2009. február 13., péntek

Indul az Egyetem




Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt! Blogomon még most is zajlanak a kisebb konsturkciós munkálatok, de folyamatosan alakul a végleges útvonalam. Szóval ezzel elég jól állok. Momentán kihelyeztem egy új számlálót, ami remélem majd hasonló adatokat mutat. S hogy miért-egyrészt mert a régi számlálóm a másik blogoldal statisztikájára épül (én dőre ezt nem tudtam infós létemre) Másrészt meg mert ez szebb :) Szóval elég az hozzá hogy néha néha még feltünnek új elemek a blogomon/blogomban.
De vágjunk is bele a mai főfogásba. Igazából már megint nem tudom hogy mit írjak, a hét krónikáit kedvesemmel vagy az új hét eseményeit, a második félév izgalmait, mert mindkettőből bőségesen kijutott.
Aztán arra a lelményes döntésre jutottam hogy két csoportba osztom a témát, s két szempontból is megvizsgálom a hetemet. Egyrészt ezzel biztosított a holnapi bejegyzésem is, másrészt meg együtt eléggé terjedelmes s emészthetelne lenne a krónikám. Szóval hasitsunk egy nagyot, csatoljuk be öveinket s induljon is az időutazás...
A mese ott indul hogy volt egyszer egy vasárnap.. Mert bár a hét mint tudjuk a hétfővel indul, de a hétfő előkövetelménye a vasárnap. Vasárnapot majd a privátba fejteném ki. Igazából visszautaztam szeretett városomba, majd kedvesemmel szórakoztunk, élveztük utolsó teljesen szabad esténket.
S közben az új idők szele rohanón közeledett. Az új idők alatt az új félévet értem. Mivel mint minden normális intézményben a SZE-n is megkezdődött a tavaszi szemeszter. Ami rengeteg mókát tartogat, merthát tavasszal nagyobb az élet. S hogy miket is?
Hát lesz itt Farsangi Bál, SZE-napok, SZE-futam, Ingyenleves osztás, Kóla osztás, diákigazolvány érvényesités, katonai toporzás, állásbörze. Szóval csupa csupa móka, s csuda dolog.
S emelett eljött az a furcsa bizergés. Tudjátok amikor az ember tiszta lapot kap az indexbe, s most megmutathatja. S magában kicsit megfogadja hogy most máshogy csinálja a dolgokat.
Meg hát az ember akartalanul is várja az új órákat, mégha az sok-sok macerával is jár.
Szóval kavargó érzelmekkel, eljött hát a hétfői nap. Ezen a napon jónéhány új, s várt vagy épp nem vár órám lesz.
A hétfő egyből hőn szeretett Bider "szánalom" Zsoltival indult. Aki hozta a kötelezőt Gépelemeken, s megmondta hogy mi szánalmasak vagyunk, és meg fogunk bukni. Szóval a kötelező dolog megvolt részéről. Kicsit megfélemlitette a hallgatókat. De úgyérzem jó lesz, persze ha tanulok rá és mázlim lesz. Első orán bele is vágtunk a lecsóba, merthát idő az kevés van.. S kiokosodtunk hogy mennyi pontot kell vadászni, meg hogy szóbeli vizsga lesz, és hogy lesz csómó házink, s rajzolhatunk mint a gép (ÉSZ). Mondjuk a házit már várom, egész gépészes feladat, egy emelő teljes dokumentációját elkésziteni. Szóval ez már szak feladat, nem búzáskodás. S ezen az órán döbbentem rá hogy csúszni nem is olyan rossz dolog, mert jópár ismerettel bővebben már nem nézek bambán bizonyos dolgokra..
A gépszerktan óra után, egy hangulatos Munkavédelem következett. Ami inkább csak két kredites locsogás, mint igazi tárgy. Bár itt eléggé sokat kell jegyzetelni, mert nincs jegyzet hozzá. S pár érdekes dolgot is megtanultam, de eléggé komolytalan tárgynak feltételezem, így két kredit biztos zseb- a mérnöki tervem alapja.
Ezután röktön rohanhattam Gépipari automatizálásra. Ez már vadabb tárgy lesz, mindenesetre talán kis tanulással ez is abszolválható. Eléggé érdekesnek tűnik az intó alapján. A vezérlés, szabályozás és irányitás technikájával s pneumatikával fogunk itt foglalkozni leginkább. Szóval ilyen önmükdő rendszerekkel. Az előadók egész jó fejnek tüntek kivéve Szénássy professzor, őt nem csippáztam annyira, de talán itt is jóó dolgunk lesz.
Ezek után még várt rám este egy Szerelés és Anyagmozgatás. Ezt a tárgyat nagyon bírni fogom. Mert érdekes. Főleg a szerelés része. Ebből majd lesz is két labor, ahol egy kuplungtárcsát meg egy kormányművet szerelünk majd, illetve egy beadandó házi feladat, egy szerelvény dokumentációja, rajzai, szerelési vázlata, műveletvázlat. Eléggé érdekes feleadat, de már várom hogy belevethessem magam.
Az egészbe csak az a rossz hogy későn van, és hogy előadó kicsit halkan beszél, még mikroportal is. De érzésem szerint ez is korrekt kis tárgy 4 kreditpontért.
S csapjunk is át a keddi foglalkozásokra. Kedd egy eléggé zúzos nap lesz, csupa matekos tárgyam van ezen a napon. A nap mechával indul, Nagy "lelövöm a poént" Zoli bácsi kezei alatt egy kis elmélettel. S mint tudjuk minden nap jó nap mikor a mechanika oltárán áldozhatunk időnkből, így hát a kedd jóó nap :D vagy nem?!
Ezen okosságok után, egy kis szünet következik. AZtán 13:00 kor kezdetét veszi a matematika óra. Ami eléggé félős, s nehéz. Egyrészt új professzor nem szimpi, szóval lehet h inkább máshová járok matekozni. Másrészt a matektól mindig félelem tölt el. Szóval matek ez egy ilyen herótos tárgy lesz az már biztos.. S új prof télleg nem szimpi mert azthiszi h előző félévbe mindenki tanulta a dolgokat, így én kicsit szívok vele, kétszer annyit kell tanulnom mintha elmondaná rendesen.. DEhát a gépészek élete sem fenékig martenzit.
Matek szeánszom után pedig rohanás át A2-be Mecha gyakorlatra. S hogy visszatértünk a mechához, most már így kettedikre, nem tűnik nehéznek. Úgy vélem helyesen vontam le első félévem buktatóit a mechanika oltárához vezető lépcsőn. Szóval most ha észnél leszke nem lesz baj.. S ezzel a keddi nap véget is ért. Persze csak az első öt hétbe. Mert a hatodik héttől itt kap helyeg a gépipari automatizálás 3-4 órája. Amiről már feljebb szóltam..
A keddi nap véghajrájában pedig a pihenés és az addig megszerzett ismeretanyagok kapják meg a vacsora szerepét. S tanulás után desszertként egy kis magánélet.
S ugorjunk is a leglájtosabb napomra a szerdára. Szerdát szertni fogom, mert egyrészt kéthetenként 9:40 kor kezdek, s mert könnyű óráim vannak. Kéthetente 8:00 egy szerelés anyagmozgatás gyakorlatom lesz. S ezzel indul a nap. Aztán utánna, 9:40 kor egy alternativ járműves óra. Amit nagyon élvezek, s eléggé egyszerűnek tünik. Egyrészt mert a téma érdekel, s mert az oktató is nagyon jó fej. Ez az óra azért is különleges mert több nyelven zajlik, németül angolul és magyarul. Szóval kész nyelvóra. MEg Hajmi kollegával közös óránk ez, szóval jó kis dolog. S eléggé sok az ismerős. Kiváncsi leszek h a tananyag exponenciálisan nehezedik-e majd..
Aztán a szerda utolsó erőpatrona a Gépelemek gyakorlat. Szerencsére ismét Kóbor tanár úrhoz kerültem. Ami nem tudom hogy pozitivum-e vagy nem. Talán is-is. Legalább már ismer, s én is ismerem őt. De hogy kedves lesz-e vagy szivatós, azt még nem tudom. Remélem előbbi.
Órája amúgy nagyon izgalmas, mert interaktiv jellegű, s szeretem az ilyen órákat. Persze az első alkalom csak ismétlés volt, így eléggé könnyed volt. Majd ha rajzolni kell, az lesz a figurás..
Aztán délután fél háromkor, vége is a szerdának. Van némi idő az ismétlésre, meg kedvesemre, meg pihenni az esti partyra.
Szóval mondtam én hogy víg kis nap a szerda. S egy vad bulival, amiknek száma kevesebb lesz mint az előző félesztendőben, de át is csaphatunk a csütörtökre. A hét utolsó napjára.
Ez igazi kis másnaposságos mókákat, hangulatjavitó órákat tartalmaz. Előszőr is a nap 13:00 kor indul a C202-be egy matek gyakorlattal. Talán eddigre ki is pihenem magam. Aztán a matekos szenvedés után, rohanhatok át szociológiára. Ami egy csuda tárgy. Egyrészt mert Julcsival, Timivel és SzöSzel, vendégdiáként Stokival közös órám. Másrészt meg mert csuda dolgokat fogunk tanulni. Amúgy bődületesen unalmas, csak a padtársam- no találjátok ki- Igen Julcsim dobja fel az órát. S igazán jó vele órán is tevékenykedni. Szóval csuda móka. Bár a tananyag egynelőre eléggé emészthetetlennek tűnik, s a diák is pocsék rosszak. Ráadásul a csávó is annyi mindenről beszél, szóval jegyzetelni nem igen lehet vagy tudok. Dehát két kreditért biztos nem kérdeznek sokat, s ahogy biologiatanárnőnk mondta "ez csak mese"
Szóval annyira szociológiától se félek, s legalább jó a társaság. Persze lehet hogy ez a tárgy hamar a nem látogatott órák közé kerül, ami most kis számba lesz.
Így hát 15:20 kor végzek is, s jöhet a szabadidő, majd a hazaút. Végre csütörtök este. Persze nem mindig mert néha akadnak más mókák is. De erről majd másik írásomban..
Összegezve eléggé klasz óráim vannak,s eloszlásuk is megfelelő. A tanagyag érdekes lesz, de nehéz. Úgyhogy intenzívebb tanulást várok el magamtól, aminek első lépései hogy minden óra után átnézem az aktuális dolgot egész jól haladtak. Szóval az első hét után még tart a lelkesedésem. Várom a következő s egyben az első igazi hetete, ahol már rengeteg új ismeretanyagot megtudhatok.
Talán ezt a félévet sikeres ereménnyle zárom, elvégre életemben ismét az a furcsa jól mennek a dolgok összahang alakult ki.
No és most zárom a soraimat, mindenkinek aki ünnepli boldog Valentin napot. Köszönöm a figyelmet, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymást, s figyeljetek a kis köztéri oszlopokra.. (ezt holnap megértitek)
A mihamarabbi viszontolvasásig sziasztok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése