2011. május 8., vasárnap

Sörpatika X. avagy Marci havason

Őseinknek hála, rátaláltak a malátára. A világ csodájára, mert a belőle készült cefre, ízes elegye, s némi forralt komló, melytől a sör oly omló, adja ki a levet, amit duplán erjesztünk, majd szűrűnk, és palackba töltünk. Így már tudja a köznép, hogy főzik a sörét…

sörpatika

Üdvözlöm a tisztelt olvasóimat! Mint ahogy előre is vetítettem nektek ismét útjára indítom a SörSor nevezetű bejegyzésemet, melyben különféle sörök íz világát feszegetem majd. De ne is melegítsük tovább a témát, mert mind tudjuk hogy a nő forrón a sör hidegen jó.. Tehát poharakat a kézbe és kezdődjön a nagy sör kaland…

Mint jó szomelié a vasárnapi ropogós búzakenyérhez, úgy ajánlom nektek egy meleg nyári betonozáshoz a ma esti italkülönlegességünket, nevezetesen az Edelweisst. Ez a sör mondhatnám hogy Márton kollega úr kívánatára került a garatfékpadra, meg persze önön kíváncsiságom okán, hogy mégis miben rejlhet eme serital varázslata,titka.

Az ismerkedést természetesen most is kezdjük a családfa kutatásnál. A sör hazája a nem is olyan messzi sógoroknál keresendő, akik a jódli, a nagysikerű Sissy sorozat, és a Kaiser szalámi mellett a finom, minőségi sörről is híresek. Az Edelweiss Kaltenhausen-ben az Alpok lábánál fekvő idilli kis faluban látta meg a napvilágot 1475-ben. A sörgyárat, amelynek neve “Kalte Bräuhaus” Salsburg polgármestre bizonyos Johann Elsenhaimer alapította. Sajnos a derék polgármester nem sokáig élvezhette munkája kesernyés folyékony kenyerét, ugyanis 1498-ban a teremtő magához jódlizta, így a sörfőzde háromszáz esztendőre Hofkammer hercegérsekre szállt. Miután a hercegérsek is megtért, Marie Leopoldine választófejedelem lett az új tulajdonos.  Az újabb tulajdonos váltás 1898-ban jött létre, amikor is a  németek megtették az első Anschlust, méghozzá a Deutsche Bank bekebelezte a virágzó vállalkozást. 1901-ben Aktieengesellschaft (hát nem szép szó) Brauerei Kaltenhausen néven részvénytársaságot szervezett belőle..

Imagen2

A Hoffbräu Kaltenhausen 1921-ben a Brau AG, a mai Brau az egykori Brau mai Brau Union Österreich Ag tulajdonába kerül. A Kaltenhausen-i sörgyár így több mint 500 éves múltra tekint vissza, így Salzburg tartomány legrégebbi sörgyárának mondható. A Hofbrauban a búzasör főzése 350 éves tradicióval rendelkezik, ezért is elmondható, hogy a sörgyár a bajor búzasörfőzdék többségénél hosszab történelmet tudhat maga mögött.

edelweiss

Konkréten az Edelweiss markát 1986-ban dobták piacra, így egy igen duhaj 20 éves sörrel van dolgunk. Ízére is leginkább ezek a “korjegyek” jellemzőek, de erről majd később. :) Az Edelweiss név igen találó, ékesen ausztriaiul ez annyit jelent hogy “havasi gyopár” vagy “nemes világos”. Ami leginkább a sör színére utalhat :) Az Edelweiss valójában olyan, mint a síelés, mint egy jó kis buli egy alpesi házikóban.. S ki ne vágyna erre az élményre?

Ennyi szószátyárkodás után vesszünk egy alapos pillantást az üvegre. Az Edelweiss üvege nem túl látványos,de mégis vonzza a szakavatott szemeket. Szerényen egyszerűen csalogat magához, mint egy szende kis szűzlány. A tradiciókra való tekintettel a sört klasszikus barna üvegbe zárták, s a nyitási flik-flak helyett is megmaradtak a klasszikus fém kupolánál, amit oly édes szisszenéssel lehet eltávolítani. Azt kell tehát hogy mondjam hogy egy klasszikus sör, mely nem a csinivili disignal hóditja a sörfogyasztókat. S hogy a színéből és az alpesi hangulatból érezzünk valamit világos címkével látták el. A címkén az Edelweiss felirat felett az Alpok csúcsai terpeszkednek. Azt kell hogy monjdam hogy egy jól struktúrált, egyszerű címkével és üveggel van dolgunk, melyen a legfőbb infók mind megtalálhatók (alkohol fok, származási hely, összetevők, fogyasztói tanácsok).

215882_1741813108443_1332177964_31718299_5603388_n 217559_1741365257247_1332177964_31717740_2497400_n

Miután egy röpke kis erekciót éltünk át, s poharunkat is kézre kerítettük jöhet a kupak felpattintása. S míg a remekbe szabott sörnyitómmal (külön kincs) megszegem az üveget, tisztázzuk kicsit a műfajt. Az Edelweiss egy felsőerjedésű sör, ami azt jelenti hogy az erjedés során az élesztő a sör tetején úszkál. Mai kincsünket a főzés során melegen előerjesztik, részben ennek köszönheti egyedülálló “pezsgős” ízét, részben pedig annak hogy speciális (kriegkentniss) élesztővel készül. /Ne hogy már a mezei jódlijóska is tudjon Edelweisst főzn/. A kupakot mintha lerobbantanák a széndioxid molekulák, szerénységemet is egyből megcsapja a buborékok frissítő aromája. Úgyhogy nem is kell több gyorsan ki is töltöm a korsómba..

Az Edelweiss kitöltése nagy szakértelmet kíván, nem lehet csak úgy nekiesni mint akármilyen mezei sörnek. Elsőre így én is belefutottam a túlhabzás jelenségébe.. Lendületes Ius murmurandi közepette már vontam volna lefelé az SOP űrlapon a striguláka, amikor is rájöttem hogy én voltam kontár. Miután kitöltöttem a nemes itókát, még utoljára megráztam a palackot, hogy az üvegben lévő élesztő is a poharamba kerüljön. Ez aztán mint a hókusz meg a pókusz, beindította a varázslatot, és a sör igen szép habkoronát dobott :) Én pedig elégedett mosollyal szagolgattam, nézegettem a “művet”.

Érdekes illata van, csiklandós, leginkább az élesztőre emlékeztető jegyeket figyelhetünk meg. A pohárban szép sűrű habot vet. Az itóka színe, igen szép, aranyszínű, narancssárgás, kicsit ködös, de hát ez természetese hiszen egy “hefetrüb” azaz élesztőtől zavaros sörrel van dolgunk. Az Edelweiss a belga sörökkel ellentétben nem egy mohó alkoholos habzsolás, hanem szép kortyokban fogyasztott sörivási szertartás. Első kortyra a pezsgő buborékok bizsergetik vadul a szájpadlásomat, majd szép lassan előjön a citrusos íz. De koránt sem ilyen egyszerű, hiszen kesernyés is, egyszerre van benne jelen a lime és a narancs. Ahogy pedig melegszik a sör (utó erjed) és egyre több íz jön elő.

Állagra kissé sűrűbb mint sörtársai, ami talán a búza miatt van, kicsit olyan mintha ebben a havasi kincsben a maláta és a kristályvíz is máshogy kapcsolódna egymáshoz. A szín és az állag, no és persze az illat, egyszerre gerjeszti összes érzékszervünket. S egyszerre csábít minden téren. Az a vicces hogy az illatban ficánkoló szénsavval együtt támadó citrusosság, mögül hírtelen előbukkan a földes komló, ami úgy meglepi az embert mint Shakespeare udvari bolondjai, akik a leglíraibb gondolatmeneteket is valami altesti poénnal zárják le. Azt kell hogy mondjam hogy az Edelweiss megvett kilóra mint Tomit Gali tanár úr :) Érdekes hogy ízét az utolsó cseppig megtartja, sőt még az utolsó korty is új információkat hordoz. Sajnos azonban az égi hancúrozásból, mit eme sör nyújtott hamar visszazuhanunk a valóságos konyha flaszterére. S csak azt keressük hogy hol voltunk az elmúlt 20 percben.

edelweissbeer-448011

Ez a sör olyanoknak való,mint amilyen jó magam is vagyok. Leginkább egy igazi baráti sörözéshez vagy épp a BL döntőre, való. Ez az itóka igényli a törődést, hogy mellette (fölötte beszélgessenek) s nem való olyanoknak akik két perc alatt pofán vágják, és nyúlnak a másikért. Ez a sör nem ezt érdemli, ezt meg kell becsülni, tisztelni kell, ízlelve, beszélgetve kell fogyasztani, vagy épp a XXI- században a szájbervilág közepén, csetelve sörözgetve, jó kedéllyel nyalogatva, mert úgy az igazi. Az ehhez a sörfajtához tartozó sört ki kell élvezni mint a jó nőt, kortyról, kortyra, meg khm_ húzásról, +húzásra.

Mielőtt felpattintanám a mai alany géptábláját, kicsit sepergessünk a marketing táján. (Bár ez a részleg szegről végről Julcsi terepasztala). Bár kis hazánkban a tenalady, canasten, és Framatex mellet nem sok szabad reklámídő marad a söröknek, így az Edelweiss reklámspontjai sem fellelhetők a magyar médiában. A reklámok mind mind nagyon ötletesek, az egészben nekem a legjobban az öreg szakállas úriember tetszik :) Nem véletlen az sem hogy az Edelweiss hosszú idő óta vezeti az ausztriai  eladási listákat.. Rengeteg promocióval állnak elő, pl a falmászó fal nagyon öttletes szerintem, s ezekkel mind mind közelebb hozzák a márkát, azokhoz akiknek készült :) Tehát azt kell hogy mondjam hogy a “vasfüggönyön túlra” nem sok minden gyűrűzik be, de az Edelweiss egy igen jól marketingolt sör. Így ebben is a sörök élmezőnyébe tartozik.

 

A bejegyzés végére pedig ismét jöjjön a sör géptáblája, ami ezúttal már a Bandi redszerű 10 pontos skála szerint alakul. Tehát lássuk a söranalízist számszakilag:

Csomagolás: 7/10

icon.beer[3] icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Ízvilág: 9/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Illat: 9/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Marketing: 8/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Ár-Érték arány:7/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Összegezve: 8/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Összességében: Az Edelweiss egy igen kellemes sör, tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom. Engem elvarázsolt, bár koránt sem úgy mint az örök kedvenc a Leffe. Bár ez kicsit olyan mint a balladát összehasonlítani a versel :) Karakteres, mégis citrusos íze van, mely a mega nevében páratlan, s talán eddig az egyik legintenzívebb élményt nyújta a fogyasztók számára. Azonban valami mégis hiányzik belőle, valami amitől én személy szerint sajátommá érzem.. Tökéletes itóka focimeccsekhez, baráti összejövetelekhez, vagy egy meleg nyári napon a Balaton partján :) Aki még nem kóstolta ezt a sört, feltétlen nyűjtse be, mert ez olyan alapmű mint a Majmok bolygója :) Mondhatnám hogy a sörivás/sorkultúra kötelező olvasmánya :) Ár érték arányban sem olyan rossz az Edelweiss, egy ilyen kaliberű itókáért nem sok a 315 HUF. Bár ha már így kiírtam, ha ehhez még egy betétdíjat hozzáteszünk akkor már vehetünk egy Foster-t, vagy egy Leffe-t :) és azzal érzésem szerint kicsit előrébb vagyunk élményügyileg. De hát ahány ember annyi szokás, összességében egy 8,22 ponttal tudom jutalmazni a teljesítményét.

Remélem ez az írás is nagy látogatottságot eredményez, köszönöm hogy türelmesen végigolvastátok írásomat, s ha esetleg megszomjaztatok verjetek csapra valami jóféle itókát. A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymás társaságát. A következő írásomig sziasztok…addig is silencióóóó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése