodik Mikéval. Joey pedig színészi pályája érdekében Los Angelesbe költözik, de ezt már a Joey nevű sorozat dolgozza fel. A záró képsorok után tehát a new york-i bérlakás kiürül.

A történetet a nagy sikerre való tekintettel film formájában is feldolgozzák, ahol a régi új szereplők utóéletét ismerhetjük majd meg.
A sorozatban még azt tartottam izgalmasnak hogy felvetítették az alternativ szálat. A mi lett volna ha epizódok kivívták személyes tetszésemet.
Belevágok hát a szereplők részletes bemutatásába:

Rachel Green:

Egy jómódú család elkényeztetett lánya, aki az esküvőjén hagyja el vőlegényét, Barryt, és odaköltözik gyerekkori barátnőjéhez, Monicához. Két húga van, Jill és Amy Green.

Karrierje: Miután apja nem hajlandó tovább eltartani – munkába áll, pincérnőként helyezkedik el a Central Pert kávézóban. Később a divatszakmában helyezkedik el, munkát kap a Fortuna Divatházban, majd a Bloomingdal'snél, később a Ralph Laurennél lesz beszerző munkatárs.

Személye körüli gegek:

  • Gunther szerelme: Gunther titkon szereti Rachel-t, és ez a sorozat számos részében megjelenik egy-egy poénos jelenet keretében. (Felvásárolja Ross használt bútorait, mert Rachel ült, aludt, feküdt rajtuk, megveszi a ronda macskáját, ellenségeskedik Ross-szal, amikor Rachel-lel jár, amikor megcsalja Rachel-t stb.)
  • Ross vonzódása: Ross már gimis kora óta bele volt zúgva Rachelbe, és soha nem is maradt semleges iránta, ezt a többiek is tudják, és sokszor a szemére is vetik, hogy miért nem cselekszik már.
  • Ez aztán az orr!: Több epizódban visszatérő momentum, miszerint Rachel orra eredetileg nagyobb volt, de szalagavatós ajándékként egy plasztikai műtétet kapott szüleitől.
Monica Geller

Rend-, és tisztaságmániás szakácsnő, aki nem bír veszteni, gyerekkorában nagyon kövér volt.

Karrierje: Az első néhány évadban keményen küzd a sikerért, végül főszakács lesz egy tekintélyes étteremben.

Személye körüli gegek:

  • Gyerekkora: Monica, aki most karcsú és mozgékony, gyerekkorában erősen túlsúlyos volt. Ő és a többiek sokszor visszaemlékeznek erre az időszakra, ilyenkor elénk tárul az, hogyan élték meg ezt az időszakot.
  • Tisztaságmániája: Monica rend- és tisztasságmániája számos humor forrása.
  • Másodhegedűs: Monica, mint Ross húga, a szülőknél csak másodrangú, ezt soha nem is rejtették véka alá. Az egyik korai epizódban például állítólag kisebb ünnepséget rendeztek Rossnak, amikor Monica megszületett.

Chandler Muriel Bing


Irodai alkalmazott, aki szerencsétlen a szerelemben, feminim hajlamát transzszexuális édesapjától örökölte. Szeret mindenből viccet csinálni (bár ezt sokan nem értékelik).

Karrierje: Eleinte egy átlagos „aktakukac”, akiről társai sem tudják megjegyezni, mit is dolgozik (Monica és Rachel egyszer a lakást is kénytelenek elcserélni Chandlerékkel emiatt), majd előléptetik. A sorozat 9. évadjában felmond, és a reklámszakmában helyezkedik el.

Személye körüli gegek:

  • Meleg?: Chandlert többször melegnek titulálják. Számos szereplő, amikor először találkozik vele, előhozakodik ezzel. Chandler édesapja transzxesuális, ez alakította ki Chandler kicsit nőies viselkedését. (Az eredeti elképzelés szerint Chandler homoszexuális lett volna.)
  • „Ó, te jó ég!” (Oh, my God!): Janice szófordulata, bevezető mondat minden felbukkanása előtt. A korábbi epizódokban Atya-úr-isten-nek fordítják.
  • Szövege: Chandler állandóan viccel, szóviccekkel fárasztja a többieket.

Chandler ezt a bizonyos néha mulatságos ugyan, de néha sértő humor használatát így magyarázta meg az egyik részben: – A szüleim válása után kezdtem a humort védekező mechanizmusként használni.

Joseph 'Joey' Francis Tribbiani

Naív, gyerekded, néha meglehetősen lassú felfogású színész, falja a nőket, hobbija az evés. Hét húga van, Cookie, Dina, Gina, Mary Angela, Mary Ellen, Mary Theresa és Veronica Tribbiani.

Karrierje: Színdarabokban játszik, modellkedik, sorozatokban szerepel. Az elismerést Dr. Drake Ramoray szerepe az Életünk napjai c. sorozatban, melyből a 2. évad vége felé kiírják. Néhány sikertelen próbálkozás után visszaveszik. Szerepet kap egy sorozat, a Mac&Cheese pilotjában.

Személye körüli gegek:

  • Torkossága: Joey mindig képes akármennyit enni. Jellemző mondata: „Joey nem ad a kajájából!”
  • Esze: Joey hatuk közül bevallottan, és alig titkolhatóan a legcsekélyebb észbeli képességekkel megáldott szereplő. Ez a tulajdonsága rendszeresen kínos és mókás helyzetekbe hozza . Egy epizód például kizárólag ezt használja ki, amikor egy nagylexikon sorozatot akarnak eladni neki, de csak a ’’V’’ kötetre van pénze.
  • „Na, mi a helyzet?” (How You Doin')?: Joey csajozós mondata.

A legtöbb lány ennek a mondatnak a hallatán elolvad, kivéve Janenine LaCroux-t, Joey ideiglenes szobatársát.

Dr. Ross Eustace Geller

Paleontológus, majd egyetemi tanár is. Elvált, ugyanis felesége, Carol 7 év házasság után rájött, hogy leszbikus.

Karrierje: Professzor (a 10. évadban véglegesítik) lesz a New York-i Egyetemen

Személye körüli gegek:

  • Az őslénytan: Ross állandóan az őslénytanról beszél, ami a többieket nem érdekli, és ezt a tudomására is adják. Különleges módon vonzódik ezekhez a rég kihalt állatokhoz, számos kis őskori műanyag figurája és szobra van.
  • Leszbikus felesége: Az első epizód legelején tisztába kerülünk a ténnyel, hogy Ross-t felesége, Carol egy másik nő miatt hagyta ott. Ez a tény nagyjából végigvonul az egész sorozaton a lehető legváratlanabb helyeken előbukkanva.
  • Válásai: Ross a tíz évad során háromszor házasodott - és vált el. (Carol, Emily, Rachel)

Phoebe Buffay

Masszőr, énekesnő, dalszövegíró, aki remekül tud hazudni és rendkívül nehéz gyerekkora volt. Mindemellett rendkívül önzetlen (például vállalja, hogy világra hozza öccse gyermekeit). Régebben ő volt Monica szobatársa. Van egy ikertestvére, Ursula, és egy féltestvére, Frank Buffay, Jr.

Karrierje: Megmarad masszőrnek, miközben továbbra is énekel. De az egyik epizódban kiderül, hogy Phoebe nem tud pénzért énekelni.

Személye körüli gegek:

  • Tinédzserkora: Phoebe anyja öngyilkos lett, nevelőapját börtönbe zárták, ekkor Phoebe 14 éves lehetett. New Yorkba költözött, mostoha körülmények között, az utcán élt egy hajléktalannal, elmondása alapján sokszor került összetűzésbe másokkal. Egy elejtett megjegyzése alapján kiderül, egyszer még egy rendőrt is megkéselt.

Továbbá kiderül az egyik epizódban, hogy Phoebe volt, aki kirabolta Ross-t még gyermekkorukban. Phoebe végül bevallja Rossnak, akit nagyon rosszul érint a dolog, ugyanis Phoebe ellopta Rosstól a hátizsákját, amiben benne volt Ross saját készítésű képregénye is, A tudósfiú. De Phoebe később megtalálja és visszaadja Rossnak, amitől Ross szörnyen hálás.

  • Zenéje: Phoebe a törzshelyükön, a Central Perk kávézóban gyakran szokta egy szál gitár kíséretében előadni saját dalait. Néhány példa: „Büdös macska, büdös macska, mivel etetnek téged?”, „A férfi nőket szeret, de néha férfiakat, vannak biszexuálisok de ők csak áltatják magukat...”,„A tehén azt mondja hogy mú, a tehén azt mondja, hogy mú, de a gazda fejbevágja, azután jól megdarálja, így készül a hamburger.” Ez utóbbit egy könyvtárban adja elő kisgyermekeknek.
  • Halott édesanyja: Phoebe mindig rá hivatkozik, ha valami rosszat, vagy butaságot csinál. Azt mondja, az édesanyja sugallta neki.
  • Okkultizmusa: Phoebe minden okult, természetfeletti dolgot kritikátlanul elfogad, és beépít a mindennapi életébe. Egy epizódban szinte ölre megy Ross-szal az evolúció igazságtartalmáról. Nem hisz a gravitációban, a Bermuda-háromszögben, és a gabonakörökben sem.
Az állandó szereplők között, vannak visszatérő vendégszereplők. S most az ő bemutatásuk következik:


  • Csúnya pucér pasi: Monicáék lakásával szemben lakik, s bár csupán kétszer volt látható a teljes sorozatban, állandóan felbukkan a Jóbarátok szereplőinek egy-egy mondatában. Az egyik visszaemlékezésből megtudhatjuk, hogy régebben nem volt kövér. („Jaj ne! Olyan kár, hogy a csini pucér pasi elkezdett hízni!” – mondta Phoebe, amikor még Monicánál lakott) Az 5. évadban elköltözik, és Ross kiveszi a lakását. Érdekesség: az egyik részben a barátok azt hiszik halott, ezért egy hatalmas "bökő szerszám" segítségével próbálják megállapítani, él-e vagy halott.
  • Mr. Heckles: Monica-ék alatti lakásban lakik (a 2. évad 3. epizódjáig), aki mindig panaszkodik, hogy zajosak a fiatalok: olyan indokokat hoz, amik nincsenek, de lehetnének. Állandóan kopog a partvisnyéllel, mígnem egyszer meghal közben.
  • „Szakításban voltunk!!!”: A Ross és Rachel közti viszonyra jellemző, hogy amikor egy év együttlét után „szünetet tartanak”, Ross az éjszakát a xerox-os csajjal tölti. Mikor később ez kiderül, Ross egyetlen érve, hogy szakításban voltak. Később sokszor előjön ez az érv akár pro, akár kontra, sőt, még másoktól is, amikor Rachel Londonba repül, a repülőgépen az utastársa (Hugh Laurie) is ezen az állásponton van.
  • Élethelyzetek: visszatérő poénok, amikor egy tipikus élethelyzetet teljesen más szemszögből, vagy más szereposztással:
    • Phoebe férje, akivel a zöldkártya miatt házasodott meg, és akiről azt hitte, hogy meleg, de kiderül, hogy hetero, és egy lányt akar elvenni. Mialatt magyarázkodik, a klasszikus "megmondom a páromnak, hogy meleg vagyok" szövegeket sütik el, fordítva: "Igazából mindig is sejtettem, hogy hetero vagyok…" "És mit fognak szólni a szüleid?" "A bátyám is ilyen, szóval…"
    • Amikor Joey-t az áruház parfümosztályán lealázza az új reklámarc a Hombre márkájú parfümmel, Chandler a lakásukban egy western-kocsma csaposa stílusában ad tanácsokat, törölgeti a poharakat.
    • Amikor Monica Ross barátnőjével, Julie-val megy vásárolni, Rachelnek pont úgy magyarázkodik, ahogy egy megcsalás után szoktak: "Nem jelent semmit, hidd el", "Egyik dolog vezetett a másikhoz, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy… vásárolunk, egész idő alatt rád gondoltam."




Azt hiszem talán sikerült egy egész jó képet adnom egyik kedvenc sorozatomról, persze vannak olvasóim akiknek ez unalmas rege volt, de én ezeket az írásokat is nagyon szeretem, mivel így a barátaim, ismerőseim, vagy erre tévedt idegenek megtudhatják hogy mit is szeretek, s ki is ennek a blognak az írója.
Sajnálom hogy vége lett a sorozatnak, mert nagyon élvezetes volt szerintem. De örülök hogy a sorozatból film is készül, mindenképp ajánlom minden rajongónak, én mindenképp megnézem.

Nektek pedig remélem tetszett ez az írásom. A következő viszontolvasásig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek a nyarat és egymást, addig is sziasztok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése