2010. november 20., szombat

Barbár kalandok

Emelem virtuális kalapom blogom olvasói előtt! Tovább zubogok a hiánypótlás csermelyén, mert hát mivel is lehetne megünnepelni jobban az új bőrt mint egy klassz, régi új bejegyzéssorral. Mint ahogy előre is vetítettem neketek ismét útjára indítom a SörSor nevezetű bejegyzésemet, melyben különféle sörök ízvilágát feszegetem majd. De ne is melegítsük tovább a témát, mert mind tudjuk hogy a nő forrón a sör hidegen jó.. Tehát poharakat a kézbe és kezdődjön a nagy sör kaland.
romanEgykor az ókori rómaiak, majd a széthulló birodalom lakói csak szükséghelyzetben ittak sört, mert a barbárok italának tartották. Így mivel mással indíthatom sörsoraimat mint egy igazi Barbárral. A sör előélete azonban még azokra az időkre nyúlik vissza amikor is Petyával ródtam az Interspár sörsorait, megfelelő folyékony kenyérre vadászva. Már ekkor beleszerelmesedtünk a kecses barna üvegű különlegességbe. Hamar felbuzgott bennünk a legnemesebb vágy, ami ember és sör között kialakulhat, hogy ezt a sört meg kell szereznünk. Aztán mint egy gyerekszerelem elült ez a lángolás, és hosszú hosszú időre elváltunk egymástól….

Mígnem eljött a november 8. s Hajmi koma megajándékozott egy üveggel ebből a becses portékából. A barbár sört a Lefevbre gyártja, melynek székhelye a Brüsszeltől nem túl messze elterülő Quenasban található.  Egy kellemes kis belga csokitól édes hegyoldalú kis falucskában, ahol minden adott a minőségű sörfőzéshez. A hegyből lecsorduló tiszta, jó minőségű artézi víz, a pörkölt maláta, és persze kiváló minőségű méz, találkozik szakértő sörfözőmunkásokkal. Mielőtt azonban a pohár fenekére néznék lássuk elsőre a külcsínyt..
105399873_1a04a14510
Marketingorientált világunkban természetesen a külső igen igen fontos. Nincs ez másképp a sörök világában sem. A Barbár külseje tipikusan azt sugalja az egyszeri sörisszának,hogy az üveg tartalmát évszázados szakértelem jellemzi.  Tökéletesen passzol a történelemhez a tradicióknális barna üveg, ez valaha a fényáteresztést rontotta. Az üvegre pillantva semmi különlegeset nem láthatunk, bár szerintem jól van ez így ,hiszen nem is illik egy ilyen tipusú sörhöz egy futurisztikus üvegforma.  Amilyennek lennie kell, ez olyan, semmi extra, mégis hívogatja az embert. Egyébként érdekes hogy 0,33-as és 15 literes kiszerelésben kapható csak. Hát vagy kicsit rúgsz be, vagy nagyon :)
Az üveget aztán felbontva, elénk tárul a sör mesztelen valója, ami közel sem íztelen. Ahogy Kokó mondaná “Dodi akkor lenne bajban ha a női mellek sörrel lennének töltve.” A poharat megtöltve a nedüvel egyből szembesülhetünk a sör sajátosságaival. Ez egy tipikus belgian strong pale ale tipusú sör. Ez nem csak mókás nyelvtörőnek jó, de sok jót is sejtet. Az ilyen tipusú sörökre a széles színskála jellemző, egészen világostól a borostyánszínig. Ami miatt mégis sokak kedvence lett az az hogy itt nem érződik a komló kesernyéje.  Az ízvilágot tovább színesíti az erjesztési eljárás is. A barbár ugyanis egy tipikus felsőerjesztésű sör, mely rendkivül testessé varázsolja.
A sör nagyon kellemesen cirógatja torkunkat, s bizony remekül csúszik. Ahogy nyelvünk ízlelőbimbóit megbolondítja az valami fantasztikus. A 8%-os alkoholfokot nem igazán lehet érezni, viszont a méz édes ízét annál is inkább. Talán a méz, talán valami más, de a sör egy enyha karamellás utóizzel is büszkélkedhet. Ízvilágára így összeségében nem lehet rossz szavunk, olyan tipikus belga, nem ilyet kell ajánlani az oldalbordátoknak. Teljesen egyen van a sör minden alkotóeleme érezhető. Mindent összevetve egy igen kellemes jó sör, amit még téli estéken is jól esik kortyolgatni.
A kellemes minőségnek és a belga importnak azonban megvan a maga ára, s talán ez ennek a sörnek a legnagyobb negativuma. Egy üveggel bizony 620 ft-ért dobnak utánunk. Minden esetre azt kell hogy mondjam hogy épp ez teszi különlegessé, s nem a mezei komlóbuvárok italává. Talán ha valami frappánsat kellene mondanom akkor azt mondanám hogy “ez a sör tipikusan olyan hogy ha nem innánk akkor szegényebbek lennénk ennyivel is.” Úgyhogy igyuk csak..
101_8038
 Összefoglalva: Abszolút megérte az árát, s egy évben egyszer igazán megengedhet magának ennyit az ember. Ízvilága roppant kellemes, s a hazánkban kapható sörökhöz képest igen változatos ízü. A csomagolása hibátlan, a címke minden fontosabb információt elárul számunkra, ugyanakkor nem túl gicces. Én csak ajánlani tudom minden kedves sörére és magára igényes alkoholfogyasztó barátomnak, mert Júliám is mindig azt mondja “Egyszer mindent ki kell próbálni”

Remélem kedves olvasóim tetszett az első ilyen  jellegű írásom, hamarosan újabb sörkrónikával jelentkezek számotokra.Addigi is természetesen fojtatom a hiánypótlást, s felgönygölítem az elmúlt hónapok történéseit. Amíg újra utolér az alkotó kedv, legyetek jók vigyázzatok magatokra és élvezzétek egymás társaságát. A mihamarabbi viszontolvasásig sziasztok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése