2011. január 31., hétfő

KrimóKutató(k) Episode I.

Felirat egy londoni kocsma mellékhelyiségének óvszerautomatáján:HA A GÉP NEM MÜKÖDIK, SZóLJON A CSAPOSNAK, HA A GÉP MÜKÖDIK, BESZÉLJEN A PINCÉRLÁNNYAL...

Üdvözlöm a  tisztelt olvasóimat! Mivel egy hét megérdemelt vagy nem megérdemelt, ki-ki döntse el maga, hesszelés áll előttem, így jócskán jut időm két film és három zenehallgatás között  a blogomba elszórni pár magvast. Mindig is igyekszem új arcomat megmutatni a blogolvasó világ előtt, ennek tükrében mindig felkerül valami új “rovat” (ezt a szót azt hiszem Márton Úrtól lízingelem") a blogomba is. Ezek által aztán kicsit jobban megismerhettek engem, vagy épp a hobbijaimat, vagy épp csak azért mert írok valamit mert piszkálja a fantáziámat.. Az első “rovatom” talán a Kedvenceim sorozat volt, ahol is a televiziózási nagy kedvenceiemt tártam fel előttetek, a nagy sikerre való tekintettel így három részre bővítettem ezen írásomat. Ezután már természetesen nem volt megállás..
web-banner-760x544
Mostanában leginkább a sörkóstolás rovat vált a blogom zászlóshajójává, s ez csalogatja a legtöbb látogatót szerény kis naplómba. Természetesen igyekszem ezt a rovatot is frissíteni, azonban nem szeretném hogy túl maláta szagú legyen a blogom, így hát most ismét egy új sorozatot indítok útjára.. Ennyi rémázgatás után csapjunk is bele a témába, mogyorót csipszet  bekészíteni s induljon az olvasás…
Régóta tervbe volt már véve egy új rovat indítása, melynek kínálkozó témájául a győri méltóságsüllyesztők, ivók, tavernák, lebujok, csehók, késdobálók, talponállók, kricsmik, piáldák, söntések  szolgáltatták.
Valamikor réges régen, tán akkoriban amikor Nándival az ajkai bícsen engedve a nap csábításának tervezgettük ifjan a jövőt, tervbe vételeztük hogy bejárjuk majd a győri kocsmákat. Aztán ment mendegélt az idő, mi is megértünk mint a magyar narancs, fel is vettek Győrbe mindkettőnket, s Szájlinak köszönhetően egy tűrhető kis lakásba be is kvártéjozztuk magunkat. Aztán az előadások hevén, a kreditek tükrében, és hogy mit is jelent no és persze hogy írják helyesen a Bachelor of Science-t (BSc) ez a vágy valahogy alább hagyott, szép lassan bekerült a sublótba… Persze időnként azért elővettem, megszellőztettem, pedzegettem Petyának, majd Hajminak, de végül sosem lett még elindulás szintjéig sem semmi a dologból… Egészen a múlt hét derekáig csendesen terv szintjén maradt a kocsmatúra. Míg nem a Porsche Győrből visszafelé iparkodva, az interjút követően fel nem távrecsegtem Bandit, hogy ugyan már gurítsunk le egy jó pofa sört, valami jóféle vendéglátó egységben…
Bandi komával már régóta beszélgettük hogy tavasszal bizony elindítjuk mi ketten ezt a kocsmajárőr szolgálatot, hisz nem kaphatunk úgy diplomát hogy ne járjunk be néhány ivót a találkozások városában. (Gépész posztulátom a diploma okán: Utazni kell a Credo citadellen, Gyárlátogatás az Audiban és vagy a Rába gyárban, Bekurblizni egy Rába Steigert, és utazni a négyes metrón)   Így hát mint a mesében B1 is arra gondolt amire B2, hogy összeköthetjük a kellemest a hasznossal, s itt az ideje hogy letegyük az első poharat a kocsmatúra rovatban. Persze kisebb győzködés azért kellet, mert hát anélkül semmi nem az igazi, aztán végül Bandi igent mondott.  A kolihoz érve kicsit vártam még míg Bandi feldob egy szolid sminket a nagy napra, de addig sem unatkoztam  a portás bácsival néztem a Szerelem Rabjait. (komoly)
Miután a kollegával köszöntöttük egymást, el is indultunk első tesztalanyunk irányában. Első tesztbárunkat mint a táncparketten a  megszerezni való lányt jó előre kinéztük, a pontosság és történelmi hűség jegyében Bandi nézte ki. Majd mint ahogy az egy nívósabb ismerkedésnél szokás, figyelemfelkeltés és a behatóbb látásmód miatt el is sétáltam előtte. Biztos ami biztos, a kocsmák világában is fő az alaposság.. Ezen előjátékok után aztán Bandival elsétáltunk a kolitól nem túl messze elhelyezkedő Fehérvár Sörözőhöz.  Marketing orientált világban természetesen az első domináns élmény a sörház cégére, és külleme, amik leginkább a söröző arcát határozzák meg.
Így hát az ajtó előtt megállva elemezgettük a festést, a cégért, és a logót. Jópofa módon egy várt formáló neon díszítette a söröző főhomlokzatát. Alatta pedig cirkuláris betűkkel kacérkodott a Fehérvár Söröző felirat. A kulturált enyhe pasztell színű festésbe kicsit idegen hatott a külső műanyag, ráadásul fehér színárnyalatú ajtó, de a jópofa reklám és a kackiás fafaragott “napfénytető” okán elnéztük ezt a kis szépséghibát.  Belépve az első ajtón egy kis előtérbe jutottunk, ahol a domináns burkolóelem a fa volt. Szerintem egy egész svédországi erdőt kivágtak hozzá, de ezt a kis részt határoló fa ajtó, már sokkal jobbvágású (jó szó rá) volt mint a külső. Így fel is keltette az érdeklődésünket. Szerintem ez a bejárati rész igen figurásan és tetszetősen volt megoldva.
101_9004
Beérkezve aztán a fa mennyisége csökkent, a szürke közismert igénytelen fajta járólap, mely példának okáért buszpályaudvarokat, retró ABC-ket szokott borítani került többségben. A fa leginkább a pulton és a bokszokban dominált. A külső benyomás alapján nagyobb helyre számítottam, mindössze három fixpontos boksz volt a helyiségben, és kiegészítés képen pár mobilis “válrólindítható” szék. Minden esetre a bokszok tovább emelték a hely fényét. Bár azt is bebizonyították hogy ne ítélj elsőre :) ugyanis míg a háttámlát kényes műbőr (szintén igénytelen fajta) baldahínos párna borította, addig az ülepünknek helyet adó rész, csak egyszerű fa volt. Ami egy jó 10 perc üldögélést követően már érezhetően megviselte az ülőgumóimat. Minden esetre  a bokszok környékén még mindig a svédországi faberakások domináltak, gondolok itt magára a bokszra, a radiátor takarólemezeire amik így kicsit olyan régi művház stílusúak lettek, és a nyílászárókra.  A falon végigvonuló fabetét viszont még mindig a jó oldalra billentette a mérleget, főleg mert ez is egy vár bástyáját formázta. Szóval ötletes volt. És most hogy a berendezést kitárgyaltuk, mennyünk is egy fokkal tovább, nevezetesen a kiszolgálás értékelésére.
Kiszolgálás tekintetében már nem vizsgázott ilyen jól ez az ivó. Olyannyira nem hogy kiszolgálásról nem is beszélhetünk. A  pincérnő/ pultos nő, leginkább a pult védettségében élvezte a kék Duna rádijó andalító muzsikáját. S mivel még az önjáró söröket még nem találták fel, így Bandinak kellet kihozni a kért árút. Választék szerint a szokásos sörféleségek voltak elérhetőek, extra italként a Mexikói sört tudta a hely felvonultatni. Minden esetre ez pozitívum hogy nem csak Kőbaltás és Arany ászok folyik a csapból. S bár a kiszolgálás értékelhetetlen, de mindenképp pozitívum hogy az üveges sör mellé, amit végül óhajtottunk önként csatolták a poharat. A sör ízére nem igazán volt panaszunk, mivel eléggé finom volt, szokványos Borsodi minőség, azzal az érdekes pálinka méz utóízzel amit a borsoditól megszokhattunk. Megfeleő minőség megfelelő íz, megfelelő hőfokon.
101_9005
Míg a sörös gyönyörnek hódoltunk, megérkeztek a mi kis ivónkba az első vendégek is, akik többsége leginkább a munkából hazatérő melósok sorkatonáihoz tartoztak. Leginkább talán ez is lehet a kocsma célközönsége. Persze az ilyenkor kötelező kocsmai elemek is szép lassan beszivárogtak, azaz a “kocsmaszekrény” (by Bandi), a játékgépező csövesforma törzsvendég. Az illuminált baráti, részben kisebbségi építőmunkások, pultnál üldögélő a pincérnőnek udvarló gyári munkás.. Szóval igen sokféle társaság választotta helyéül ezt a kis ivót. Sajnos ismételt feketepontot érdemelt hogy szerény benyomásaim szerint (javíts ki Bandi ha tévedek) de nem volt külön dohányzó és nem dohányzó részleg. Mondjuk szerencsére vagy nem csúcsidőben, vagy a csúcsidő ezt a mérsékelt vendégsereget jelenti, így nem lettünk füstösek. A csehó felszereltségéhez hozzá tartozik a kétféle játékgép, és egy zenegép is. Bár valószínűleg ez utóbbi aut of order alatt volt, mert leginkább a Kék Duna rádió szolgáltatta a talp alá valót..
S míg egy jót beszélgettünk a vizsgaidőszakról, az állás interjúmról, a csajokról, és az új féléves terveinkről, vadul forgattuk a pontozótábláinkat. Közbe közbe az is kiderült hogy Bandi nagy szeretettel olvassa sörkostólos rovatomat :) (remélem lájkolni is fogod a blogom), és hogy optimálisabb lenne a 10-es skála. Ezt az építő javaslatot aztán meg is fontoltam, s valóban igaza van. Így tehát abban is megegyeztünk hogy a kocsmákat 10-es értékrend szerint fogjuk feltárni a nagyközönség előtt. S míg beszélgettünk az elfogyasztott nedűt szép lassan megemésztette a vesénk, így hát meglátogattuk az illemhelyiséget. Mely tesztünk utolsó kritériuma is volt.
A wc-hez egy kis sötét kőberakású folyosón, olyan várkazamata szerűen lehetett eljutni. A villanykapcsoló számomra kicsit eldugottan helyezkedett el, de kis keresgélés után azért megleltem. A wc állapota igen siralmas volt, de mivel első teszt alany, így nagyvonalúak voltunk a pontozásban. Minden esetre az én értékrendemet zavarta hogy nem volt piszoár “szőnyeg” (tudjátok az a kis értelmetlen műanyag amit bele szoktak tenni) így hát a piszoárba bele voltak szórva mindenféle nem oda való dolgok, példának okáért cigaretta csikkek, amik így egyrészt eltömtették a rendszert, másrészt gusztustalanul néztek ki. Minden esetre szépen fel volt mosva, és nem volt kellemetlen szag, illetve a wc-ben volt papír. A kézmosó részleg is kielégítő állapotban volt, bár szappan az nem volt, de kaptunk helyette elektromos szárítót. Szóval a mellékhelyiség tesztje felemás értékeket hozott. Hosszas tanakvás után aztán egyeztettük értékeinket Bandival, majd távoztunk a helyről.
S mielőtt megtekinthetnétek  a Fehérvár Sörözőről alkotott összképünket, lássuk ezen kocsma "géptábláját”

Név, Cím: Fehérvár Söröző, 9023 Győr, Fehérvári út 2
Nyitva tartás: Minden nap, 6:30-ról 23:30-ig
Kiegészítők: félkarú rabló, black jack játékgép, zenegép,
Megjegyzések (pl zaj, wc): A kilátás a forgalmas fehérvári útra néz, szerintünk csendesnek mondható kocsma, a wc rendben van
Törzsközönség: Népi elemek, idősek, rezidensek, inkább nem akarok odafigyelni, nem olyannak tűnnek, mint akik értékelnék a válaszomat erre a kérdésre. Szóval amolyan tradicionális ivós célközönség.

Most pedig az összetett Bandi-Dodi pontértékek következnek:

Cégér/Logó: 9/10
Tavern TavernTavernTavernTavernTavernTavernTavernTavern
Kényelem: 6/10
TavernTavernTavernTavernTavernTavern
Berendezés: 7/10
TavernTavernTavernTavernTavernTavernTavern
Kiszolgálás: 1/10
Tavern
Árak: 9/10
TavernTavernTavernTavernTavernTavernTavernTavernTavernTavern
Extra szolgáltatások: 6/10
TavernTavernTavernTavernTavernTavern
Wc, tisztaság: 5/10
TavernTavernTavernTavernTavern
Kilátás/élmény:  5/10
TavernTavernTavernTavernTavern
Visszatérés eséllye: 2/10
TavernTavern
Ajánlhatóság: 3/10
TavernTavernTavern

Összefoglalva: A Fehérvár söröző egy erős közepessel zárta a tesztünket. Amolyan igazi kocsma hangulat uralkodik egy hamisítatlan kocsmában. S ha az embernek olyanja van, egy rossz nap után, vagy ha rajtakapja a feleségét ahogy a szomszéddal intim légyottba keveredett, akkor igen is bevállalható ez a hely. Amolyan igazán masszív törzsvendégeknek, és törzs alkohol fogyasztóknak kifejezetten ajánlott, pezsgő kultúrális élete miatt. Számunkra, fiatalok számára, leginkább talán az ára miatt lehet csábító, mert a különféle italokat elég korrekt árban mérik. Sajnos a kiszolgálás nívón aluli volt, pedig a vendégből élnek ők is, így az lenen a normális ha lesnék a vendégek óhajait. Szóval nem volt valami marasztaló a kiszolgálás, bízok benne hogy van váltásban pincérnő, bár a hely méretéből és bevételéből fakadóan ezt kétlem. A WC állagán lehetne mit javítani, bár szintén jó pont hogy az alapvető eszközök megvannak (Laposon  nincsenek a mosolygást elkerülve). Szintén jó pontnak számít hogy meglepően tisztaság van a helyen, látszott rajta hogy a pincérlány a felszolgálásban nem is olyan ügyes, de felmosni legalább tud. Amiben mindenképp erős ez az ivó az az ötletes cégér, ami akartlanul is becsábítja az embert. Kicsit olyan érzésem van mint a powerpoint csajokkal kapcsolatban, kezelgetni jó jó, csak beszélgetni ne kelljen vele. Kicsit tán ez a csehó is powerpoint számba megy, többet mutat elsőre mint amennyit valójában is ér. A végelszámolásban, mely a többi sörházzal való összehasonlításban játszik majd fontos szerepet a: 6,53-as érték szerepel.
Kedves olvasóim remélem tetszett az első ilyen jellegű írásom. A bejegyzés hamarosan folyatódik egy újabb baráti sörözéssel.. (a hét második felében várható a második versenyző) Természetesen kommentelni és lájkolni szabad, (söt el is várom), addig is a sörivó népet szolgálom tovább,a poszt végére álljon itt egy kis vicc:
-Milyen az alkoholista triatlon? -Sprint a kocsmába,ott súlyemelés,majd talajtorna hazáig
A követekező írásomig legyetek jók vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymást, a mihamarabbi viszontolvasásgi minden jót…






















































2 megjegyzés:

  1. Móka, a következő tán az Oázis lesz? :D
    Amúgy majd március elején megyek Győrbe, addigra legyen valami 10/10-es hely amit ajánlasz :D

    VálaszTörlés
  2. Márciusig akad még tengernyi időm :) Tán az új audi féktermet ajánlanám így előételnek :) vagy az Új (nem) tudástért :)

    VálaszTörlés