2009. december 6., vasárnap

HO HO HO HO BOLDOG MIKULÁST

Emelem virtuális Mikuláskalapom blogom olvasói előtt! Remélem mindenki kisuvickolta a cipellőit, vagy épp a zokkenkájit, s már jól látható helyre akasztotta.
Remélem hogy mindenki kap jól viselkedett az elmúlt esztendőben, s így mindenki klassz kis ajándékkal bővül a mai napon.
Az én meglepetésem pedig egy kis versike közkivánatra, ahogy a flamand és a néderlandus kislurkók várják a mikulást :)


Zie de maan schijnt door de bomen,
makkers staakt uw wild geraas.
't Heerlijk avondje is gekomen,
't avondje van Sinterklaas.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.
Vol verwachting klopt ons hart,
wie de koek krijgt, wie de gard.


Nem akarom lefordítani, mert aki nem beszél hollandul, az vessen magára :)
Ezúton kívánnék mindenkinek Boldog télapót :) 


S ha már a télapónál tartunk felvetődtek számomra bizonyos problémák. Többek között Rudolf a híres piros orrú rénszarvasz ügyében.
A következő probléma fogalmazódott meg bennem: A hím rénszarvasok november táján a párzási időszakban elveszítik az aggancsukat. Így december 5.-én a Mikulás csak rénszarvaslányokon utazhat, és ajándékozhat.
A nagy népszerűségnek örvendű rénszarvas azonban minden képies ábrázoláson termetes aggancsokkal maradt az utókorra. Így nem kizárható az a megállapítás hogy Rudolf nőstény volt. Mivel a nőstény rénszarvasok megtartják aggancsaikat.
Ez a probléma aztán be is inditotta gépész fogaskerekeimet, s vettem a fáradságot, s jól körülgugliztam a kérdéskört.
A probléma koránt sem olyan egyszerű mint ahogy elsőre láttam. Előfordulhat ugyanis, hogy a fiatal hímek is megőrzik tavaszig fejdíszüket, így karácsonykor nagy valószínűség szerint nekik is van még agancsuk. Sőt, mi több: az ivartalanított hímek sem dobják le agancsukat a tél közeledtével.


Így tehát háromféle lehetőség is van az agancsos Rudolf problémájának megoldására: nőstény, fiatal fiú vagy kasztrált hím. A legenda nem sok eligazítást ad ebben az ügyben. Rudolfról csak annyit lehet tudni, hogy legutoljára, kilencedikként csatlakozott a Mikulás csapatához. Különleges, pirosan világító orra miatt maga a Télapó kérte meg egy viharos éjszakán, hogy segítsen az ajándékok kihordásában. A legenda szerint Rudolf eleinte vonakodott, de a szíve mélyén örült, hogy végre hasznát tudja venni furcsa szaglószervének, mely eddig mindig gúny tárgya volt a többi fiatal rénszarvas részéről. Hagyta kicsit kéretni magát, de végül persze elfogadta az állást, mely a világhírt is meghozta számára.


S ha már így belemerültem a témába, akkor megosztom veletek a Mikulás igazi arcát, ugyanis brit tudósok erre is szántak erőforrást :)



A 168 centiméter magas mikulásnak kreol bőre, rövid fehér szakálla, szögletes állkapcsa, jókora álla, sötétbarna szemei és törött orra volt, legalábbis ezeket a külsőjegyeket sikerült összeszedniük azoknak a brit tudósoknak, akik rekonstruálták a 4. századi Szent Miklós arcát.


A későbbiekben mint télapó, mikulás, karácsonyapó - helye válogatja - néven elhíresült szent maradványai a dél-olaszországi Bari egy kriptájában nyugszanak, melyet 1953-an exhumáltak a templom restaurációs munkái miatt. Ebből az alkalomból a Vatikán engedélyezte Luigi Martinonak, a Bari Egyetem anatómusának a csontok vizsgálatát. Fél évszázaddal később Caroline Wilkinson, a Manchester Egyetem antropológusa, az olasz antropológus röntgenfelvételei és vizsgálatai alapján elkészítette a szent fejének egy szimulált agyag modelljét.


"Martino röntgenfelvételeit használtam sablonként a koponya számítógépes modellezéséhez. Számos kraniológiás mérést alkalmaztunk, hogy biztosítsuk a replika pontosságát. Az arcot egy virtuális arcrekonstrukciós rendszerrel állítottuk elő" - magyarázta Wilkinson. A háromdimenziós felvételt a számítógép által generált filmekre szakosodott Image Foundry Studios kutatói készítették el.




A kornak megfelelő, rövidre vágott fehér szakáll az ortodox szentképeken megfestett vallási vezetők tanulmányozása után került az arcra. "Szinte minden képen rövid, többnyire őszes hajjal és közép-hosszú ősz szakállal ábrázolják, valamint jól láthatók rajta a férfiak kopaszodásának jegyei" - mondta Anad Kapoor, az Image Foundry Studios munkatársa.


A számítógép által generált képet világok választják el a pirospozsgás, kerekarcú, kékszemű vidám öregúrtól, akit általában piros, szőrmével szegélyezett öltözékben ábrázolunk. A valóság, ha ezt tényleg valóságnak lehet nevezni, egy alacsony, kemény vonásokkal rendelkező, a hatvanas éveiben járó férfi, "rendkívül férfias arccal és törött orral", állítja Wilkinson. "Ha ma élne és találkoznánk vele, akkor inkább egy rögbi játékos vagy egy kidobóember érzetét keltené bennünk, semmint a télapóét" - tette hozzá Kapoor.


A 4. században, a mai Törökország területén élt ortodox püspökhöz több csodát is társítanak, a mondák szerint csontjait olasz tengerészek lopták el és szállították Bariba 1087-ben. "Sejtettem, hogy nem fog hasonlítani az idők során kialakított képhez, amit rengeteg tényező alakított, többek közt a Coca-Cola is" - mondta Wilkinson. Valóban a jelenlegi ábrázolást nagyban befolyásolta a Coca-Cola 1931-es reklámkampánya, amihez a rajzokat egy bizonyos Haddon Sundblom készítette.


A Coca-Cola féle Mikulás-kép milliók véleményét befolyásolta


A számítógépes kép mindenesetre egyezőséget mutat Martino vizsgálataival. "Az arc rövid és széles volt, melyhez tekintélyes áll társult. Széles homloka alatt nagy szemek ültek, orra közepes méretű, erős arccsontozattal" - írta Martin jelentésében.


Bejegyzésem végére pedig mindenkinek Boldog Mikulást kívánnék, és mindenki tisztázza magába Rudolf nemiségét.


Get your own Poll!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése