2010. június 7., hétfő

Time For Africa "E csoport"



  "Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is,és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis fellülkerekedik a bánaton, és hogy a gól maga a
boldogság, a megkönnyebbülés és a gyógyír minden addigi kihagyott
helyzetre....."
      
   
  Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt!  Eljött az idő hogy egy kis friss vért, színt adjak a blogomnak. Számos keresgélés után, aztán rájöttem hogy a legjobb téma amit górcső alá vehetek a közelgő foci vb. Mi sem jobb téma ennél, hisz a férfiak lelke egy emberként számol vissza a junius 11.-ei sípszóig.          
    Eséllyek, értékelések, meccsek, küzdelmek, hibás ítéletek, nagy győzelmek és nagy vereségek, mindezt a tőlem megszokott részletes látásmódban. 


 Kevés olyan esemény van ami egybehagzóan leköti a férfiak figyelmét, azonban vitathatatlan hogy a foci szó hallatán minden férfi egyed felkapja a fejét.
    Magam is így vagyok vele, bár ismerőseim tudják hogy nem igazából amolyan tenyerestalpas drukker vagyok, szóval a meccset jobban szeretem a kedvenc fotelemből mint a Stadion lelátójáról nézni. Persze a nagyobb eseményeket mindig társaságban fogyasztom, legyen az BL-döntő, Foci Eb, Foci Vb. És itt el is érkeztünk mai témánkhoz.. Igen igen a 2010-es labdarúgó világbajnoksághoz.
 
 A legkiegyensúlyozottabb csoport után jöjjön a legsimábbnak kinéző kvartett. Igen igen akik megtanulták rendesen az ABC-t nem úgy mint szerénységem azok tudják hogy az E csoport tagjaival ismerkedhetünk most meg részletesebben.Ez a csoport azért szolgáltathat izgalmakat mivel négy teljesen különböző futballkultúra került egy ketrecbe. A totalitariánus hollandok mellett az egyre szögletesebb dánok, az erőből cselező kameruniak és a szívósan gürcölő japók kerültek ide.Véleményem szerint a köpködősökért (hollandok) szorítóknak nem kell nagyon izulniuk a továbbjutás végett, s talán a csoport is leginkább a holland válogatott felpörgetésére szolgál. De mielőtt jóslatokba bocsátkoznánk lássuk csak részleteiben őket.








Hollandia (FIFA világranglista 4.helyezett)


 Nem kérdés számomra hogy a hollandokkal mindig is számolni kell ha fociról van szó. A focijuk valami lenyügőző, s talán nem vagyok túl vakmerő ha azt mondom hogy a hollandok is bennevannak abba a hat nációba akiket a döntőbe jósolok.

A Hollandok a kilences csoport tönkreverésével, pontveszteség nélkül jutottak ki a vb-re, ilyen selejtezést csak a spanyoloktól szoktunk látni. A sikernek két fő összetevője volt. Az egyik, hogy a holland stílustól falra mászó, és az ellen teljesen tehetetlen kőfaragók kerültek ebbe a csoportba (Skócia, Norvégia), ráadásul az utóbbi években egyik nemzetnek sincsenek nemzetközi szinten is kiemelkedő játékosaik.A másik, hogy nem csak a rutin és a fiatalok sikeréhsége áll szerencsés arányban egymással, de a feladatok és a csapatrészek egyensúlymegosztása is parádés. Ennek köszönhető a 17:2-es gólarány, ami a 70-es évek csapatának eredményeit idézi, illetve az is, hogy a tizenhét gólon tizenegy játékos osztozott, tehát szó nem lehet robbenezésről, sneijderezésről. A nyolc meccsből mindössze kettőn kaptak gólt, ami szintén lenyűgöző mutató.

Nehéz dolog azonban a hollandusok teljesítményét értékelni hisz a selejtezőkben nem igazán akadtak össze komoly csapatokkal. S talán ebben látom a gyengét, a világbajnokságnak gyakorlatilag úgy futnak neki hogy komoly csapattal nem játszottak.
  További kérdés még  az is számomra, hogy Robben, Sneijder tudják-e tartani az évközi formájukat a torna végig. Minden bizonnyal szükség is lesz a remek formára, mert bár a csoport nem túl acélos, de már a legjobb 16 között kemény ellenfelek jöhetnek (Olaszország, Brazilia).
   A nemzeti tizenegyet tovább gyengítheti a nemzetközi porondon nem túl rutinosnak számító szövetségi kapitány Bert van Marwijk  személye. Számomra kicsit érthetetlen is hogy az edzőországnak titulált, edzőgéniuszokat kiállító ország kispadján évek óta nem ült tisztes szakvezető.

  

 
Kamerun: (FIFA világranglista 19.helyezett)

Nyolc év után ismét elő lehet jönni Afrika szelídíthetetlen oroszlánjaival, hiszen ezúttal nem zuhantak meg a selejtezők végén, és az utolsó fordulóban aratott 1-0-s győzelemmel (vs. Marokkó) ők is ott lesznek Dél-Afrikában.

A hollandokhoz hasonlóan igen meggyőző selejtezést produkáltak, és úgy szórták a gólokat (nem meglepő), hogy közben hátul is stabil védekezést hoztak (meglepő), tehát igazi csapatként működve érték el az eredményeket, ami nem kimondottan az afrikai csapatok fő jellemzője.
 Persze Samuel Eto'o kiemelkedett a társak közül, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy ez a vb-n is így legyen. Olaszországban taktikai vasfegyelmet tanult, és az is bizonyos, hogy (comb)izomban is került rá némi plusz. Ha nem is volt egetrengető szezonja, de jól, alázatosan, és a fontos meccseken eredményesen futballozott, a Zlatan-Eto’o különpárbajt minden szinten megnyerte.


Várható probléma
Csak a szokásos: taktikai fegyelmezetlenség, egyénieskedés, hajmeresztő hibák a védelemben, bekapott gól utáni megzuhanás. A selejtezők során az is többször előfordult, hogy a biztos vezetés tudatában Kamerun kiengedett, és nem fejezte be a meccset időben. Elő a Mortal Combatokkal.


Dánia (FIFA világranglista 36.helyezett)

 A legnagyobb bravúron már túl vannak, harmadik számú esélyesként nyerték meg a csoportunkat, de nem voltak szégyenlősek, ha pontokat kellett bemákolni, különösen ami a svédek és a portugálok elleni idegenbeli meccseiket illeti, de a Puskásban is remegett a léc. Erősen kopottas, öregedő csapatról van szó. Ez önmagában még nem lenne akkora baj, ha ezzel együtt nem veszítették volna el stílusukat is. Ötletes, rövidpasszos játékról szó sincs, a védelem viszi előre a csapatot, számottevő klasszist is csak itt találunk ( Agger, Sorensen). A többiek jórészt tucatjátékosok, vagy életük utolsó nagy eseményére készülő hullócsillagok, akiknek karrierje már akkor hanyatlani kezdett, mielőtt igazán elkezdődhetett volna (Rommedahl, Gronkjaer, Tomasson, Poulsen).




Kamerun és Hollandia erőssége a támadójáték, így ellenük valószínűleg védekezésre kényszerülnek majd. Ez semmiképp sem megnyugtató, hiszen Bendtner bármilyen ziccert képes elhibázni, főleg, ha a kaputól negyven méterre senyvedve el sem jut odáig. Véleményem szerint így a dán kontingens részvétele nem lesz hosszantartó.(Talán a dán szurkolólány ezért morcos)



Japán (FIFA világranglista 45.helyezett)

A hollandokhoz hasonló utat jártak be, elsőként válthattak dél-afrikai vízumot (már ha kell nekik olyan), két fordulóval a selejtezők vége előtt már biztos résztvevőnek számítottak. Persze ehhez a barvúrhoz nem a szaké segítette őket, hanem a csoportjukban fellelhető ellenfelek (Bahrein,Omán,Üzbegisztán). A hollandokhoz hasonlóan itt is remek a csapategyensúly, összesen 11 játékos szerzett gólt a védelemtől a csatárokig.

 Várható probléma: a védekezés, a selejtezők második körében hat gólt is kaptak, emellett a játékosok taktikai képzettsége sem kimondottan olaszos. Ennek elsősorban az az oka, hogy a J league egy az egyben a Bundesliga mintájára épül, következésképpen a futballjuk is annak a butított változata. Erőnlét van, tanult technika akad, taktikai képzettség nincs. A védelem főként Kamerun és Dánia ellen lesz bántóan gyenge fizikálisan, persze a hollandok ellen is, csak másképp. 
A csapat sztárja még mindig Shunsuke Nakamura, aki nem rossz játékos, jó kis kreatív középpályás – legalábbis volt két évvel ezelőtt, mielőtt az Espanyol padjára, majd a Yokohama Marinosba kényszerült.


S hogy mit várok az E csoportól? Mindent összedva kiszorozva, mérlegelve unalmas meccseket, s sima holland továbbjutást. Nem kérdés hogy a csoport vitathatatlanul legerősebb kerete az övüké. A második helyre pedig szerintem a legesélyesebb Kamerun csapata. A japánoktól a szokásos ázsiai stilusú focit várom, míg a dánoktól na róluk inkább nem mondok semmit :)



Remélem tetszett rövidke kis írásom,holnapra az F csoport feltárása következik, addig is legyetek türelemmel.
  A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, élvezzétek a nyarat és egymás társaságát, vigyázzatok magatokra. A következő írásomig sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése