2011. május 8., vasárnap

Találkozások városa:TérKép II.

Már első alkalommal amikor ötödikes koromban kirándulni mentünk a városba, akkor elvarázsolt Győr történelmi légköre és hangulata. A városban rengeteg szép építészeti emlék van, míves barokk házak, macskaköves utcák, hangulatos terek,eldugott sikátorok, melyeket tréfásan ‘közöknek’ neveznek,  szép és kevésbé szép hidak. Ezek egy része mára új gúnyát kapott, és teljes harci dísszel, fényjátékkal, és egyéb nyalánkságokkal csalogatják magukhoz a turistákat, viszont vannak igen eldugott, lestrapált ékszerdobozai is a városnak. Mivel blogom nem csak az ‘életemről’ szól, úgy gondoltam hogy indítok egy ilyen város feltérképezős rovatot,ahol a találkozások városának nevezetes pontjait, épületeit, tereit örökítem meg, s mondom el róluk a véleményemet.


A bécsi kapú tér, Győr egyik legszebb tere szerintem, melynek különleges hangulata van. S hogy mi is eredményezi ezt a különleges klímát? Szerintem az hogy itt fut össze a Várnegyed, a történelmi belváros, a Rába kettős híd pedig ide vezeti a sziget nyüzsgését. Úgyhogy bár mindent átleng a történelem és a műemlékek dohos szaga, de mégis olyan meghitt. 
  A Bécsi kapu tér Győr városának legrégebbi tere, mely a barok korban nyerte el igazi formáját. Nevét a tér nyugati részén álló barokk kapuról kapta. 
A teret minden irányból műemlék barokk házak veszik körül mint az Altabak-ház, és személyes kedvencem a látszólag két, valójában egyemeletes Ott-ház. 
Térkép
 .  A térről indul a Rába kettős híd, amely a Radó-szigeten át Újvárosba és Szigetbe vezet. A hídfőnél kis Óratorony látható. A Bécsi kapu térről lépcsősor vezet a Rába parti Bástya sétányra, ami a várfalak alatt tökéletes sétáló csokolózó hely, s bizony tavasszal/nyáron egymást érik itt a szerelmes párok. 
. A sétány kezdeti, térré szélesedő részén Szent István lovasszobra látható, a várfalak tövében ágyúk sorakoznak.  
Szerelmesek sétánya
Szent István lovasszobra

A tér északkeleti sarkától kigyó alakban egy kis köz vezet a Király utcába. Mivel ez a kis utca sarkantyú alakú, így innen is ered a neve. Az ódon kis utcácskák a gyrői vár hangulatát idézik, s nyár esti sétáknak tökéletes választás lehet.
Király utca
  Bécsi kapu tér és a Széchenyi tér középső részét a Szabadsajtó utca köti össze, mely középkori eredetű, ezt már keskeny mivoltából kitalálhatjuk, jórészt barokk kori lakóházak határolják.A Baross út sarkán álló monumentális klasszicista, sarokerkélyes Krausz-ház a legfontosabb látnivalója, mely a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár otthona. 
Szabadsajtó utca

 A tér déli oldalán a karmeliták barokk temploma terpeszkedik. Ez a templom Győr egyik jelképévé vállt. Az épületet Wittwer laikus testvér tervezte  1721-1725 között. Az épület 1732-re készült el. Az épület olaszos karakterű főhomlokzata mögött ellipszis alakú, kupolával fedett hajó és négyzetes szentély húzódik meg. A kápolnához délről hatalmas rendház csatlakozik, mely ma a Klastrom szállodának ad otthont. A Karmelita templom kapcsán meg kell még emlékeznünk a Loretto-kápolnáról, ahol az 1717-ben készült "Fekete Mária" szobor áll.


A bécsi kapu tér 13 szám alatt található az "Ott-ház", amely tulajdonosának nevét kapta. A rokokó stilúsú ház 1778-1782 között épült, építettője pedig Zchy Ferenc győri püspök volt. A kapu fölött egy derék kovácsoltvas erkély található. Felette ott függ az Ott család címere.
. A nagyméretű kagylódíszítés az épület rokokó jellegét hangsúlyozza. A harmadik szint csalóka, az ugyanis egy attikafal, ami mögött csak padlástér van, bár a padlásteret legutóbb manzárdlakásokká alakították át. A ház udvarában körbefutó függőfolyosót találunk a XIX. század első feléből. 
Az Ott-ház homlokzata   
A tér másik épülete az Altabak-ház, mely Győr legrégebbi háza. Az építmény több házból épült össze, 1620-ban. Az építmény ingen hangulatos oszlopos kivitelű, árkádos udvarral. Jelenlegi alakját a 18.században nyerte el. A térre egy igen díszes barokk homlokzat kacsint, a sarkokon pedig egy-egy zárt erkély található. Ebben az épületben ma az MKB bank működik.

A teret az Óratorony zárja, melyet 1915-ben állíttatott az akkori polgármester. A torony különlegessége hogy a pontos idő mellet, a rába vízállásáról, és az időjárási adatokról is tájékozódhatunk. Emellett tökéletes randevú színhely, annál is inkább mert 23 csajozós járat is itt suhan el előtte. (no meg közel van a szerelmesek sétánya) Sajnos a torony éjszaka nincs kivilágítva, így akkor kicsit csekélyebb látványt nyújt. Ennek ellenére azonban a Rábával megfelelő lezárását képviseli a Bécsi kapu térnek.
 

Mint láthatjátok a tér bővelkedik a szép, meghatározó épületekben. S talán ebben is  rejlik a tér szépsége. Esti ücsörgős romantikus beszélgetéshez keresve sem találhatunk jobb helyet a Bécsi kapu térnél. A Széchenyi tér felújítása előtt szerintem ez volt a város egyik legjobb találkozási pontja. 
  Összeségében én nagyon szeretem mert kiváló kiinduló pontja bármilyen győri mókulárénak, találkozásnak, randinak, vagy épp egy nehéz beszélgetésnek :) 

CADves olvasóim, remélem tetszett újabb írásom, s remélem sikerült kicsit közelebb húznátok Győr eme kis ékszerdobozát. Mindenkinek ajánlom akik szeretik a szép épületeket, szeretnek fotózni, vagy csak szeretik a történelmi hangulatot. 
  Most zárom soraimat, a következő írásomig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymás társaságát. A mihamarabbi viszontolvasásig minden jót, míg újra klaviatúrát ragadok silenció......


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése