2011. január 19., szerda

Sörpatika III avagy hogy neveled a sárkányod..

164114_174410362579483_109485192405334_462198_6354015_nÜdvözlöm a tisztelt olvasóimat! Mint ahogy előre is vetítettem nektek ismét útjára indítom a SörSor nevezetű bejegyzésemet, melyben különféle sörök íz világát feszegetem majd. De ne is melegítsük tovább a témát, mert mind tudjuk hogy a nő forrón a sör hidegen jó.. Tehát poharakat a kézbe és kezdődjön a nagy sör kaland.


A sörsor rovatomban igyekszem a sörvilág legfőbb szegmenseit igazán alaposan bebarangolni. Ahogy belépünk egy nagyobb italdiszkontba, ezalatt nem a nagybogdányi szövetkezi italboltot értem, máris megtapasztalhatjuk a sörök széles spektrumát. Ahogy a minőség ingadozik úgy követi ezt az amplitúdót az ár is.
  Persze  nem fetétlen elevenen megégetendőek a 100 forintos sörök, vannak ugyanis igen jól sikerült occsó sörök is. Ezúttal ennek a széles szegmensnek a feltárásával fogok foglalkozni.




 
  A mai napra a szebb időket is átélt, Sárkány sör kerül tekintetébe. Ahogy a mondás is tartja nomen est omen, azaz a név kötelez :) Ezt a nedűt 79 jó magyar forintért lehet beszerezni, mely nagyjából az üveg kezelési költsége.
   De mint máskor most is kezdjük az ismerkedést a külcsínnél. Ennél a sörnél is megtalálható a dobozos és az üveges csomagolás. Mivel megfigyelésem szerint az üveges sörök jobb íz világot tükröznek, így ezúttal egy üveges sárkány került a szatyromba.

Az üvegre rápillantva megtévesztően hathat hogy a többnyire minőségi sörökre (ezalatt külföldi trendeket értek, mert hazánkban szinte minden sörösüveg divat  zöld)  jellemző  barna üvegben ékeskedik.  A barna üveg túlnyomó részt vasoxidhidroxidot szép magyar nevén rozsdát tartalmaz, s legnagyobb előnye hogy jobban megtöri a fényt. A brewster szögek feszegetésétől most megkíméllek titeket.
   A sárkány sörnél minden bizonnyal azzal magyarázható a barna üveg, hogy így nem láthatjuk a sör valódi színét, de erről majd később :)
  Az üvegen  a minimalista irányzatnak megfelelően nem sok információt találhatunk. Bizony a középkori kódexmásoló szerzetesek bizony pennájukba dőlnének…
   Az információk alapján megtudhatjuk hogy ebben a lőrében 4,5%-os alkohol dübörög, és hogy ez egy   lager sör, azaz alsóerjesztésű. Az ilyen sörök főzésükhöz  csak a meg nem termékenyített nőivarú komló virágát használják fel. Azt is megtudhatjuk a címkéről hogy bizony egy világos sörrel van dolgunk.
   Továbbá hogy a Brau Union Sörgyár ennek a sörnek a szülőhazája. Ebben csak az az érdekes hogy sem a Brau Union sem a Heinekken Hungária nem meri felvállalni ezt az élkatonát…
   Miután az üveget tüzetesen bejártuk döntsük is meg, akarom írni le ezt a Legendát…

szerzetes


A korsónkba töltve végre megláthatjuk a Sárkány igazi arcát, azaz színét. Ami igazán sörre emlékeztető, s talán ez az egy dolog amibe nem tudok belekötni, s tán ennek a sörnek a legnagyobb erénye.
  Az illatot beinhalálva már nem ilyen pozitív a kép. Az illatot a fanyar, gépi illat  jellemzi. Egy valaha virágzó nemzetgazdasági ágazat válságának minden fájdalma sejlik fel.  Elhagyott TSZ-melléküzemág, zsíros, rozsdás vasak, savanykás szomorúsága..
   Így hát lépjünk is át gyorsan, s helyezzük ajkunkat a korsóra, s lehetőleg ne igazán szagolgassuk :)

Az íze nem annyira rossz mint az illata bár azért eléggé terrorista gyanús. , a söréhez nem igazán fogható, hasonlítható. Leginkább élesztővel ízesített szódavízre hajazó.
S hoppá találtam még egy valamit amiben a Sárkány erős, a büfögtetésben, és a buborékokban.
   S bár a sörben a címke szerint 4,5 V/V% alkohol dohog én mégsem éreztem ezt a Kraftot, így gyorsan ki is végeztem ezt a sört.

101_8146

101_8147

Miután aztán a söröskorsó fenekére néztünk, nézzük meg mit is rejt eme sör marketingje. Leginkább valahogy az árva gyerekek jutnak erről eszembe, ugyanis a Sárkány sört egyik sörgyár sem meri felvállalni. Amolyan elveszett, rossz útra tért katona szerepében tetszeleg. Nem megelő talán hogy marketingről nem igazán beszélhetünk. Bár 100 forintos sörben ne keressünk kreativ tv spotokat. Minden esetre meglepő hogy még a google sem közöl még szinte képeket sem erről a nedüről.
   Minden esetre ha voltak irakban tömegpusztitó fegyverek akkor lehetséges hogy egy sárkány serfőzdére vagy ne addj uram egy sárkány sör lerakatot véltek annak a jó usákok.
  
Ár érték arányban  meglehetősen előkelő helyen szárnyal a mi sárkányunk, bár ez nem meglepő mivel az érték a nullához konvergál, és az ára is. Tehát azt kaptunk amit 75 jó magyar forintért várhatunk. Talán ha 75 FT értékben diannás cukrót vásárolunk akkor annak az ízével lehet összehasonlítani ezt az itókát.
  
S hogy kiknek ajánlom a sárkány sör fogyasztását? Leginkább senkinek, legalábbis aki igényes magára és távolról egy kicsit is tiszteli a Sört, a sörözést mint műfajt.
   Azonban ha a sör célközönségét kéne feltárnom akkor minden bizonnyal azt mondanám hogy egyrészt a homelessek és a mindegy csak alkohol legyen benne törzsvendég alkoholistáknak szánták/szánhatták ezt a sört.
 
A bejegyzés végére érve pedig jöjjön a söranalízis géptáblája:


Csomagolás: 3/5

 icon.beer icon.beericon.beer

Ízvilág:1/5

icon.beer

Marketing:0/5
icon.beer

Ár-Érték arány:4/5
icon.beericon.beericon.beericon.beer

Összegezve:2/5

icon.beericon.beer

Kettes fiam leülhetsz! Igazából mivel a végletek embere vagyok, így azt kell hogy mondjam hogy egyszer az erő sötét oldalát is meg kell kóstolni. Semmiképp nem vállalnám be ezt a sört mégegyszer, ennek a sörnek a gyártását is megtiltanám a Genfi egyezményben.
    Azt hiszem amiben erős a sárkány az a buborék,  bár ki tudja lehet hogy nagy mennyiségben fogyasztva vagy épp megfelelő alapozás után még élvezhető is.
  

Remélem kedves olvasóim tetszett a bejegyzésem, a mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymás társaságát. A következő írásomig minden jót és szépet nektek…












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése