2011. július 5., kedd

Sörpatika XI. avagy Citromos mámor

Őseinknek hála, rátaláltak a malátára. A világ csodájára, mert a belőle készült cefre, ízes elegye, s némi forralt komló, melytől a sör oly omló, adja ki a levet, amit duplán erjesztünk, majd szűrűnk, és palackba töltünk. Így már tudja a köznép, hogy főzik a sörét…

Üdvözlöm a tisztelt olvasóimat! Mint ahogy előre is vetítettem nektek ismét útjára indítom a SörSor nevezetű bejegyzésemet, melyben különféle sörök íz világát feszegetem majd. De ne is melegítsük tovább a témát, mert mind tudjuk hogy a nő forrón a sör hidegen jó.. Tehát poharakat a kézbe és kezdődjön a nagy sör kaland…

sörpatika[4]

A munszun időben, amikor a Balaton is hűvös, és az emberek is hidegek, nem marad más mint hogy a blog kapálásába  fektesse az ember az energiáit. Valljuk be rá is fér a dodi blogra, mivel már az uborkák túlburjánzó sövénnyé fejlődtek rajta.  A mai hétfői zimankóba egy igen frissítő kis itókát hoztam nektek, melyben a citrusos íz világ szolgáltatja a lóerőket, és a sörben a 4,9% alkohol biztosítja a nyomatékot.

A Tuborgnak sikerült elérni azt amit más sörök csak megcélozni bírtak. Új termékeikkel rendre sikerül a fiatalok szívét elrgadni mint Fluor Tominak. A Tuborg felépített egy olyan képet, ami összeköti a sörözést a bulizással és a fiatalokkal. Hogy ezt az axiómát bizonyítsuk ténferegjünk csak el a honlapjukra, vagy épp gondoljunk csak a Tuborg Greenre. A fiatalos könnyed nyári érzést igyekszik meglovagolni a Tuborg Lemon is.

Mielőtt azonban belemennénk a sör részletes kitárgyalásába, lássuk honnan  is ered ez az itóka. A Tuborgot dán sörszerető testvéreink főzik. A sör neve egy koppenhágai utcáról nevezetesen a Tuborgvej-ről kapta a nevét.  Itt állt ugyanis az eredeti sörház melynek neve Thuesborg volt. A sörgyár szép kis nyereséget termelt, főleg világos láger sörökkel, míg nem 1894-ben beolvadt az United Breweries-be. Mint ahogy a vad kapitalista világban lenni szokott a nagy hal megeszi a kishalat, hát az United Breweries sörbirodalmat is behabzsolta a Carlsberg csoport 1903-ban, mely ma is birtokolja a Tuborgot.Ennyi  retrózás után csapjunk is bele a főételbe, s vegyük szemügyre a tesztalanyunkat.

hel12

A sör üvege meglehetősen hetyke, leginkább a Miller sörhöz lehet hasonlítani. Áttetsző üvege már messziről hívogat minket. A disignt nagyon jól összekalapálták ezek a dán lakatosok, az üveg szép gömbölyded, melyet csak koronáz a tájkiniként körültekeredő címke, és a manapság divatos, s valljuk meg olykor hasznos gránátszerű nyitófül. Azt kell hogy mondjam tehát hogy a Tuborg Lemon egy jól csomagolt kis itóka, így hát aki alaposan szemügyre veszi valószínűleg nem is fogja otthagyni.

5643

Miután hazavittük, és üzemi hőfokra hűtöttük, nincs más hátra mint fogjuk a korsónkat, és megmérettessük a garatfékpadunkon. A citromos sörök sajátossága hogy leginkább a nyári melegbe bontják ki az íz világukat, így tesztünk koránt sem optimális körülmények között zajlott. Lepattintva a gránátfület, egyből megtámadja orrunkat a citromos illat. A Lemon meglehetősen erősen kezd, de aztán ahogy ellövi az illatpetárdait hamar el is hal. Minden esetre a citrusossága baráti is bizalom gerjesztő, így hát mosolyogva tölthetjük ki a pohárkánkba, ügyelve a helyes korsó tartásra.

A szemfüles sörfogyasztóknak is feltűnik hogy bizony a Tuborg meglehetősen világos, és meglehetősen sok buborék igyekszik a felszínre tartani. Ebből aztán arra is következtethetünk hogy egy igazán kartergáz képző sörikével van dolgunk. A színkép elemzés után, aztán azt is megfigyelhetjük hogy bizony igen vékony, szinte észrevétlen habot vet. Erről valahogy mindig apu mondása jut eszembe miszerint “Sört akarok nem borotválkozni”, én azt mondom hogy azért egy sör úgy szép ha legalább egy olyan érzetes kis habpamacsot dob. Úgyhogy vizuálisan nekem nem igazán jött át :)

102_0608 102_0607102_0606 

Miután az a csepp kis hab is eltáncolt más vidékre, nekigyürkőzhetünk az itóka ledöntésének. Elég huzatos volt, s mivel torkom igen porzott az úttól melyet Marcival a Győrkőcfesztiválon tettünk, így sörkóstolóhoz méltatlan módón hamar behabzsoltam. A Tuborg Lemon íze meglehetősen acélos, ami köszönhető a magas alkohol tartalomnak, a bikának számító 4,9%-bizony elégnek bizonyult hogy elnyomja a feltörekvő lemon ízét. Talán kreatívabbak lettek volna a dán pajtások ha azt írják rá hogy nyomokban citromot (vagy potlót) tartalmaz. Ízéről talán azt mondanám hogy radlerhez képest meglehetősen keserű, és ez sajnos nem írható a javára. A keserűség mellet valami olyasmi íz is feltűnt a repertoárban mintha műanyag szívószálat rágcsálnánk. Emellett elég jelentősen érezhető a fenil anelin (Penny-s alma lében ez dúsítja az alma aromát), és ott tolakszik még az aszpartam is. Ez utóbbi összetevő talán az olcsó sörök kategóriájában elmegy, de egy Tuborg szintű nagykutyánál úgy érzem nem megengedhető. Mindezek ellenére egy karakteres markáns sörrel van dolgunk. Kicsit talán olyan mint a bébi aki túl sok kiegészítőt akasztott magára, és  a sok smuck elvonja a figyelmet a lányról.

3703310603_9a96fa9f11

Mielőtt felpattintanám a mai alany géptábláját, kicsit sepergessünk a marketing táján. A Tuborg az elmúlt időszakban igyekezett lecserélni a nyugger, oldschool disignt, s sokkal inkább a potenciálisan sört habzsoló fiatalokra kezdte helyezni a hangsúlyt. Ezt a felfogást tükrözi az ítóka weboldala is, illetve a termékek reklámjai. Hát mi sem kell több, jó zene, szabadban dzsemburizó fiatalok, akik között jó egypár nőnemű, s a végén még könnyed vetkőzésbe kezdenek. A reklám nem próbál mást adni mint a sör, buli fiatalság életérzést. S azt hiszem ezt korrektül hozza is.  Emellett számtalan promocióban is részt vesznek többek között 2008-tól a Reading & Leeds music festival hivatalos söre. (Ez a fesztivál olyan mint a Veszprémi utcazene csak nagyobb :)) 2009-ben pedig a Download Fesztivál hivatalos söre címet is bezsebelte.  Úgyhogy egy igen igen aktív sörről van dolgunk, sajnos azonban a vasfüggöny szögesebb végére nem mindig jutnak el a kezdeményezések. Minden esetre a marketing, pr osztályra nem lehet egy szavunk sem. S most hát négyezer leütött karakter után, jöjjön amire mindenki várt, a sör géptáblája…

 

A bejegyzés végére pedig ismét jöjjön a sör géptáblája, ami ezúttal már a Bandi redszerű 10 pontos skála szerint alakul. Tehát lássuk a söranalízist számszakilag:

Csomagolás: 8/10

icon.beer[3] icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Ízvilág: 8/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Illat: 9/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Marketing: 8/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Ár-Érték arány:8/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Összegezve: 8/10

icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]icon.beer[3]

Összességében

Úgy éreztem a Tuborgnál megtalálták az összhangot a ligthy citromos sör és a normál (mindennapi világos) sör között. A Tuborg kitalált egy olyanféleség sört, ami egyesíti a százalékot a nyári íz világgal. Ha valaki szeretne bebaszcsizni (iszogatni - elnézést a 21. századi nyelvjárásért, de haladni kell a korral :) ) és teszem azt nem mindegy neki, hogy mit iszik, akkor ez az Ő itala. Mutatós küllemű, kellemes hűsítő sörről beszélhetünk. Alkohol foka okán azonban kevésbé ajánlanám a szebbik nem figyelmébe, szóval inkább egy laza Duna parti sörözéshez ajánlanám az uraknak. Igazi hölgy mágnes lehet alkalmasint. Az itóka ár-érték aránya sem mondható rossznak, egyedüli negatívuma hogy bizony lelkesen kell keresni, míg szembe akad egy ilyennel az ember. De épp ez talán az erénye is hogy nem egy tucat sör. A 210 Ft-s árrés pedig úgy gondolom hogy reálisnak mondható. A Tuborg Lemon azt hozza amit elvárhatunk tőle, és azt amit ígér, így teljesítményét egy kerek 8-sal tudom honorálni, mellyel közvetlen az élmezőny mögé került.

Remélem meghoztam a kedvet ahhoz, hogy mindenki kipróbálja a Tuborg Lemont, mert ez mind férfiaknak (az erőssége miatt), mind nőknek (az íze miatt) ideális lehet. Akár egy hétvégi iszogatás, akár csak egy nyugis esti üdítő, de ez mindig adja, annak aki szereti a "Radler-féleségeket"..

Köszönöm hogy türelmesen végigolvastátok írásomat, s ha esetleg megszomjaztatok verjetek csapra valami jóféle itókát. A mihamarabbi viszontolvasásig legyetek jók, vigyázzatok magatokra, élvezzétek egymás társaságát. A következő írásomig sziasztok…addig is silencióóóó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése