2009. július 15., szerda

Előzetes

"Lassan összeverődőtt a csapat az ajka főbuszpályaudvaron. Petya is ki tudott szabadulni a "rohamcsibéktől" és Nándi is félretette ING-s ügyeit. Szóval felpattantunk a Veszprémbe tartó buszra, s utaztattuk fáradt testünket, remélve a legjobbakat. A busz a szokásos csevegéssel telt, megosztottuk egymással a nagy élményeket, meghallgattuk a mögöttünk ülő hölgyek melegszendvics disszertációjukat. Aprópó tudjátok miért van két fülünk és egy szánk? Hát azért hogy kétszer annyit halljunk mint amennyit beszélünk ;) Aztán végül katasztrófamentesen megérkeztünk Veszprém "faluba" ami mint tudjuk Judit után szabadon "pici". A buszról leszállván, éhesek lettünk. Alap ;) Legközelebb kaját is csomagolok, mert "télen ruhát, nyáron kaját.." Szóval elmentünk hamburgert falni. Egész jóó volt :) Bár sajnos ez is pénzbe került :D Milyen jóó lenne a free hamburger :D
Aztán mikor jóllaktunk, leindultunk felvedezni a város felhozatalát. Természetesen szigorúan kultúrális szempontból. Hát ekkortájt (helyi idő szerint 20:00 felmagasságába ;) ) még nem sok móka volt. Így az időt üldögéléssel és beszélgetéssel múlattuk. Aztán ahogy sötédett, egyre több humanoid jelent meg , s a hangulat is egyre jobb lett. Végül is a megúnva a cigányhegedűs muzsikáját, a színházkertbe telepedtünk le. Milyen kényelmes a lépcső :D Petya itt űzte el az első "izzitani" kívánt hölgypárt :P Szóval szégyeld el magad ;)"-vélekedtem a tavalyi mókáról.



Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt! Most egy kis kedvcsináló üdítést hoztam nektek, mert bizony ma is meleg napunk lesz, így ráfér a frissítő a kedves olvasóimra. De hát miről is írhatnék?



Nem kell nagyon keresgetni a témát, ugyanis ha kicsit előre pillantunk a naptárunkba, látjuk hogy közeleg a veszprémi utcazene fesztivál.
Ez a rendezvény baráti körömbe, már már hagyománnyá vált, igazából nem emlékszem hogy is indul el valójában a dolog, csak arra emlékszem hogy immár három éve, először felkerekedtünk s elutaztunk erre a rendezvényre. S nagyon jól éreztük magunkat :) S most vegyük górcső alá mi is ez az utcazene.
Első látásra nem több, mint egy a nagy nyári fesztiválok sorában, hisz' mint mindenhol, itt is vannak színpadok, van rock and roll, van Kiscsillag és Quimby, van sör, vannak lányok és fiúk, és van vidámság. Mondom, első látásra..
Szóval ha részletesebben megvizsgáljuk láthatjuk hogy ez a rendezvény túlmutat a többi hasonló nyári programom. Egyrészt mert egy város ad otthont a programoknak, s ezalatt nem azt értem hogy hol kell leszállni a buszról, vonatról, hanem hogy Veszprém történelmi belvárosában, terein s eldugott kapualjaiban zajlik a rendezvénysor. Így egyfajta történelmi hangulatot is teremet a rendezvénysorozatnak. Másrészt ugyebár nincs szebb látvány mint egy dísz kivilágított belváros, főleg a királynék városában. Harmadrészt az eldugott, dimbes dombos szűk kis sikátorok nagyon hangulatos sétáknak lehetnek tanúi, ha a hangulat kicsit ellaposodott.
A második nagy eltérés hogy ez a fesztivál ingyenes, épp ezért sok mindenkit magához vonz a fiatalság körében. (mert hát ugye "válság van", bár szerintem a kisember nem sok mindent érez a válságból :) )
Ezen felül a fesztivál művészei túlnyomó részt az utcát színpadként használó utcai zenészek alkotják, akiknek a legtöbb városban nem hogy saját fesztiváljuk, de sokszor még létjogosultságuk sincs. Persze nem hiányozhatnak a fellépők közül az országosan elismert húzózenészek/ együttesek nevei sem, akik ezen rendezvény keretein belül adnak, ingyenes, "emberközeli" koncertet. Ezért a veszprémi utcazene fesztiválnak egyedi hangulata is van. Az itt megszerezett élmények jóval másabbak mint egy Volton, vagy egy Hegyalja fesztiválon, esetleg a Szigeten.
Hisz ki felejtené el a szerelmi bánatot, a macis csaj személyében, vagy mikor felrobbant az almabor, s Nándi egyből a kórházba vitt volna vérző kezemmel :), vagy Judit üdítő társaságát s barackpálinkáját, vagy az alkalmi stand uposunk tavalyi szófordulatait "nyomjad mert lefutlak, liberty van :) kockacukrot a befutó lónak stb.. hogy csak a közelmúlt eseményeit idézzem..
Mind mind olyan emlékek, amelyeket jó szívvel idézünk fel baráti köreinkben a mai napig. Szóval az itt megszerzett élmények, tényleg emberközelibbek, s ugyebár szegény ember vízzel főz, de akkor is szerintem az utcazene fesztivál van olyan nívos mint egy Volt, vagy egy Sziget.


A rendezvény immár 10 alkalommal kerül megrendezésre. S a város a szerényebb költségvetés ellenére most is kitesz magáért. Idén is rengetek, bár jóval kevesebb mint az előző években- előadóval találkozhatunk. Ezek általában kevésbé ismert, de tehetségez zenészek, együttesek, akik a nagy felfedezésre vagy térnyerésre várnak. Szerintem ezért is értelmetlen az ilyen Megasztáros műsorok.. Nézzünk meg egy Gáspár Lacit vagy egy Tóth Gabit, vagy egy Király Viktort (vagy ki nyerte az utsót), más számait én is el tudom énekelni, a közönségszavazást meg úgy manipulálom a tv burkain belül ahogy akarom..
Szóval szerintem ezek az előadó "művészek, a béka hátsórésze alatt sincsenek, sztájlisztok révén megkomponált "sztárok" vagy divatosan "celebek".
De lefety vagyok elkanyarodtam a témától. Szóval a fesztiválon sok tehetségez igazi művész lép fel. Rengetek műfajban, így mindenki találhat kedvére valót. A fellépők között megtalálható: Albarada, Barcsay Jenő emlékzenekar, Blues Taxi, Blúz tér 10, Colombre Band, Creep, Cruisers, Cry, Drumsters, El Minor, Empty Pubs, Indián Joe Band, Kalapis Gergely Trió, Kocsmatrubadúr, Kuckó Collective, Magic Mosquitoz, Medina, Noisette, Petruska András és barátai, Profundo, Shortstory, Szegő Quartett, Szponzort Keresünk Zenekar, Unpluggeddon.
Az amatőr és hivatásos előadók két nagyobb színpadon a Séd mozi előtt és az Óváros téren, valamint öt kisebb színpadon, a Kossuth utcán, a Vár Áruház előtt, a Gizella, a Sarolta és a Fortuna udvarban mutatják meg zenei tudásukat.
A szervezők figyelembe véve a mai kor igényeit, rendszeresen felállítanak egy Dj színpadot a színházkertben (hehe almabor robbanás :D) , így az 'újabb' stílus kedvelőinek is szórakozási lehetőséget biztosítanak.
A fellépők között pedig verseny is folyik, hisz a közönség és a zsűri által legjobbnak ítélt fellépő nem kevesebb mint 1 millió forint nyereményben részesül. Ez pedig a negyedik érvem a V.U.Z.F. mellett hogy- úttörő.

Remélem jól összefoglaltam a fesztivál előnyeit. Szerény véleményem pedig hogy ez a rendezvénysorozat nagyon jó alkalom a baráti társassággal egy jót szórakozni. Tényleg minden megtalálható ami egy fesztiválhoz szükségseg, s ingyenes, ami ismét nagy előny.
Szerencsére idén mi is jubilálunk, s harmadik alkalommal veszünk részt az utcazenén. Idén kicsit más csapattal, kicsit másként, de remélem ugyan olyan jó hangulatban tölthetjük el ezt a napot. Pénteken megnézzük a barátaimmal a felhozatalt, szombaton pedig a magánéleté lesz a főszerep, ha minden igaz..
S a jó hangulattal biztos nem lesz probléma, elvégre fiatalok vagyunk, nyár van, mókizni kell, vagy miszösz :) Remélhetőleg a bölcsészek gyöngye, Judit is megkoronáz minket jelenlétével, s megtudhatjuk hogy mi a helyzet véle (ezer éve nem beszéltem vele), s csapatunk kiegészül, immár négylábú szék formációban Hajmival, aki szépen lassan minden rendezvényünkre hivatalos lesz :) de rendjén van ez így :)
Szóval várom már a pénteket. Kíváncsi vagyok mi sül ki a régi "új" utcazenés mókiból, s hogy idén milyen esemény teszi majd örökké emlékezetessé ezt a júniusi napot.
Természetesen idén is velem lesz a kamerám, s az elmaradhatatlan élménybeszámoló sem fog hiányozni blogomról. Szóval addig is kedvcsinálónak néhány kép, s egy videó a tavaszi fesztiválról.

Mindenkinek ajánlom hogy ha nincs jobb dolga, akkor vegye ki a részét a mókából. A rendezvények ma kezdődnek, s egészen szombatig vagy ájulásig tartanak :) Akinek ebben a pár napban nincs jobb dolga, látogasson le Veszprémbe s mulasson.
A részletes programokat a http://www.utcazene.hu/ oldalon nézhetitek meg. Remélem írásom jó kedvcsináló volt, s hogyha ezzel még nem győztem meg a kétkedőket hogy ott a helyük akkor olvassák el tavalyi bejegyzésemet.

A következő bejegyzésemig, élvezzétek egymást, s a nyarat (feel the sunshine), vigyázzatok magatokra, s jók legyetek. A mihamarabbi viszontolvasásig sziasztok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése