2010. április 2., péntek

Eszme és érzés

Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt!  Mint tudjátok Bandi a világ legjobb lakótársa, az együtt töltött évek alatt, számtalan kalandos eseményt éltünk meg együtt, gondoljunk csak arra amikor egymás szárnysegédeként magányoskodtunk a szinglik világában, vagy amikor a Bridgéből egy nyakkendővel gyarapodva tértünk haza :) vagy a közös BL döntők.. ugye hogy ugye :D
   Szóval a számtalan kaland alatt, azt hiszem kicsit mi is összeértünk, s a kezdeti unszimpátia szépen feloldódott mint a plussz.
  Mára már kimondhatom hogy Bandi a világ legjobb lakótársa, leszámítva az álmatlanságát :)  Az elmúlt hónapok alatt, rengetek új élménnyel érett a képzeletbeli ünnepi naptárunk. Többek között nagy esemény volt hogy megalítkottuk a Kakaó testvériséget. Mivel a kakaó is egy olyan dolog ami elkíséri az ember életét, mert hát a kakaót mindenki szereti, kezdve az első ízleléstől a nyugdijjas évekig. :) A kakaó szerintem az egyik olyan dolog ami végig kíséri az ember életét, a kiskorától egészen a felnőtt évekig.  Azt is mondhatnám talán hogy a kakaó olyan örök értéket képvisel, mert íze az évek alatt nem igen változik, a tej is tej, úgyhogy lényegében konstans színvonalat visz életünkben. Talán ezért is szereti mindenki :)  (Kakaó allergiás olvasóimtól ezúton is elnézést kérnék)Szóval ne legyünk restek, s rohanó világunkban is legyen időnk elfogyasztani egy pohár kakaót, lehetőleg közösségien
    
 Egy kis történelem: A Nesquiket 1948-óta gyártják. Az öreg kontinens a kakók királyát csak 1950-ben vehette ajkára. Mint tudjuk az Amerikaiak nem egy bonyolult emberek, ezt tükrözi a termék neve is, ami a Nestle's quik-ből ered. Tört angolsággal is érthető hogy a ital gyors elkészítésére utal.
  Mint tudjuk "csöcsökkel" és nyúllal mindent el lehet adni, gondoljunk csak a Duracellre :) vagy a két őselemet fantasztikusan ötvöző Playboy nyuszira.  Így hát nem véletlen hogy a kakópornak a nyúlat választották figurául. Valószínűleg azért mert olyan hamar elszaparodott a kontinensen mint a nyúl :)
  A karakter elterjedésében nagy szórás figyelhető még, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban kezdetben egy sárga kutyával dobták piacra az italport, míg a Portugálok érdekes módón a Kengurut favorizálták. Az utóbbi egészen 1990-ig tartotta magát.
  Az általunk is ismert nyuszikát  2001-ben Amerikában hivatlosan is átkeresztelték Nesquik Bunny-ra, és a nyakába aggatott Q betűt is lecserélték N-re. 


Persze jó lenne ha a mi kakaó testvériségünknek is lenne valami nagyszabású alapító legendája, mint pl a Hubertus storrynak. Ennek valószínűleg az is állhat a hátterében hogy hozzánk távol állnak a rómaiak, vagy a hedonista az életfelfogás, vagy Lenin, vagy bármi ilyesmi..
  Egyszerű mezei egyetemisták vagyunk, s így a történet kezdete is olyan egyszerű. Egyszer egy szép tavaszi napon, ami persze még nem volt olyan igazán tavaszi, de már éreztem a nap melegét, szomjazó szám megkívánt egy bögre  Kakaót. Így hát beporoszkáltam a közelben lévő kapitalista multinacionális kereskedőhöz és háromszáz jó magyar forintért vettem egy tasak  Nesquikket. Egy derék mérnöksuhanc persze mindig ad a minőségre, s számol bizonyos jósági tényezővel. Így nem kérdés hogy a kakaóból is a legjobbat vettem meg, mint ahogy azt tudjuk a Nesquik a kakaó Armanija.

 A kakaópor története a 19. században kezdődött, Conrad van Houten nevéhez fűződik, ő találta fel azt a prést, amellyel sikerült kakaóvajat nyerni. A végtermék üledékét porrá alakítva kapták meg a kakaóport. 

  Miután hazaértem megvártam lakótárs Bandit, megbeszéltük a nap dolgait, az élményeinket, és még egy kis szekálás is belefért a napba. Mire aztán észbe figyeltünk már ránk esteledett, így  hát elhatároztuk  hogy együtt fogyasztjuk el a kakaót, mert mindketten hasonlóan vélekedünk erről az italról.
   A meleg kakaó mellett, ami elsőre tényleg melegre sikerült filozófiai beszélgetés kezdődött, köztünk, és előkaptuk bőrkötésű füzetünket s felírtuk bele a Kakaó testvériség alapító sorait. Történt ez mindez az Úr megtestesülésének 2010 évében, annak március hónapjának 4.napján.
   Azóta persze a kakaó testvériség alkotmánya is megszületett, mert minden testvériségnek szabályai vannak :) Gondoljunk csak a tesó kódexre. Szóval a füzet második oldalára, amit persze közös kakaófolttal láttunk le, be is jegyeztük a szabályokat. S hogy ne a levegőbe beszéljek álljon hát itt egypár a példa kedvéért, azért nem az összes mert a rendszer még nem kiforrt :) Egyenlőre az eszme viszi a hátán :)
    
1. Ne öntsd le Kakaó-testvéred Kakaóval
2. A Nesquik a kakaók Armanija
3. Az alkotókból mindig csak ellenőrzött minőséget vegyél
4. A kakaót és a tejet, felváltva kell biztosítanod tesóddal. Ha valaki elfelejtkezik a feladatáról, akkor véd a tesóság szelleme ellen
5. A kakaó értékes elfogyasztásához be kell tartani a nyúl által előírt szabályokat*.
6. A kakaó elkészítési módjáról a tesók határoznak
7. A tesó mindig tudja hogy tesója hogy szereti a kakaót
8. Nincs jobb módja hogy szebbé varázsold tesód napját mint hogy ágybakakót vigyél neki
9. Ha tesód feltétlen kakaót kíván, és nem áll rendelkezésre az elkészítéséhez szükséges elemek, mindenképp törekednek kell beszerezni azt.
10. Ha teheted tesód nélkül ne fogyassz kakaót, ha mégis megkívánod a nemes italt, akkor kötelességed tesódra gondolni fogyasztásakor  
11. Ha tesód nem áll rendelkezésre a kakaó elfogyasztásához, akkor kötelességed koccintanod a bögréjével.
12. Kakaót kidobni, kiönteni főben járó vétek.
13. A közös kakaózáshoz koccintás dukál

14. A kakaótestvérednek mindent elmondhatsz
            kivéve:
                   ~szexuális jellegű dolgok,  különösen a 3P**-s dolgokra
                  ~hányós történeteid
                  ~emésztési zavarokkal kapcsolatos részletek
                  ~nemi betegségekkel kapcsolatos dolgokat
___________
* Nesquik reklám. Melyben a nyúl ad insturkciókat a kakó helyes elkészítésére. Pl.:Hideg tej esetén, előszőr a kakót kell beletenni a bögrébe, majd tejjel ízesíteni.
** Pozitúra-Potenciál-Picture

A magyarok édes ízek iránti fogékonyságát 1920-ban "történelmi" esemény fokozta tovább, megnyitotta kapuit a Szerencsi csokoládégyár. (A gyár később, a kilencvenes évek elején került a NESTLÉ tulajdonába.)

A magyarok mindig is fogékonyak voltak az édes ízekre, mert valahol ez is része a magyar gasztro kultúrának. Valahogy olyasmi mint a magyar lelemény :) Az édességi iránti vágyat 1920-ban tovább fokozta a "történelmi pillanat" amikor is megnyitotta kapuit a Szerencsi csokoládégyár. A gyár mely sok színvonalas (azóta sajnos eltűnt) magyar édességet állított elő. A  kezdetben kék-fehér, később barna tehén figurája hosszú évtizedekig egyet jelentett a harmonikus ízvilágú, egyedi magyar édesség fogalmával. Aztán sajnos ez is  eltűnt.
  Amikor Amerikában a tejben azonnal feloldódó Kakóval kísérleteztek, nálunk még a szerencsi kakó élte világát.   Hosszú hosszú ideig az egyszerű közemberek még nem igazán juthattak hozzá még hírből sem az
 azonnal oldódó kakóporra. A hazai üzletek polcán csak az 1960-as évtől kezdve lelhetjük fel a kapitalista, burzsoá nyulat, és a szocializmust romba döntő önoldódó kakóport. Sokáig stáuszimbolúmnak számított, azonban szép fokozatosan kiszorította versenytársait a piacról. S mára s Nestlé szinte egyeduralkodó a piacon. A hazai termelés biztosítása érdekében  1980-ban megvásárolja a nagymúltú Szerencsi gyárat, kisozrítva ezzel az egyetlen valamire való konkurenst a piacról. 
  Hazánkban kezdetben  fémdobozban, majd később bevonatolt műanyag dobozba csomagolva lelhettünk rá. A műanag doboz annyira közkedvelt volt hogy egészen a 90-es évek végéig forgalomban volt. Jó néhány ilyen dobozzal fogyasztottam el én is, biztosítva ezzel a barkácsműhelybe a csavaros dobozokat :) Amúgy ekkoriban egy ilyen holmi 80 Ft-ot kóstált, ami akkoriban meglehetősen sok volt.
 
 

A harmadik évad, tehát ezzel a kis momentummal színesedett. Azóta minden nap fogyasztunk egy pohár kakaót, s bizony ez a reggeli vagy épp esti pillanat közelebb hoz egymáshoz. Kakózás melett mindig valami nagy gondolat jut eszünkbe, vagy csak úgy elmerenghetünk a napunkon, a "műszaki nőtanon", és egyéb eszméken, magasröptű gondolatokon.  
  
Remélem szorakoztató volt ez az írásom, s megkívántátok ti is a kakót :) Ezzel egy újabb kis adalékot tudtatok meg rólam, méghozzá hogy szeretem a kakaót, a legbelsőségesebb emberek azt is tudják hogy hogyan :) 
   A következő írásom tényleg a HUHA projektről fog szólni, addig is legyetek türelemmel, élvezzétek a tavaszt, lányoknak sok locsólót, a mihamarabbi viszontolvasásgi sziasztok.
          
 


   
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése