2010. június 6., vasárnap

Time For Africa "D csoport"

  "Engem a futball megtanított győzni, és megtanított veszíteni is,és megtanított arra is, hogy az öröm úgyis fellülkerekedik a bánaton, és hogy a gól maga a
boldogság, a megkönnyebbülés és a gyógyír minden addigi kihagyott
helyzetre....."
      
   
  Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt!  Eljött az idő hogy egy kis friss vért, színt adjak a blogomnak. Számos keresgélés után, aztán rájöttem hogy a legjobb téma amit górcső alá vehetek a közelgő foci vb. Mi sem jobb téma ennél, hisz a férfiak lelke egy emberként számol vissza a junius 11.-ei sípszóig.          
    Eséllyek, értékelések, meccsek, küzdelmek, hibás ítéletek, nagy győzelmek és nagy vereségek, mindezt a tőlem megszokott részletes látásmódban. 
 Kevés olyan esemény van ami egybehagzóan leköti a férfiak figyelmét, azonban vitathatatlan hogy a foci szó hallatán minden férfi egyed felkapja a fejét.
    Magam is így vagyok vele, bár ismerőseim tudják hogy nem igazából amolyan tenyerestalpas drukker vagyok, szóval a meccset jobban szeretem a kedvenc fotelemből mint a Stadion lelátójáról nézni. Persze a nagyobb eseményeket mindig társaságban fogyasztom, legyen az BL-döntő, Foci Eb, Foci Vb. És itt el is érkeztünk mai témánkhoz.. Igen igen a 2010-es labdarúgó világbajnoksághoz.
Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt! Eljött az idő hogy a kedvenc csoportom berkeiben bóklásszunk. Ezúttal a D csoport hadszíntérét tárom fel a lelkes focirajongóknak, akik még nem választottak kedvencet, azoknak talán meghozom a kedvét.
  A D jelű csoport a nagy résztvevők gyűjtőhelye, itt található ugyanis Németország, Ausztrália, Szerbia, Ghána válogatottja.



Az egyik legkiegyensúlyozottabb, legerősebb csoport a D jelű négyes lehet a 2010-es világbajnokságon. Németország, Szerbia, Ghána és Ausztrália is részt vett a négy évvel ezelőtti rendezvényen is, és a szerbeket kivéve a csoportkört is túlélték. Mindegyik együttesnek csalódás lenne, ha idén nem kerülnének a legjobb tizenhat közé, és mivel nincs igazán gyenge csapat közöttük, az összes meccsen parázs csata várható, bizonytalan kimenetellel.  Közelebbi és távolábbi ismerőseim sejtik hogy szerénységem mint máskor is a német válogatottnak szurkolok, de talán ezt leszámítva,  akik a  németek továbbjutására tesznek azok nem tévedhetnek nagyot. A másik három csapat közül viszont nehéz megjósolni a továbbjutó személyét, mert bár Ghána és Szerbia kerete is erősebb az ausztrálokénál, de náluk is akad több európai szintű klasszis.


Németország  (FIFA világranglista 6. helyezett)

A háromszoros világbajnok németekről sokáig azt tartották, hogy van valami különleges erejük, amely csapatként átsegíti őket minden akadályon, és rengeteg példa igazolta is, hogy erősebbnek vélt riválisok ellen is, akár az utolsó percekben fordítottak, nyerték meg a meccset. Ez a végsőkig tartó küzdeni akarás sokakban keltett szimpátiát a Nationalelf iránt, míg másokból pont az ellenkezőjét váltotta ki, nem kedvelték a rakkoló, küzdő jellegű játékot és a németekre, mint legyőzendő gonoszra tekintettek. A jelenlegi német válogatott, csakúgy, mint a négy évvel ezelőtti és a 2008-as Eb-n látott sem hemzseg a szó szoros értelmében vett világsztároktól, igenis tudnak azonban remek futballt produkálni, gyors, pontos támadásokkal, precíz összjátékkal és egyáltalán nincs arról szó, hogy kizárólag bekkelnének. Szeretik kézben tartani a mérkőzés irányítását és az elmúlt évtized gyengébb játékosállományával is mindig kihozzák a maximumot a világversenyekből. Fogunk nekik szurkolni a csoportban, de a mi buzdításunk nélkül is tovább fognak menni, mert ők tovább szoktak.
Sokan mondták nekem hogy ugyan már ez a német tizenegy alig vonultat fel echte németeket, ez azért szerintem nincs így. A német válogatott igen is döntően saját nevelésű játékosokat tartalmaz. S hogy miért is szurkolok nekik? Erre a kérdésre az a válasz hogy az ő focijuk a legszimpatikusabb számomra. Soha nem adják fel, s a legreménytelenebb helyzetben is képesek küzdeni, amelett remek támadó szellemű célfocit játszanak szerintem. Ezért nőhették ki magukat a kedvencemmé.
  Joachim mester jó munkát végzett, s bár ellenünk nem sokat izzadtak a fiúk, azért a bosnyákok elleni 3:1 jó ómennek minősül. Szóval jó omen a vb-re. Remélem idén is megmutatjuk hogy miért is a németek fognak győzedelmeskedni :)


Joachim Löw ragaszkodni látszik a német hagyományokhoz és két csatárral képzeli el a csapat alaptaktikáját. A Klose-Podolski párosnak bűnrossz szezonja volt idén, de ők az előző világversenyeken már bizonyították, hogy akkor tudnak igazán élesek lenni, ha együtt játszhatnak és elég időt is kapnak a bizonyításra. A keretben szereplő csatárok (Gomez, Kiessling, Cacau és talán Müller) egyike sem jobb, mint ők, így a németeknek nagyon kell bízniuk abban, hogy a vb-re összeszedik magukat. A német keret legerősebb része minden bizonnyal a középpálya, annak is inkább a támadó szellemű részlege, Ballackk szereplésének az emlékezetes hentes vetett véget. Az ő pótlására azonban remek alternatíva lehet  Schweinsteiger, aki remek passzban van és a fiatalok közül, Özil, Kroos és Marin is olyan tehetség, akikből egy ilyen világversenyen válhat igazi csillag, ha elkapják a fonalat.

 A német válogatott gyengéjét leginkább a kapusposzton látom mivel a Wiese, Neuer, Butt hármasból egyikük bevetése sem egy életbiztosítás.
A világbajnoki selejtezőkön nem brillírozott a német együttes, de végül ahogy szokták, magabiztosan, csoportelsőként kvalifikálták magukat, megelőzve az oroszokat és a finneket. Klose 7, míg Podolski 6 gólig jutott, ami egyrészt bizonyítja, hogy a válogatottban tényleg stabilabban rugdossák a gólokat mint a klubjukban, másrészt viszont hozzá kell tenni, hogy góljaik nagy részét olyan csapatok ellen szerezték, akiknél csak erősebbek lesznek a csoportellenfeleik.

A jelenlegi német válogatottal kapcsolatban egy új tényező is nap mint nap témát szolgáltat futballberkekben. Történetesen az, hogy a keret jelentős része nem ősrégi német családból származik, hanem különböző bevándorló nációk leszármazottai. Tasci, Boateng, Aogo, Khedira, Özil, Gomez és Cacau mind mind Németországban vált ismert futballistává, legtöbbjük már ott is született illetve ott sajátította el a futball alapjait. Ők is a német futball „termékei” ugyanúgy, mint Kroos és Müller vagy a lengyel származású Klose-Podolski-Trochowski trió.

Persze számtalan dolgot lehetne még kiemelni a Nationelf portájáról, de legyen elég elöljáróban ennyi, elvégre a világbajnok csapatról készülő írásomban is kell hagyni érdekességeket. Szóval robogjunk is tovább a csoport másik három résztvevőjének irányában.




Ausztrália (FIFA-világranglista 20. helyezett)

Ausztrália sokáig nem szerepelt a világ futballtérképén 1974-es szereplésüket követően legközelebb 2006-ban tudták kivívni a részvétel jogát. Számomra szimpatikus csapattá a négy évvel ezelőtti vb-n váltak, amikor is a 16 közé mentek és a későbbi világbajnok olasz válogatottól kaptak ki egy kései "jogtalan" büntetővel.  Dél-Afrikában  minden bizonnyal ezt a teljesítményt igyekeznek majd megismételni.
A keret nagy része részt vett a 2006-os világbajnokságon is, ami egyrészt hatalmas tapasztalat, másrészt viszont azt is mutatja, hogy nem túl fiatal a mag, így akár problémát is okozhat a 10 nap alatt lejátszandó 3 kemény mérkőzés.

A legutóbbi világbajnokságon a holland mester Guus Hiddink vezette sikerre a csapatot és követve a bevált vonalat jelenleg is holland szakember irányítja a Socceroost. Pim Verbeek sok kritikát kapott a kvalifikáció alatt, mivel megpróbált változtatni a bevett ausztrál csapatjátékon, ami főleg a védekezésre és a keménységre épült. Szövetségi kapitányként ugyan nincs világbajnoki tapasztalata, de mind 2002-ben, mind 2006-ban részt vett már vb-n, előbb Guus Hiddink majd Dick Advocaat segítőjeként.

Szerbia (FIFA világranglista 16. helyezett)
A szerbek a csoport fekete lovai, hiszen tudjuk az öreg jugók nem csak a Zaporozecet készítették masszívra, hanem bizony a focijukat is a masszivitás, az agresszió jellemzi. Szerb szemszögből a csoport sorsolása ismét nem túl szerencsés. A szerbek a 2006-os vb-re is Európa egyik legstabilabb csapataként utaztak a világbajnokságra, hogy ott azután 3 bukót is begyűjtsenek. Köztük egy megalázó 6:0-ásat az Argentinoktól. Jugoszlávia háborúkkal tarkított történelme a futballra is rányomta a béllyegét. A több részre szakadt államalulat utódai közül a szerbek és a horvátok tudnak stabilan jó csapatot kiállítani és sorozatosan szerepelni a világversenyeken.  Idén horvátok nem lesznek, a szlovénok viszont igen, így két jugoszláv utódállam vesz részt a dél-afrikai világversenyen.

Véleményem szerint az Ivanonivs, Vidics, Subotics és Kolarov felállás bármely ellenfél számára kemény diónak tűnik. Nem lennék meglepve ha szerbia továbbmenne a csoportból.
  A középpályán lehet némi gond, mert a megszokott Milijas-Stankovics kettős ugyan nem rossz, de azért nem is számít áttörhetetlen falnak a védelem előtt. Most még kevésbé ismert ugyan, de a világbajnokság után a Liverpoolba igazoló Milan Jovanovics lehet az aduász. Négy szezont töltött a belga Standard Liege csapatánál, ahol 116 meccsen 52 gólt szerzett és a belga pontvadászat egyik legértékesebb játékosává vált. 

A szerbek a franciákat, Romániát és Ausztriát megelőzve jutottak ki a világbajnokságra, ami a nevek alapján elég masszív csoport, de sem a gallok, sem a románok nem képviseltek most olyan játékerőt, ami hagyományaikhoz méltó lett volna.
 S bár a felkészülési meccsek nem igazán sikerültek a szerbeknek, azért mégis van bennük valami csetnyikféle báj, így kicsit szurkolni fogok nekik, hogy minél tovább jussanak a világbajnokságon. Amellett, hogy harcos, kemény futballra képesek, mindig van egy-két emberük, aki színezni is tudja a játékot. A tapasztalt edzővel sokra vihetik, kőkemény meccsekre számítunk tőlük mind a németek, mind Ghána ellen.





Ghána (FIFA-világranglista 32. helyezett)

Ghána az afrikai országok csapatai között a negyedik legerősebbnek tűnik. Nigériát és Kamerunt simán kenterbeveri, egyedül talán Elefántcsontpart kerete sokszínűbb. Idén másodszor vesznek részt a világ legrangosabb futballeseményén. 2006-ban a braziloktól szenvedtek vereséget a legjobb tizenhat között, miután Csehországot és az Egyesült Államokat megelőzve továbbjutottak egy elég erős csoportból.

Játékosaik zöme természetesen Európában keresi a kenyerét és közülük többen igazi sztárcsapatokban. 30 fős keretükben négy hazai játékos található, akik közül hárman kapusok. Michael Essien, aki a Chelsea tengelyének egyik legfontosabb láncszeme, a világ egyik legjobb belső középpályása, sajnos azonban ő nem lesz jelen a pályán. 
  Ha a németeknél és a szerbeknél említettük a középpálya esetleges gyengeségeit, akkor Ghána esetében meg kell, jegyezzük, hogy számukra ez lehet a döntő terület. Essien mellett Sulley Muntari és Stephen Appiah is masszív játékosok, és különösen Appiah irányítókészséggel is rendelkezik. 


Az előző világbajnokságon is szerepelt, tapasztalt játékosok mellett Milovan Rajevac szövetségi kapitány bízhat a friss U-20-as világbajnok csapat tagjaiban is, akik közül többen is nagyot „robbanthatnak” Dél-Afrikában. Nem kétséges, hogy erős kezdőcsapatot tudnak majd kiállítani, a keret mélysége azonban hagy némi kívánni valót maga után. Csatárposzton nincs valódi klasszisuk, ezért bíznak nagyon a fiatalok eredményes beépülésében.
 Nem lesznek könnyű meccseik, erősek az ellenfelek már a csoportban is, és a szerbeken kívül mindkét másik csapat a védekezésre játszik, akárcsak a Black Stars. Szerbiát és Ausztráliát le kell nyomni, bár ez utóbbi a történelem során csak egyszer sikerült Ghánának. 
 A németekkel ikszelni is elég, már ha lehet velük: a lényeg, hogy ne vesszen össze a csapat a félidőben, mert akkor 6-ot is kaphatnak tőlünk, volt már ilyenre példa.

A kvalifikáció nagyon simán ment a „Fekete Csillagoknak”. Mindkét csoportkörben biztosan végeztek az élen, bár meg kell hagyni, hogy egyik kvartett sem volt túl erős. Legeredményesebb játékosuk az öt gólt szerző Matthew Amoah volt, aki általában Asamoah Gyannal alkot csatárkettőst a válogatottban.
  
A csoportot nem csak a rutinos szereplők de talán ebben a csoportban vonul fel a legtöbb fiatal sztár. Ghána U20-as világbajnoki címe apropóján érdemes ennek külön figyelmet szentelni. 
 A Milan kötelékébe tartozó, 1989-es születésű Dominic Adiyiah ellenünk is bizonyította tehetségét az egyiptomi világbajnokságon, ahol a torna gólkirálya lett. A ghánai bajnokságban játszó, de holland alapítású Feyennord Academy csapatában kezdte pályáját, ami lényegében a rotterdami gárda futballiskolája. Európában a norvég Fredrikstadban játszott, mígnem a 2009-es U20-as tornát követően meg nem vásárolta az AC Milan 500 ezer euróért. A ghánai U20-as válogatottban 16 meccsen 17 gólt szerzett, a nagyok között eddig 4 alkalommal szerepelt, első gólját a világbajnokságra tartogatja.  

A ghánaiak mellett a németek is el vannak eresztve, ami a jövő csillagait illeti. Tehetsége alapján talán a 20 éves Toni Kroos emelkedik ki közülük, aki a Bayern játékosa, de ebben a szezonban, kölcsönben a Bayer Leverkusenben szerepelt. A Leverekusen ugyan szerette volna megtartani, de nyáron visszatér a Bayernhez, ahol korábban Uli Hoeness már beígérte neki a 10-es mezt. Kroos a 2007-es U17-es világbajnokságon tűnt fel, ahol a torna aranylabdása lett. A felnőtt válogatottban eddig egyszer szerepelt. de bízunk benne, hogy Marin, Özil, Badstuber és Müller mellett ő is lehetőséget kap a világbajnokságon, mint a feltörekvő német generáció jeles képviselője. 

Összegezve a leírtakat, a csoportól sok izgalmat várok, nagy hajtós gólgazdag meccseket.  A végén pedig drámai kiesést. Nem kérdés hogy bármelyik  csapat is búcsúzik sajnálni fogom őket. S hogy kit is várok továbbjutónak? Szerintem a németek amennyiben hozzák a szokásos focifelfogásukat, akkor nem kérdés a továbbmenésük. A surranó pályán azonban több eséllyes is van, s hogy ki jut tovább arra még tippelni sem mernék, szerénységem  a szerbeket látja az esélyesnek. 
   Úgy vélem hogy ennek a csoportnak a meccsei mindenképp izgalmas perceket szerez majd számunkra.






Remélem tetszett rövidke kis írásom,a  keddi napra a E csoport eséllyeit latolgatom meg, addig is legyetek türelemmel, ajánlom magamat. 
  A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, élvezzétek a nyarat és egymás társaságát, vigyázzatok magatokra. A következő írásomig sziasztok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése