2010. június 8., kedd

Time For Africa "F csoport"

  "Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is,és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis fellülkerekedik a bánaton, és hogy a gól maga a
boldogság, a megkönnyebbülés és a gyógyír minden addigi kihagyott
helyzetre....."
      
   
  Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt!  Eljött az idő hogy egy kis friss vért, színt adjak a blogomnak. Számos keresgélés után, aztán rájöttem hogy a legjobb téma amit górcső alá vehetek a közelgő foci vb. Mi sem jobb téma ennél, hisz a férfiak lelke egy emberként számol vissza a junius 11.-ei sípszóig.          
    Eséllyek, értékelések, meccsek, küzdelmek, hibás ítéletek, nagy győzelmek és nagy vereségek, mindezt a tőlem megszokott részletes látásmódban. 


 Kevés olyan esemény van ami egybehagzóan leköti a férfiak figyelmét, azonban vitathatatlan hogy a foci szó hallatán minden férfi egyed felkapja a fejét.
    Magam is így vagyok vele, bár ismerőseim tudják hogy nem igazából amolyan tenyerestalpas drukker vagyok, szóval a meccset jobban szeretem a kedvenc fotelemből mint a Stadion lelátójáról nézni. Persze a nagyobb eseményeket mindig társaságban fogyasztom, legyen az BL-döntő, Foci Eb, Foci Vb. És itt el is érkeztünk mai témánkhoz.. Igen igen a 2010-es labdarúgó világbajnoksághoz.
 
 Jó napot mindenkinek és jó focit kívánok. Ismét egy kis vb, mivel már egyesek, köztük az én lábam is nagyon bizsereg már a vb kapcsán. A blogomon is félidőhöz érkezett a csoportok feltárása. Nézzük csak meg mit kapunk ha a pizzát, a túrót,a banánt, és a bírkákat összepasszintjuk. (hmm aki tudja az jelezze emailen :D) 
Nem más ez a népes egyveleg mint az F csoport részvevői, nevesítve Olaszország, Paraguay, Szlovákia, Új-Zéland. De ne is szaporítsuk tovább a szót lássuk kinek mi az elvárás:

A 2010-es dél-afrikai világbajnokság F csoportja sokadik ránézésre sem tűnik túl acélosnak. A négyszeres világbajnok és címvédő olaszok mellett, a mindig jó közepeset hozó Paraguay, a világbajnoki újonc Szlovákia és valószínűleg a mezőny leggyengébb csapata Új-Zéland található ebben a négyesben. A négy évvel ezelőttihez képest erőtlenebb olaszok innen még továbbjutnak, és velük mehet Paraguay vagy Szlovákia, míg Új-Zéland csak annak köszönheti, ha nagy zakók nélkül megússza, hogy egyik ellenfél sem arról híres, hogy kitömnék ellenfeleiket.









Olaszország (FIFA-világranglista 5. helyezett)

A világbajnoki címvédő 2006 óta jelentősen meggyengült. Láttuk a 2008-as Európa-bajnokságon tanúsított vergődésüket, ami a keret elhasználtságának és Roberto Donadoni bátortalan taktikájának volt köszönhető. Természetesen, ha a csoportból továbbmennek, egy meccsen lesz esélyük bárki ellen, mint ahogyan két évvel ezelőtt is ők késztették a legnagyobb ellenállásra a végig remekül játszó spanyolokat, ugyanakkor lassan ott tartunk, hogy nincs miért és kiért szeretni a labdarúgásukat. A régi karakterjegyeik megmaradtak. A védekezésre alapoznak, lassítják a játékot lételemük a színészkedés, szükségtelen fetrengés, állandó reklamálás. Korábban azonban szép számban voltak olyan játékosaik, akik közvetlenül a világsztárok közé tartoztak. Csak a legutóbbi évtizedekben Robert Baggio, Del Piero vagy Totti olyan klasszisok voltak, akik miatt az ember leült megnézni egy meccset. Most ilyen játékosaik nincsenek, akik pedig valamikor a világ legjobbjai közé tartoztak, mint Pirlo, azok kiégtek, megfáradtak.


 






 Paraguay(FIFA világranglista 30. helyezett)

A dél-amerikai ország a nyolcadik világbajnoki szereplésére készül és 1994 óta folyamatosan szerepelnek a négyévente rendezendő viadalon. A legkevesebb érzelmet kiváltó amerikai csapat, akiket általában nem is szeret, de nem is utál különösebben senki. Mindig van egy-két európai szinten ismert játékosuk és egy alacsony, gyors emberekből álló csapatuk, ami általában a csoportból való továbbjutás esélyét jelenti a számukra, de semmi többet.
A keretbe tartozó játékosok nagyobb része az amerikai kontinensen rúgja a labdát, ezért közülük nem soknak a játékát ismerjük. A védelem kulcsembere a Mexikóban futballozó Denis Caniza lehet, aki közelít a 100. válogatottságához

A dél-amerikai selejtezősorozatból a harmadik helyen jutottak tovább, úgy, hogy hazai pályán legyőzték Brazíliát és idegenben 1-1-es döntetlent értek el Argentínában is, amik azért figyelemre méltó eredmények. A selejtezősorozatban pont az a Cabanas szerezte a legtöbb góljukat, aki az említett okok miatt nem lehet ott a világeseményen. A kvalifikáció könnyen ment, hiszen Brazília után, időben másodikként kerültek ki a világbajnokságra.
A sorsolásuk kedvező, ami a csoportmeccseket illeti, mert Olaszország ellen kezdenek, akik nem az elején szoktak óriási formában játszani, így könnyen elképzelhető, hogy jók lesznek ellenük egy döntetlenre, ami a további két meccs egyikének megnyerésével is elég lehet akár a továbbjutáshoz, ami az elvárt eredmény Paraguay részéről.






Szlovákia (FIFA világranglista 38. helyezett)

Már csak ez kellett nekünk. Nagyjából az utolsó ország Szlovákia volt a régiónkban, aki nem jutott ki az utóbbi 25 évben semmilyen világversenyre, hozzátéve, hogy csak 1993 óta létezik önálló labdarúgó szövetségük. Ennek okán nem meglepő hogy a vb-re időzítve kijöttek olyan polók hogy "Idősebb vagyok mint a szlovák labdarúgó szövetség". 
Mint szomszédos országra, természetesen jobban odafigyelünk majd az ő szereplésükre és önkéntelenül is összehasonlítgatjuk őket hazánk válogatottjával. Akármennyire is úgy gondoljuk, hogy hozzánk hasonló képességű csapatról van szó, elismerendő, hogy Európából rettentő nehéz kvalifikálni a világbajnokságra, ezért mindentől függetlenül érdemes lesz odafigyelni arra, hogy mit tudnak északi szomszédaink.
Szlovákia válogatottja sem egy-egy varázslóra építi taktikáját. Két olyan játékosuk van, aki európai szinten ismert. Marek Hamsík, aki a Napoli egyik legjobbja volt az elmúlt két szezonban. Kiváló rúgótechnikával rendelkező, gyors, jól cselező és jól fejelő játékos, aki kiemelkedik a szlovákok keretéből. Tőle várják a csodát és benne meg is van a képesség, hogy vezéregyénisége legyen csapatának.
  Csatárposzton lehetnek problémáik a szlovákoknak, hiszen legismertebb támadójuk, Robert Vittek, akinek pár éve volt egy jó szezonja a Nürnbergben, amikor 16 gólig jutott, de azóta lefelé ível a karrierje.
A szlovákok felkészülése szerintem jól sikerült, Kamerul ellen 1-1-et játszottak, míg Costa Ricát 3-0-ra kiütötte.  Új-Zéland ellen kezdenek a világbajnokságon, ami remek lehetőség az önbizalomszerzésre és jó alapot biztosít ahhoz, hogy a következő, Paraguay elleni mérkőzésen egy ki-ki meccsen kivívhassák a 16 közé kerülést is. Ez hatalmas eredmény lenne a szlovákok számára és nem mellékesen a játékosok egyéni karrierje szempontjából is nagy reményekkel kecsegtetne. Számukra tehát a második csoportmeccs lesz a döntő, mert arra azért mégsem alapozhatnak, hogy az olaszok elleni utolsó derbin fogják elérni a továbblépést.


Új-Zéland (FIFA világranglista 79. helyezett)

Valójában semmi keresnivalójuk nincs a világbajnoki mezőnyben, ahová csak azért juthattak el, mert Ausztrália az ázsiai kvalifikációs zónában szerepelt. Utoljára Wynton Rufer tudott futballozni az országukban, aki 20 éve visszavonult. Irigylésre méltó helyen élnek, távol a világ többi részétől és nagyon sok dolog van, ami fontosabb számukra, mint az európai foci. 1978 után másodszor jutottak el a világbajnokságra és nagyon meglepődnénk, ha bármi értékelhetőt fel tudnának mutatni, még ebben a gyenge csoportban is.
Egyetlen olyan labdarúgóval rendelkeznek, aki számottevő európai futballmúltat tud felmutatni. Ő Ryan Nelsen, a Blackburn középső védője. A többiek szinte kivétel nélkül az ausztrál futball ligában szerepelnek, néhányan pedig az angol másodosztályban. A kezdőcsapat felét, általában Nelsen kivételével a teljes védelmet a szövetségi kapitány által vezetett Wellington Phoenix csapata adja. Ricki Herbert főleg játékosai fizikai erejére alapozhat, hiszen a várható kezdőcsapat átlagmagassága 180 centiméter felett van. Nem is nagyon képesek másra, mint erőből megoldani a játékot, hosszú indításokkal, felívelgetésekkel operálnak, kerülendő a labdarúgás nevű játék szórakoztató elemeit.
A kvalifikáció során Új-Kaledónia, a Fidzsi-szigetek és Vanuato próbált meg borsot törni az orruk alá, de nem sikerült. Minden akadályt leküzdve eljutottak a pótselejtezőig, ahol Bahrein csapatával kerültek szembe és egy gólnélküli döntetlent követően, 1-0 arányban büntették meg őket, a Plymouthban játszó Fallon góljával. A selejtezők során Shane Smeltz 8 gólt szerzett. A világbajnokságon körülbelül ennyiszer fog lábbal a labdához érni.

A világbajnokság legnagyobb meglepetése lenne, ha továbbjutnának a csoportból, de véleményünk szerint a pontszerzés is kisebb fajta csoda lenne. 


Az olvasottak alapján vonjuk le a konklúziót. Szerintem számotokra sem kérdés hogy olaszország ebből a csoportból simán tovább megy, vagy legalábbis olyan olaszosan tovább bukfencezik. A második hely kérdése azonban sokkal érdekesebb. Szerintem izgalmas perceket fog okozni. Elvégre északi szomszédaink vertek már meg nagy focinemzeteket, akkor Paraguayal is elbírkóznak. Szerintem az F csoport igazi kérdése-e. Tippem szerint Szlovákia meglepetést fog okozni.


Remélem tetszett rövidke kis írásom,holnapra a G pont körül bóklászunk, s nem igérjük hogy megtaláljuk, de hogy feltárjuk az biztos. Addig is legyetek türelemmel.
  A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, élvezzétek a nyarat és egymás társaságát, vigyázzatok magatokra. A következő írásomig sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése