2009. december 11., péntek

Gyimilcsesek



Elmélkedés a gyümölcsösökről. 





Minden bizonnyal mindenki szereti a gyümölcsöt, s ezekben a zord időnkben mindenki szeretne valami mitamint. A mai világban pedig különösen szükség van erre, ne felejtsük tombol a H1N1 :)
 A gyüölcsök tárháza azonban széles, egy közös van benne hogy mindegyik fán terem, s hogy minden gyümölcsért fel kell mászni. Persze ha nem az elhullottakat vesszük fel, de azok kevésbé édesebbek, másrészről nincs benne semmi kíhívás.
  Vannak olyan gyümölcsök amelyek könnyen megszerezhetők, mert szétágazó alacsony fákon nőnek, s bár ezek is gyömülcsök, a cukorfokuk mégsem olyan mint egy szép fán beérő almának.
  Megint vannak olyan gyümölcsök amik szezonálisan jó választásnak tűnnek, s cukorfokuk is szánk íze szerint alakul, azonban ezek csak múló élvezetet hozhatnak konyhánkba. S olcsó termelésük miatt bizony lecsökken egyes gyömülcsök értéke. Ha nem ízlik a közelebbi dinnye, fél méterrel odébb találunk egy másikat.
Így hát a megfelelő gyümölcs kiválasztása mégsem olyan egyszerű dolog, mint ahogy az első ránézésre tűnik.
 Mert hát ugye mi alapján hasonlítsuk össze a gyümölcsöket, s mi alapján válasszuk ki számunkra a legkedvezőbbet?
 Talán a beszerezhetőség alapján? Talán a közelség alapján? Talán a cukorfok alapján? vagy a ráforditás alapján? 
 Azt hiszem a kérdés ennél még összetettebb...
Nem értem hogy hogy lehet két gyümölcsöt összehasonlítani. A probléma kedvvért vegyünk egy egyszerű példát, a szilva és körte esetét..




Nem értem hogy lehet összehasonlítani a körtét és a szilvát, csak azon az alapon hogy mindkettő fán terem s mindkettő gyümölcs.
 Könnyen belátható az is hogy  teljesen külön dolog mindkettő. Gondoljuk csak végig. 
A körte termesztéshez és a szilva termesztéshez is más más út vezet. Más más lépcsőket kell elérni, már a termesztés korai szakaszában. Mindkettő gyümölcs igazából más és más táptalajt is kíván a földünktől.
 Lehet hogy valaki jó körtés gazda, de ettől még ha szilvára váltana lehet hogy bizony beletörne a bicskája.

Mindkettő gyümölcsfa igényli a törődést, de mindkettőnek más más buktatói vannak. Más más permetszert, s egészen más táptalajt igényel mindkét gyimilcs.

 Az is lehet hogy valaki a körte zamatát  szereti jobban,s megriad a szilva csonthéjas magjától,  de azért a körtetermesztésnek is megvannak a buktatói. 
   Másik oldalról pedig ha mindenki körtét termelne, előfordulhat az a szégyen hogy a sok körte nem kel el a piacon.  S ott aszalódnak a ládákban. Akkor pedig ha vissza nézünk, felesleges volt annyi időt belefektetni a megművelésébe. 
 Persze az egész kérdést még az is bonyolítja hogy a vevőknek mire van igényük, s amikor mi elkezdünk termelni ezt még csak sejthetjük, de nem tudhatjuk :) Így valahogy Óz bőrébe kell bújnunk ilyenkor, amikor kiválasztjuk milyen gyümölcsössel kívánunk foglalkozni.

 

Környezetmben találkoztam olyan példával, ahol a gazda szilváról körtére váltott, s bizony a termés cukorfoka már most emelkedik nála. Pedig azt hiszem a gazda semmivel nem lett mívesebb vagy gondosabb.
  Lehet hogy létezik ennek az ellenpéldája is valahol, csak nem az én ismeretségi körömben. Azonban elég elgondolkodtató hogy körtéről szílvára nem igazán váltanak az őstermelők.
 De szerintem attól hogy a szilva lehet hogy később érik be, mint a körte, nem igazán összehasonlítható ha a piacon a szilvát előbb viszik haza mint a körtét. Így a törödés, figyelem amit kis facsemete korában kapott a szilva, a sok permet, s a féregírtás hamar megtérül.


  
Persze az sem elhanyagolható dolog ha már gyümölcsösünk van, hogy időnként odafigyeljünk rá, s ne úgy védjük a nap ellen hogy letakarjuk ponyvával, mert bizony akkor a tápláékot vonjuk el tőle. Bár igaz hogy ezzel a kukacokat is elriasztjuk..........


 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Dodi!

    Figyelemreméltó filozofálgatást tettél közkinccsé. :-)
    Én nem vagyok abban olyan bizonyos, mint Te, hogy a szilvacsemetés ráfordításai olyan hamar megtérülnének a szüretelést követően. Ha a termelők nincsenek elfogadható beszállítói kapcsolatok birtokában, nehéz értékesíteni a szilvát is és a körtét is. Továbbá jelezném, hogy a piaci viszonyok változóak. Mi van akkor, ha a vásárlók preferenciái módosulnak, és az almát találjak vonzóbb gyimilcsnek? Vagy mi történik akkor, ha a piacon megjelenik egy olyan gazda, akinek szebb, és minőségibb szilvája (körtéje) van elérhetőbb áron, vagy éppen fordítva, kicsit satnyább, de olcsó árut kínál? Verseny volt, van és lesz is, amire reagálni kell valamiképp. Ettől szép és izgalmas a (mező)gazdaság(tudomány). :-)
    És az összehasonlítgatás jelen pillanatban értelmetlen is, mivel nem két érett gyimilcsről van szó, amik csak arra várakoznak, hogy hasznot hozzanak a gazdának.

    VálaszTörlés