2011. január 24., hétfő

Sörpatika IV avagy bocsáss meg Úram mert vétkeztem

Üdvözlöm a tisztelt olvasóimat! Mint ahogy előre is vetítettem nektek ismét útjára indítom a SörSor nevezetű bejegyzésemet, melyben különféle sörök íz világát feszegetem majd. De ne is melegítsük tovább a témát, mert mind tudjuk hogy a nő forrón a sör hidegen jó.. Tehát poharakat a kézbe és kezdődjön a nagy sör kaland.

164114_174410362579483_109485192405334_462198_6354015_n

Mint tudjuk a németek híresek a háborúikról, a precizitásukról, a franciák arról váltak ismerté hogy szinte bárki megtámadta őket megadták magukat, és hogy kígyót békát levesnek főznek, illetve a számtalan pacsuliról és a francia csókról. S még Lichtenstein is híres adóparadicsom mivoltáról
Szegény jó flamnad és vallon testvéreinknek mely a belgium nevezetű olvasztókemencében helyezkednek el ugyan mi maradt a világhír felé? Tán az Ifjú Indiana Jones kalandjai?
  Bizony a mi belga testvéreink a sörfőzésben és a csokoládé készítésben lelték meg az önmegvalósítást
.Savour Life.Savour Leffe – Kóstolj bele az életbe – kóstold a Leffe-t. Hirdetek flamand és vallon testvéreink a sörfogyasztó világnak. És igazuk van.


Mai tesztalanyunkig egészen a Notre Dame de Leffe-ig, azaz a Leffe-i apátságig kell bandukolnunk. Ezt a seritalt ugyanis a jó padrek főzik, nagy gonddal és nagy hagyományokkal. A serfőzés mivolta egészen 1240-ig vezethető vissza.S bizony mondom nektek testvérek azóta a jó vallon és flammand testvérek mesterfokra emelték ezt az italt.

A családfa és a tradíciók megismerése után vegyük szemügyre a külsőt. A Leffe mint egy derék pádre barna csuhában ékeskedik. A címkéje se nem túl hivalkodó, se nem túl puritán, amolyan éppen jó. Már a címkén megcsodálhatjuk a Leffei apátság épületét, illetve elolvashatjuk a legfőbb jellemzőket, például hogy ez egy apátsági sör, és hogy 6,6%-os alkohol duhajkodik benne. Dizájnról a Leffe esetében nem nagyon lehet  mit mondani, valószínűleg a kreatív és a marketingcsapat alul van fizetve. Mindenesetre a hagyomány és az évszázados tradíciók visszaköszönnek az üvegről.. Valahogy azt mondanám hogy olyan mint egy szexi bikiniben táncoló lány, a címke is épp annyit sejtet amennyit kell.

101_8976

Miután lehámoztuk a kupakot védő “bikini felsőt”, s lepattintottuk az italt záró fémdarabot,  Ahogy a kupak lepattan a sör illategyvelege  egyből vad huncutkodásba kezd szagló receptorainkkal. Elsőnek talán az árpa és a maláta illata érződik ki a vájtszaglók (mint amilyen én is vagyok) számára. Minden esetre a kellő erekció biztosított. Az aromázás után nyomban nyúlunk is a korsónkért hogy kitöltsük ezt a csodás  alsóerjesztésű azaz láger sört a poharunkba. Igyekszem minél jobban a korsó oldalához passzírozni az italt hogy egy csepp se mennyen kárba. Mindezt figyelembe véve a sör azért elég szép habot vetett.
  Az aromapetting után immár szembesülhetünk a sör valójával, azaz gyönyörű aranysárga, vagy tán borostyánszinű színezetével. Azt hiszem ha magában hordozza az összes olyan paramétert amitől egy ital SÖR lehet, karakteres íz világ, zamat jellemezi. Telesen itatja magát, bárhol és bármikor. Ráadásul mindehhez kacéran odasimul az alkoholtartalom is.

101_8975
  
Ennyi előjáték után már alig várjuk hogy a sör ajkunkhoz érjen, s kényeztesse testünk és lelkünk, biztosan ezzel a szándékkal főzték nekünk a jó csuhások is. Úgyhogy kortyoljunk is egyet ebből az italkülönlegességből.
  Ez a sör meglepően lágy (vagyis lány) íz világot hordoz, azonban rögtön ahogy behatol a szánkba, vad rohamokba kezd ízlelőbimbóinkkal. Egyre másra tűnnek elő az ízek, zamatok, mely közül kiérezhető az árpa és a maláta íze. Azt mondom hogy igen kellemes íze van. Ez kérem egy jó sör…
  Azonban óvatosan kell fogyasztani, mert a 6,6 % még a rutinos alkoholfogyasztót is mértékre inti.





Mivel egyszer minden jó véget ér, így a mai sörünk is szép lassan elpárolog. S ha már a poharunk üres, akkor nézzünk kicsit a sör marketingrészlegére. A Leffe egy meglehetősen diszkrét ám hatásos reklámmal rendelkezik.
   Amiben pedig ez a sör verhetetlen az nem más mint az íze és természetesen az ára. 300 Ft ért ez  legjobb ár érték aranyű sör amit eddig ittam. S hogy őszinte legyek az a 300 Ft nem is sok érte.Megéri az árát maximálisan. Egyetlen dolgot azért felírhatunk a Leffe bűnlajstromárat: Miért csak 0,33 l? Bár ez legyen egy sör legnagyobb hibája. Mert Leffe barátunknak nem nagyon van más rovás a számláján.
 
S hogy kiknek ajánlom a Leffét? Mindenkinek aki magára és a sörre igényes, s aki szereti az igazán minőségi sört. Vagy épp csak egy baráti sörözéshez akar valami különlegessel előrukkolni. Egyszer-egyszer, Karácsonykor és nagyobb alkalmakkor igazán bevállalható.
   Minden esetre teljes mértékben megéri az árát :) Szerintem mindenki fogyaszthatja bátran aki szereti a sört . Eme sör célközönsége valószinűleg a gazdagabb sörfogyasztó arisztokrácia lehet.

A bejegyzés végére érve pedig jöjjön a söranalízis géptáblája:

Csomagolás:5/5
icon.beer icon.beericon.beericon.beericon.beer

Ízvilág:5/5
icon.beericon.beericon.beericon.beericon.beer

Marketing:4/5
icon.beericon.beericon.beericon.beer

Ár-Érték arány:5/5
icon.beericon.beericon.beericon.beericon.beer

Összegezve:5/5
icon.beericon.beericon.beericon.beericon.beer

Igen igen hát a Leffe-re igen nehéz lesz rosszat írnom. Azt hiszem az eddigi legjobb sör amit életem során fogyasztottam. Igazán finom, és hát a minőséghez képest az ára sem vészes. A belga testvérek igen jól össszehegesztették ez a sört, látszik rajta a sok évszázados szakértelem. Bizony bennem eddig az a tradició élt hogy a németek a sörözés Kaizerei, de be kell hogy valljam hogy a belgák is ott loholnak mögöttük közel :) Másik nagy tanulsága számomra ennek a sörnek, hogy hosszú évek után megtörtént a Gösser ház trónfosztása is. Az én személyes sör olimpuszomról mint Lucifert anno az Úr úgy hajította le a Leffe.  A sárkány sör után ez az ital igazán a mennybe repített. Tényleg ajánlom mindenkinek ez az itókát, érdemes megkóstálni.

Remélem kedves olvasóim tetszett a bejegyzésem, a mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymás társaságát. A következő írásomig minden jót és szépet nektek…



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése