2010. június 8., kedd

Time For Africa "Női szemmel"

  "Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is,és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis fellülkerekedik a bánaton, és hogy a gól maga a
boldogság, a megkönnyebbülés és a gyógyír minden addigi kihagyott
helyzetre....."
      
   
  Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt!  Eljött az idő hogy egy kis friss vért, színt adjak a blogomnak. Számos keresgélés után, aztán rájöttem hogy a legjobb téma amit górcső alá vehetek a közelgő foci vb. Mi sem jobb téma ennél, hisz a férfiak lelke egy emberként számol vissza a junius 11.-ei sípszóig.          
    Eséllyek, értékelések, meccsek, küzdelmek, hibás ítéletek, nagy győzelmek és nagy vereségek, mindezt a tőlem megszokott részletes látásmódban. 


 Kevés olyan esemény van ami egybehagzóan leköti a férfiak figyelmét, azonban vitathatatlan hogy a foci szó hallatán minden férfi egyed felkapja a fejét.
    Magam is így vagyok vele, bár ismerőseim tudják hogy nem igazából amolyan tenyerestalpas drukker vagyok, szóval a meccset jobban szeretem a kedvenc fotelemből mint a Stadion lelátójáról nézni. Persze a nagyobb eseményeket mindig társaságban fogyasztom, legyen az BL-döntő, Foci Eb, Foci Vb. És itt el is érkeztünk mai témánkhoz.. Igen igen a 2010-es labdarúgó világbajnoksághoz.
  
Üdvözlöm a kedves olvasóimat! Megtörve a csopoortok egyhangúságát most egy kis humort szeretnék a blogom szőttesébe csempészni. 
  Mivel tudjátok hogy a foci az egy olyan igazi férfias játék mióta világ a világ, s mióta a labda gömbölyű.  Feminizmus ide, szüfrazsetek oda, a nők ebből a világból mindig is ki voltak/lettek szorulva. S nem sok olyan lányt ismerek akik szeretik vagy bátrabb vagyok "értenek" a focihoz. Ezalol kivétel Tölgyi, aki bátor művelője is eme nemes sportnak. 
   Szóval a nők valahogy elvből elvetik a focit, s nem tudják igazán megérteni hogy mit is jelent számunkra a futballvilágbajnokság. 
   Mostani kis írásommal a nőkhöz szeretném közelebb hozni a focit, hogy ők is tudják értékelni a világbajnokságot. Idén persze az én helyzetem is különleges lesz, mivel eddig vb alatt egyedül csapattam, most azonban tekintettel kell lennem más igényeire is. De ne szaporítsuk tovább a szót, kezdődjön a FOCISULI hölgyeknek.
 Kezdjük a szabályok ismertetésével, igyekeztem nőies példákat keresni, s bárminemű hasonlóság a való világgal csak a véletlen műve.
 
 
Egy mezei focimeccs 90 percig tart, azaz kétszer 45 perc játékidő áll a csapatok rendelkezésére hogy az ellenfél kapujába jutassák a labdát. A két félidő között 5-10 perces szünetek vannak, melyet a csapatok az öltőzőben töltenek. Ha a rendes játékrészben nem születik győztes, akkor extra idő 2szer 15 perc következik. Ebben a játékrészben korábban az úgynevezett aranygól döntött, mostanság azonban már ezüstgólról beszélünk. Ez azt jelenti hogy bármelyik csapat rúg gólt, akkor is lejátszák a fennmaradó időt.
 
A játék a kezdőrúgással indul. Ezt az a csapat hajtja végre amelyik az előzetes sorsolást megnyerte.

A játék lényege: A labda játékban van, amíg a játékvezető meg nem állítja azt. Akkor is, ha valamelyik lécet, vagy a bírót találja el. Játékon kívül van, ha – a levegőben vagy a földön – teljes terjedelmével elhagyta a pályát. A játék célja hogy gólt szerezzünk, azaz
r a labda teljes terjedelmével áthalad a gólvonalon a kapufa és a felsőléc között, és ha azt a gólszerző csapat játékosa nem kézzel vagy karral, hanem lábbal vagy fejjel juttatta a hálóba.

Mint minden játékban itt is vannak büntető szabályok. A rúgás, a gáncsolás, a feltartás és a lökés közvetlen szabadrúgást von maga után, illetve 11-est, ha a 6-oson, a büntetőterületen belül történik az eset.A közvetlen szabadrúgásból egyből gól lehet, a közvetettből csak két játékos érintése után.
Ezenkivül adható  11-es vagy más néven büntető.A büntetőt rugó játékos a 11-es pontra helyezi a labdát. Egyből lőnie kell, nem állhat meg a nekifutásban, a labdát nem passzolhatja le.
Bedobásról akkor beszélünk,ha az oldalvonalon hagyja el a labda a pályát, a másik csapat dobja be, mint amelyik kirúgta. Kirúgást akkor ítél a játékvezető, ha a támadó ért utoljára labdához.
Szögletrúgás akkor következik, ha egy védőről megy ki az alapvonalnál a labda.
  
Most hogy tisztában vagyunk az alapfogalmakkal, lássuk a medvét. Hogy megértsük a focit néhány fontos szituációt kell lefordítanunk női nyelvre. 

 1. Les
Az egyik csapat támadó játékosa közelebb helyezkedik az alapvonalhoz, mint a másik csapat védekező játékosa (kapus nem számít). Mindez akkor történik, amikor megkapja a labdát a csapattársától.
Példa nőknek:
Te vagy a támadó, és zárás előtt be szeretnél jutni egy ruhaboltba, de az eladók ezt nem szeretnék (ők a védők). Ők már a bolt ajtajában állnak. Ruhát csak akkor vehetsz (a gól berúgása), ha van nálad pénztárca (labda). Miután átjutottál a védők falán (eladók), odakiabálsz a barátnődnek, hogy dobja utánad a pénztárcát - ilyenkor vagy lesen.

2. Kényszerítő:
Két csapattárs úgy passzolja egymásnak a labdát, hogy a köztük helyezkedő ellenfelet arra kényszerítik, hogy a labda mozgását követve, közöttük szaladgáljon.
Példa nőknek:
Te és a barátnőd rájöttök, hogy a pasid valószínűleg félrelép, ezért elhívjátok, hogy kérdőre vonjátok. Amikor megérkezik, akkor beszorítjátok magatok közé, és kérdésekkel ostromoljátok. Az első ostoba válasznál átdobod a pasid (ellenfél játékosa) méregdrága napszemüvegét (labda) a barátnődnek, aki mögötte helyezkedik el. Ilyenkor a pasit arra kényszerítitek, hogy közöttetek szaladgálva próbálja megszerezni a szemüvegét, mielőtt azt kidobod az ablakon (gól).

3. Háromszögezés:
Három játékos (ugyanabból a csapatból) egy térbeli háromszöget képez a pálya bizonyos részén, és ebben a háromszögben juttatják egymásnak a labdát. A kényszerítő nehezebb formája. Célja a labda előre juttatása, és az ellenfél egy vagy több játékosának a kijátszása.
Példa nőknek:
Ugyanaz, mint a kényszerítő, csak 3 barátnő követi el ugyanazt a pasival.

S még egy lehelletni adalék, a FAQ rovatba:

- Szöglet kerek vagy ovális stadionban is van.
- A bedobást nem a szurkolók végzik.
- A pálya szélén hiába emelik fel a zászlót, attól még nem indul el a vonat.
- A plexitető alatt ülő játékosok nem a buszra várnak.
- A 11-est nem csak a 11 számú játékos rúghatja.
- A VB abban különbözik a Bajnokok Ligájától, hogy a VB-n a Real Madrid játékosai a spanyolok ellen játszanak.
- A VB abban hasonlít az EB-re, hogy egyiken sincsenek ott a magyarok!
- A pálya közepén futó kapus a bíró.

Kedves hölgyek legyetek kicsit megértőbbek a férfiakkal, mert míg született feleségek hetente, addig focivb csak 1 hónapig van. Remélem sikerült kicsit megszerettetnem veletek (is) a focit. A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek türelemmel, vigyázzatok magatokra és élvezzétek a nyarat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése