2010. május 24., hétfő

Time for Africa

  "Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is,és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis fellülkerekedik a bánaton, és hogy a gól maga a
boldogság, a megkönnyebbülés és a gyógyír minden addigi kihagyott
helyzetre....."
      
   
  Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt!  Eljött az idő hogy egy kis friss vért, színt adjak a blogomnak. Számos keresgélés után, aztán rájöttem hogy a legjobb téma amit górcső alá vehetek a közelgő foci vb. Mi sem jobb téma ennél, hisz a férfiak lelke egy emberként számol vissza a junius 11.-ei sípszóig.          
    Eséllyek, értékelések, meccsek, küzdelmek, hibás ítéletek, nagy győzelmek és nagy vereségek, mindezt a tőlem megszokott részletes látásmódban. 

 Kevés olyan esemény van ami egybehagzóan leköti a férfiak figyelmét, azonban vitathatatlan hogy a foci szó hallatán minden férfi egyed felkapja a fejét.
    Magam is így vagyok vele, bár ismerőseim tudják hogy nem igazából amolyan tenyerestalpas drukker vagyok, szóval a meccset jobban szeretem a kedvenc fotelemből mint a Stadion lelátójáról nézni. Persze a nagyobb eseményeket mindig társaságban fogyasztom, legyen az BL-döntő, Foci Eb, Foci Vb. És itt el is érkeztünk mai témánkhoz.. Igen igen a 2010-es labdarúgó világbajnoksághoz.
 Kevés olyan esemény van amely ennyire megmozgatja a férfi társadalmat, talán még az éves mellszépségverseny lehet hasonló kaliberű (bár itt az egyre növekvő meleg és metroszexuális?, férficsoportok lehúzzák az átlagot) Szóval elég az hozzá hogy ez a torna mindenképp egyszerre vonja a férfiak tekintetét a képernyőkre. S amennyire rajongnak ezért a sportért a férfiak annyira utalják a labdakergetést a nők.
A lányok nagy része, mondjuk ki őszintén, utálja a focit. Sőt, igazából mindegyik. Vannak persze néhányan, akik szeretik, de ők valószínűleg egy párhuzamos univerzumból érkeztek, vagy pedig titkos génkísérletek eredményei, úgyhogy velük most nem foglalkozunk.
Nem meglepő ez az utálat, hiszen amióta futball van, a lányok kérem, ki vannak rekesztve belőle. A focit ugyanis férfiak találtál ki férfiaknak. Már a középkorban is csak férfiak rugdosták a tehén felfújt húgyhólyagját, az asszonyok pedig türelemmel, mosolyogva és forró levessel várták otthon a különböző végtagtörésekkel hazatérő urukat. Régi szép idők. 


 Szerencsére minden négy évben eljön az az időszak amikor ezt a szenvedélyes játékot egy egész hónapig szívhajuk magunkba. S ahogy a született feleségek alatt, úgy ilyenkor a férfiak is kivirulnak :) 
  Sorozatom első állomása képp ismerkedjünk meg a rendező országgal és a vb  kötelező kellékelemeivel. 
 Ahogy Ági néni belénksúlykolta, mindig helyezzük el térben és időben a fogalmazásunkat, így talán logikus ha először a hely bemutatásával kezdünk.

  A világbajnokságok 1930-óta íródó történetében először fordul elő hogy a fekete kontinens ad otthont az eseménynek.  Dél-Afrika 2004 május 14-én nyerte el a rendezés jogát. 
 A mérkőzéseknek az ország nagyobb városai adnak otthont, a megnyitó és a döntő a fővárosban  Johannesburgban található futballvárosban lesz. A stadion 94.700 férőhelyes, s ezzel Afrika legnagyobb futballarénája. A több mint 200 millió eurós beruházással újjáépített Futballvárosban összesen nyolc vb-mérkőzést rendeznek majd - köztük a június 11-i Dél-Afrika - Mexikó nyitómeccset és a július 11-i finálét.  Ha valaki vb címet akar nyerni akkor szinte egész Dél-Afrikát be kell barangolnia.
 A helyszínek változatosak, meccseket rendeznek  Pretóriaban, Rustenburgban  a 44,5 ezres Royal Bakofeng Stadionban,  Bloemfonteinben található Vodacom Stadionban., Port Elizabetben a A Nelson Mandela Bay Stadionban ahol 46 ezren izgulhatnak, Fokvárosban a 70 ezres Green Point stadionban, Durbanban  (milyen jó név ) , ,Nelspruitben illetve Polokaneben.


                 
   Mindenki tudja hogy bármilyen focis rendezvény nevetségessé válna kabala nélkül, így hát lássuk mi is a kabalája a 2010-es fociviadalnak.
  A futball Vb hivatalos kabalája egy aranyos kis cica, és ha biológiailag be kéne sorolnom akkor a nagymacskák családjába tartozó leopárdról van szó. A keresztségben a  Zakumi nevet tette magáéve. A név természetesen beszélő név és két részre bontható. Egyrészt a Za, Dél afrika nemzetközi rövidítésére utal, bár nem igazán értem hogy hogy jött ez ki :), míg a kumi, ékes afrikai nyelven tizet jelent. 
 Ő egy csibész leopárd a Baktérítő alatti fás-bozótos, dzsindzás, zehernyéses dombvidékről, arról a környékről, ahová Dél-Afrika urbanizált gócai - Johannesburg, Durban, Fokváros - nem nyúlnak el, és csak kisvárosok jelzik a fekete és fehér ember jelenlétét. 
  A nagymacska koncepció azért is izgalmas mert szerintem kiemeli állat és ember barátságát, és emellett jól szimbolizálja a foci keménységét, elvégre kislányok nem igazán ölelkeznek leopárdokkal.
   "Zakumi szimbolizálja az itt élő embereket, a Dél-afrikai Köztársaság földrajzát és szellemiségét”
  
A vb másik fontos színpadias kelléke nem más mint a hivatalos himnusz. Enélkül megint csak olyan lenne az egész mint a Rómeó és Júlia a kettős öngyilkosság nélkül. Gondoljuk csak el ha boldogan élnek míg meg nem halnak, mennyire nem lenne reális.
  A 2010-es világbajnokság hivatalos dala bizony nem nem az amire gondolnátok, hanem Shakira és a Freshlyground előadásában fogyasztható "Time for Africa" címet viselő sláger lesz. 




  Ami persze hangulatos, de tegyük a színűnkre a kezünket, a helyiek álltal készített Waving flag azért mégiscsak ütösebb lenne. Azt hiszem nem vagyok elfogult ha a nyár egyik meghatározó slágre lesz ez utóbbi. Szerintem sokkal jobban suggalja az afrikai feelinget, bár tény és való hogy az europóai embernek és szemléletnek talán Shakira emészthetőbb. 
  

Azt hiszem rövidre zárom a sorozat első epizódját. Remélem értékes adalékokkal szolgáltam nektek, és hogy nem sok női olvasót vesztettem el ezzel a kis szösszenettel. Hamarosan újabb epizóddal jelentkezek, ahol a csoportokkal és az eséllyek foglalkozok, tovább bemutatásra kerül kedvenc csapatom is. Szóval érdemes lesz várni.
  Hamarosan újabb írással jelentkezek többek között egy S.L.I.P jellegű írással, illetve a BL-döntőről szóló krónikával.
  Szóval érdemes lesz gyakorta figyelni a lapot, a következő írásomig legyetek türelemmel, vigyázzatok magatokra és élvezzétek egymás társaságát és a nyarat.
  A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók és vigyázzatok magatokra. Addig is sziasztok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése